Büyük Galeri Boşluğunun Taşıyıcı Sisteme Etkisi

insan

Etkin Üye
Herkese selamlar. Düzensizliklerden mümkün mertebe kaçmalıyız fakat kaçamadığımız mimari durumlar olabiliyor. Binanın ortasında 100 m²'lik bir döşeme boşluğu mevcut. Bu döşeme boşluğunun taşıyıcı davranışına etkisi sizce nasıl. Programda yeşil yandı, raporda sorun yok gibi bir değerlendirmeden ziyade -yanlış anlaşılmasın programa laf etmek için demiyorum- bu sistemin özellikle XX yönü için deprem davranışını nasıl yorumlarsınız, tehlike arz ediyor mu sizce? Ayrıca negatif gerilmeler ihmal edilebilecek düzeyde mi bu konuda yorumlarınız nedir? (A2-A3 döşeme düzensizlikleri dikkate alınarak analiz, tasarım yapılmıştır.)
1695052584343.png
Sizce sarıyla çizdiğim hattın kirişi devam etse ne kadar faydalı olur? Döşemenin yokluğunu tolere edebilir mi? Sistem davranışı açısından değerli yorumlarınız bekliyorum.
 

Ekli dosyalar

  • FORUMKONTROLL.cde
    5.8 MB · Görüntüleme: 7
önerilerim;
modellemeniz bana göre problemsiz.
her zaman iyinin iyisi vardır. sarı ile işaretlediğiniz yere kiriş, alttaki d aksına perde ilave edilebilir,
zemin taşıma gücü yetersiz, en üstteki duvar yüklerini kaldırabilir, hareketli yükleri azaltabilirsiniz,
katlarda ağırlığı düşürmek için döşeme kalınlıklarının uygun olanlarının kalınlıklarını azaltabilirsiniz.
 
Ünver hocam tabi iyinin iyisi vardır fakat biz mühendisler olarak nerede taşıyıcı sisteme mimari açıdan müdahale etmeliyiz bunun doğrusunun peşindeyim. Mesela bu konuyla ilgili literatür de bir çalışma var mı oransal olarak. Çatı katındaki yükleri duruma göre düzenleyeceğim Ünver hocam. Katkılarınız için teşekkür ederim. @Oğuzcan HADİM deprem konusunda forumda yardımcı olduğunuzdan size de bu yapının özellikle XX depremi için çalışmasıyla ilgili sizce bir tereddüt var mı, sizin fikrinizi de almak isterim, hepinize iyi çalışmalar, sağolun.
 
Arkadaşlar konu güncel. Yorumu olan arkadaşları taşıyıcı davranışı açısından fikirlerini bekliyorum.
 
sarı ile işaretlediğiniz bölgeye kiriş eklerseniz yapınız deprem sırasında elemanlar arası yük aktarımını daha iyi bir şekilde yapar.
esas çerçeve sistemini oluşturduğunuz kolon ve kiriş tasarımınızda bir hata yoksa döşemelerde boşluk olması yapı için bir sorun oluşturmaz.

analiz sonrası değerleri ve yapı davranışını incelemenizi her yapı tasarımınızda tavsiye ederim.

döşemelerde boşluk bırakılamaz, boşluk bırakırsanız yapı depremde zarar görür gibi cümleler tamamen yanlıştır.

unutmayın biz mühendisiz. gerekli hesap ve kitabı yaptıktan sonra yapı davranışını da iyi analiz edersek, yapının imalatında da herhangi bir sorun olmazsa ortaya problemsiz bir yapı çıkar.
 
Peki kiriş sürekliliğini bahsettiğim aksta sağlamayazsak nasıl bir davranış öngörürüz. Sünekliğin R=7 alınması tutarlı olur mu? DGT tasarım anlayışı için bu çerçeve süreksizliğinin tam olarak değerlendirilmesi sanırım pek olası değil. Peki bu çerçeve süreksizliğinin etkisini anlamanın bir yolu var mıdır? ( ŞGDT vb.)
 
Son düzenleme:
Merhabalar, bağlantıya yüklediğim ve üzerinde çalıştığım projede 2. kat 1,5 metre yüksekliğinde istenildi ve sadece balkona çıkış için gerekli merdiven ve döşeme tanımlandı. projede hata görünmüyor fakat 1,5 m lik katta kirişle bağlamadığım kolonlar olduğundan (kapı yüksekliği kurtarmadığı için) biraz endişeliyim, proje hakkında diğer önerileriniz varsa bunlar nelerdir? şimdiden değerli cevaplarınız için teşekkür ederim.
 
Geri
Üst