b1 düzensizliği

Merhaba,

Eklediğiniz projede Ver 6.2007 de B1 düzensizliğine dair bir uyarı ile karşılaşmadım.
Proje tespit ve önerileri
***2. bodrum katta DB117 döşemesinin kotu hatalı yerleştirilmiş. KB116 ve KB119 kirişlerinin kotu döşeme ile uyumlu değil. By gibi durumlarda ara sahanlık döşemesi yerleştirilirken bu döşemeyi üst kottaki kirişleri bağlamak yerine örnekteki gibi birkaç cm içeriden döşeme kenarı çizerek kapalı oluşturmak uygun olur.

***1.bodrum katta SB05 kolonunun kaçıklığı ve boyutu 2 .bodrum katla uyumlu değil.

***2.bodrum katta bodrum çevre perdeleri olmadığı için Analiz Ayarları/TDY Seçenekeleri sekmesinde üst rijit bodrum katı numarasının -3 girilmesi uygun olur.

*** Ayrıca projede analiz yapıldığında 1. bodrum katta -110 cm kotundaki ara sahanlık döşemesi sebebiyle birden fazla rijit oluşuyor. Bu gibi durumlarda ilgili döşemenin ayarlarında statik sekmesinde -rijit diyafram oluşturma- seçeneğini işaretlemek daha uygun olur.

İyi çalışmalar
 
yardım ve önerileriniz için teşekkür ederim...ancak ben de sürekli b1düzensizliği problemi var ve neden olduğunu hala çözebilmiş deilim raporun ayrıntılarına baktığım zaman nci>0.6 olarak çıkıyor.nasıl bir çözüm önerirsiniz?
 
evet çıkıyor...rapor hataları bölümünde gözükmese de rapor ayrıntılarının orda gözüküyor...
 
Evet haklısınız çıkıyor ben yanlış baktım sanıyorum.
-B1 düzensizliği Komşu Katlar Arası Dayanım Düzensizliğini ifade eder.- i.kattaki kolon, perde, ve duvar en kesit alanları bir üst katla kıyaslandğında(nci) 0.8 altına düşüyorsa sistem rijitliğinin arttırılması gerekir. Eğer nci 0.6-0.8 arasında ise yönetmelik madde 2.3.2.3 gereği R katsayısı 1.25nci değeri ile çarpılır ki bunu program otomatik yapar . Sizin projenizde nci değeri 0.6-0.8 arasında olduğu için bir şey yapmanız gerekmez.

Projenizde 1.kattaki duvar yüklerinden hesaplanan duvar etkili kesme alanı zemin kata göre daha fazla çıktığı için madde 2.3.2.3 gereği sıfır alınmış. Eğer isterseniz Analiz Menüsü Kat parametreleri/Düzensizlikler sekmesinde Akx ve Aky satırlarında her kattaki duvar etkili kesme alanlarını kendiniz belirleyebilirsiniz.

İyi çalışmalar
 
merhaba
bodrumlu 2 katlı villa projem de sürekli B1 yönünde düzensizlik = zayıf kat uyarısı alıyorum. yardımcı olabilir misiniz?
perdeleri subasman perdesi olarakta tanımlamadım. ne yapmam gerekir?
 
Geri
Üst