Betonarme+ Çelik Analiz

3 kat betonarme üzeri son kat çelik kat ve üzeri çatı olacak şekilde tasarımı yapıyorum. Normal şartlarda bu çeliği Yeni proje olarak yalnızca çelik olarak çözdüğümde sorun yok. Ancak betonarme ile birlikte çözmek istediğimde kesitleri aşırı derecede arttırmam gerekiyor.
R kat sayısını betonarme için farklı çelik için farklı seçebiliyor muyuz ?
Diğer sonuç sorusu bu işin çözümü var mı ? Varsa nasıl ?
 
R katsayısı bütün yapı modeli için ele alınan bir değerdir. Dolayısıyla aynı model içerisinde aynı deprem yönü için farklı R katsayıları tanımlanamaz. Sizin yapınızda çelik sadece son kat. Depremde ivmelenecek çelik yapı kütlesi betonarme yapı kütlesinin yanında ihmal edilebilir düzeyde. Dolayıısyla yapı davranışını domine eden sistem betonarme. R katsayısını betonarmeye göre seçmeniz uygun olur.

Sizin yerinizde olsam eğer çelik katın yüksekliği fazla değilse (5-6m max) önce çelik yapımı bütün deprem parametrelerini çeliğe uygun girer çözerim. Çelik raporumu aldıktan sonra çelik kesitlerimi kilitler betonarme dizaynımı deprem parametreleri betonarme yapıya uygun olacak şekilde ayarlar çözerim. Betonarme raporumu aldıktan sonra rapor ve çizimleri alır birleştirir ve işi tamamlardım.
 
Geri
Üst