başlık donatı aralığı

başlık küçüldükten sonra 25 cm başlık kısmına 23 cm etriye kullanılmakta buna göre 23-0,8-1,4=20,80 iki başlık donatısı arası mesafe görülmekte buna göre yönetlikte yer alan 25fi ifadesi sağlamamakta ancak sistem kurtarıyor göstermekte ve uyarı vermemekte.
Hesapta bir hata mı yapmaktayım. hesabını nasıl yapıyoruz aydınlatırmısınız.
 
Perde parametrelerinde beton örtüsü değeri yanlış girmiş olabilirsiniz. Standartlar ile çalıştığınızda 25cm başlık bölgesi için 20cm etriye kol boyu uzunluğu olacaktır. Perde parametrelerinde "beton örtüsü" değerini 4cm olarak değiştiriniz.
1684136791781.png

Resimde altını çizdiğim 25cm başlık bölgesi için etriye kol boyu 20cm dir.
Ø8 etriye için 25Ø (Ø : etriye çapı) koşulu sağlanmış olur.

1684136747269.png

25Ø koşulu kontrolü donatılar arası mesafe ile kontrol edilmez, etriye ve çizoz kolları arası mesafe ile ilgili kontroldür.
boy donatı yerleşimi uygun olduğunda programda çiroz ve etriye yerleşimi 25Ø koşuluna uygun olarak otomatik yapılır
Eğer boy donatı yerleşimi /aralığı uygun değilse bu kontrol hata olarak verilmez kullanıcı kontrol etmelidir.
1684137149070.png


Kolon betonarme diyaloğunda çiroz ve etriye kolları arası mesafe kontrol için ölçülendirmesi ile gösterilir. Benzer şekilde perde çizimleri alındıktan sonra başlık bölgelerinde "uzaklık" komutu kullanılarak kontrol yapılabilir.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
1684148136906.png

1684148340652.png
 
(şekil 7.11) 2 donatı arası mesafe a olarak belirtilmekte okuduğum kadarı ile... ayrıca altını çizdiğiniz yerde a etriye çapının 25 katından büyük olamadığı belirtilmiş. sizin dediğiniz etriye kolları arasında kalan mesafe ilk kısmı virgül ile ''a'' mesafesini de belirtmiş. ''a'' niye bunun dışında bıraktınız anlayamadım. Bu maddeyi nasıl yorumlamalıyız o zaman.
 
7.6.5. Perde Uç Bölgelerinde Donatı Koşulları maddesinde yapılan açıklama ile şekil 7.11' deki çizim arasında tutarsızlık var.
Açıklamada etriye / çiroz kolları arası mesafe sınırlanırken, çizimde düşey donatı eksenleri arası mesafe gösterilmiş.

1684137149070-png.34190

1684151407151.png


Benzer kontrol kolonlarda da tanımlanmıştır. Kolon için yazılan alıklama ile kolon için çizilen şekil birbirleriyle tutarlıdır.
7.3.4.(a) maddesinde yine etriye kolları / çirozlar arası mesafe (a) etriye çapının 25 katından fazla olmayacaktır şeklinde belirtilmiştir.
Şekil 7.3. 'de a1 - a2 - a3 ölçülendirmesine bakarsanız çiroz kolları arası mesafe ölçülendirilmiştir.
1684151580943.png

1684151338620.png

Başlık bölgelerinde donatı aralığı ile ilgili bir tanım olmadığı için çiroz/etriye kolları arası mesafenin kontrol edilmesi daha uygun olur.
 
Üniversitede birçok hoca ile görüştüm. Hem fikir düşünmekteyiz bu hususta ondan dolayı sizlere konunu netleşmesi için geri dönüş yapıyorum.

Yönetmelikte başlık ifadesi yazılmadığı için yapmaya gerek yok demek bakış açısı olarak biraz ters gelmekte keza aynı bakış açısı ile başlıkta 4 adet min donatı adedi olduğu sürece ve pursantaj sağlandıkça aralığı açma sınırımız yok. Bu duruma karşılık 7.6.5.2 a bendinden ''perde başlıkları aynı kolon gibi enine donatılar ile sarılacaktır'' ibaresi. Yaklaşım olarak bizlerinde bildiği üzere perde başlıklarının kolon olarak çalışacağı. Yönetmelik kolon donatılandırma koşullarını hiç boşluk bırakmayacak şekilde ifade etmişken bizlerin perdelerde başlık kriteri yok yaklaşımı ile donatılandırma yapmamız mantık olarak hatalı değil mi. Aslında perde başlığı ifadesi donatılandırılırken kolon kirterlerini uygulamamız gerekmez mi. (boyuyutlandırmada net olarak perde ifadesi belirtilmiş. Şekil olarak ifade edilmiş.

İlginiz için teşekkürler.
 
Yönetmelikte başlık ifadesi yazılmadığı için yapmaya gerek yok demek bakış açısı olarak biraz ters gelmekte
Buradaki sorunuz anlaşılmadı. Hangi maddede başlık ifadesi yazmamakta ve ne yapmaya gerek yok açıklar mısınız?

Yönetmelikte başlık ifadesi yazılmadığı için yapmaya gerek yok demek bakış açısı olarak biraz ters gelmekte keza aynı bakış açısı ile başlıkta 4 adet min donatı adedi olduğu sürece ve pursantaj sağlandıkça aralığı açma sınırımız yok.
Aralık ile ilgili sınırımız yok yazmışsınız ama öyle bir durum söz konusu değil. Başlık bölgelerindeki etriye / çiroz kolları arası mesafe 25Ø kontrolü (7.6.5.2.a. maddesinde açıklanıyor) donatılar arası mesafeyi sınırlıyor.

perdelerde başlık kriteri yok yaklaşımı ile donatılandırma yapmamız mantık olarak hatalı değil mi.
TBDY 'de tanımlı perde başlık bölgelerinde kesit ,pursantaj, min-maks donatı aralığı gibi birçok koşul var.
Bu koşullar idecad'de otomatik kontrol edilir ve uygulanır.
Bu koşullar hakkında detaylı bilgiye aşağıdaki yardım sayfalarından ulaşabilirsiniz.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Aslında perde başlığı ifadesi donatılandırılırken kolon kirterlerini uygulamamız gerekmez mi. (boyuyutlandırmada net olarak perde ifadesi belirtilmiş. Şekil olarak ifade edilmiş.
Perde başlık bölgeleri tam olarak kolon gibi çalışmaz, Yukarıda açıkladığım şekilde başlık bölgeleri ile ilgili yönetmelikte tanımlanmış kriterler var. Bu kriterlerin çoğu kolonlarda verilen koşullara benziyor. Kolonlarda verilen kriterlerin uygulanması şart değildir. Örneğin perde başlık bölgesi pursantajı ile kolonların donatı pursantajı farklı tanımlanmıştır.
 
Geri
Üst