adem40

Yeni Üye
1. Betonarme kolonlar üzerine yapılmıs bi makas catı tasarladım . benım sormak şu betonarme yapılar için r,d, suneklılık duzeyi farklı çelık makas için r,d,süneklılık düzeyi farklı nasıl bır çözüm yolu izlemeliyim.
forumda çözüm olarak ''ilk önce çelık makas için taşıyıcı sistem tipini çelik secip ona gore r,d süneklilik tiplerini seçip çözüp çelik raporu almak.)
sonrada taşıyıcı sistem tipini betonarme seçip r,d,süneklilik düzeylerini seçip çözüp betonarme raporu almak.'' bu ıfade aynen bu şekılde mı yapılmalı.


''ilk önce çelık makas için taşıyıcı sistem tipini çelik secip ona gore r,d süneklilik tiplerini seçip çözüp çelik raporu almak.)
sonrada taşıyıcı sistem tipini betonarme seçip r,d,süneklilik düzeylerini seçip çözüp betonarme raporu almak.'' bu ıfade aynen bu şekılde mı yapılmalı.
bu şekılde çözüm yapılırsa betonarme çözümde makas çatıdan gelen yükleri kolonlara aktarır mı?

2..betonarme kolon +çelık makas birlikte taşıyıcı sistem tipini çelik+betonarme kabul edebılır mıyız?

3. combined equal Ls 1 ne demek anlayamadım bu eleman kesitini çatı makaslarında kullanabılır mıyım? detaylarda combined equal Ls elemanının detaylarını göremıyorum. kesit olarak ölçüleri yok.
 

Ekli dosyalar

  • deneme çelık.cde
    4.8 MB · Görüntüleme: 71
betonarme celik.png

1- a) Projenizde düşey taşıyıcı sistem tipi olarak çelik moment aktaran çerçeve veya merkezi çaprazlı çerçeve kullanılmamış. Projenizde düşey taşıyıcı sistem elemanı olarak betonarme elemanlar kullanılmış, bu nedenle doğrudan betonarme seçimi ile de devam edebilirsiniz.
b)''ilk önce çelık makas için taşıyıcı sistem tipini çelik secip ona gore r,d süneklilik tiplerini seçip çözüp çelik raporu almak." ve
sonra da taşıyıcı sistem tipini betonarme seçip r,d,süneklilik düzeylerini seçip çözüp betonarme raporu almak.'
' çözümünü tercih ederseniz program otomatik olarak yükleri betonarmeye aktarır. Betonarme ve çelik bir arada modelleme yapma özelliği sayesinde herhangi bir ek işlem yapmanıza gerek yoktur. Karma yapılarda bir bütün olarak kesit tesirleri ve tasarım sonuçlarını görebilir ve raporları elde edebilirsiniz. R seçimini değiştirmeniz gereken durumlarda; çelik tasarımını tamamladığınızda çelik raporlarını alınız. Betonarmeye uygun R seçimi yaptığınızda çelik elemanlara dokunmayınız. Sadece betonarme elemanların tasarımını yapınız. Bu şekilde sorun olmayacaktır.

2- Betonarme kolon +çelık makas birlikte taşıyıcı sistem tipini çelik+betonarme kabul edebilir ve sihirbazda bu seçimi yapabilirsiniz.
3- Makaslarda görülen combined equal ls 1 vb. isimli elemanlar yerine şu adımları takip ederek istediğiniz birleşik kesit elemanı elde edebilirsiniz.
- makas özelliklerine gidiniz.
- kesit alt sekmesine gidiniz.
- Burada Birleştirilmiş L kesit seçimi yapınız.
- Açılan pencerede kütüphaneden L kesit seçiniz.
- Yeni açılan pencerede birleştirme yöntemi seçiniz.
- Tamam diyerek çıkınız.
- Sonrasında tanımladığınız kesiti Üst başlık, alt başlık vs. için atayabilirsiniz.

1.png
1a.png


2.png
 
Taşıyıcısı sistem parametrelerınden betonarmeyi seçip çözebilirmiyiz yanı ama üzerinde çelık makas var betonarme seçip çözdügümüzde çelık makastan gelecek yükleri kolonlara aktarmış olacak mı?
 
betonarme tasıyıcı sistemde taşıyıcı sistemi betonarme seçip sınırlı,(A33 Secersem ),çelık makas içinde sınırlı secmek istiyorum (C33) R VE D KAYSAYILARI IKISINDE DE AYNI OLDUGU İÇİN çelik makas ve betonarme kolonların r d katsayıları aynı oldugu için sadece betonarme tasıyıcı sistem secip çözersem çelıgıde çözmüş olurmuyuz
 
Geri
Üst