V11'i Online Satın Alın
V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

BETONARME PROJE HAKKINDA TASİYE VE SUBASMAN KATTA DONATI FAZLALIĞI

MERHABA ÖZELLİKLE SUBASMAN KATTA AYNI ZEMİN VE BİRİNCİ KATTAN FAZLA DONATI ATIYOR FAKAT BU ESKİ VERSİYNDA BÖYLE DEĞİL SUBASMAN KATTA DA SIKINTILI BİR DURUM OLMADIKÇA BÖYLE KÜÇÜK PROJELERDE BENZER DONATILAR ÇIKIYOR BUNDA FARKLI ÇIKTI DÜZELTMEM GEREKEN VEYA BAZI AYARLARDA HATA MI YAPIYORUM YARDIMCI OLURMUSUNUZ SUBASMAN KATI AYRI KAT OLARAK DEĞİLDİ TEK KAT OLARAK ZEMİN İLE BİRLEŞİK ÇİZİM YAPSAM İDARE AYRI KAT OLARAK ÇÖZMEMİ İSTİYOR

Ekli dosyalar

• 5.cde
    5.cde
    514.6 KB · Görüntüleme: 6
kendi adıma mantıklı bir neden-sonuç bulamadığım konulardan biri, düşey donatıların üst katlardan minimum pursantajla gelip ( rijit veya değil ) temele oturan katta birden 2 katı veya daha fazla artış göstermesi durumu. üst yapı etkileşimli çözümde artış olması normal karşılanabilir. ancak minimum pursantajdan bu şekilde bir artışın ( katı aynı şekilde kopyalasak bile ) nedenini bulamadım. maalesef buna ilişkin forumda başkaca konular olmasına ragmen ikna edici bir açıklama da yok.

maalesef değişen bir şey olmuyor. sebep taşıyıcı sistem kaynaklı olsa bile bunun üst katlardan minimum pursantajla gelen düşey bir elemanın pursantajının iki katı ve daha fazlaya çıkmasını bana açıklamıyor. kat yüksekliği, yatay deprem yükleri yada proje optimizasyonu nedeniyle katlar arasında fark oluşması beklense bile temele oturan katlardaki donatı farkının bu kadar yüksek olmasını anlam veremiyorum. bu konudaki benzer başlık altındaki konularda bir çok örnek mevcut. üzerinde çalıştığım güncel proje ektedir. s2 kolonu için her türlü optimizasyonu yapmama rağmen pursantajı ancak bu kadar dengeleyebildim. ( ama gerek forumda gerekse de çalıştığım bazı projeler de var temele oturan kat ( bu katta 2x) üzerinde minimum pursantajlı düşey elamanın olduğu bir çok örnek var )

Ekli dosyalar

Merhaba Olcay Bey.
Eklediğiniz proje, rijit bir bodrum katı olan bir proje değil. Bu projede, kolon donatıları sağ alt köşedeki S2 kolonu dışında zaten %1’de çalışıyor.
Bu kolona bitişik subasman perdeleri sizin bu kolonunuza olumlu katkı sağlamış projenizde.

Sol tarafta sizin orijinal datanız , sağ tarafta ise kolona bitişik subasman perdelerinin silinmiş hali .

1791123790365.png

1791123966528.png

Seçtiğiniz taşıyıcı sistem için projede herhangi bir anormallik göremedim.

1791124258395.png

Rijitlik merkeziniz tam da s2 kolonunu olumsuz etkileyecek şekilde hem sola hem de yukarıya kaymış.

Merhaba Olcay Bey.
Eklediğiniz proje, rijit bir bodrum katı olan bir proje değil. Bu projede, kolon donatıları sağ alt köşedeki S2 kolonu dışında zaten %1’de çalışıyor.
Bu kolona bitişik subasman perdeleri sizin bu kolonunuza olumlu katkı sağlamış projenizde.

Sol tarafta sizin orijinal datanız , sağ tarafta ise kolona bitişik subasman perdelerinin silinmiş hali .

Ekli dosyayı görüntüle 64304

Ekli dosyayı görüntüle 64305

Seçtiğiniz taşıyıcı sistem için projede herhangi bir anormallik göremedim.

Ekli dosyayı görüntüle 64313
aynen . ancak s2 kolonundaki bu sıçramaya bir anlam veremiyorum. ( rijit veya değil daha dengeli hatta rm vekm nin neredeyse aynı olduğu tasarımda bile üst katlar minimum iken temele oturan katta 2x olan örneklerde var ) yapı boyunca da aynı donatıyı kullanmak istiyorum. ama minimum olan yerde 2x kullanmak rahatsız ediyor.

( rijit veya değil daha dengeli hatta rm vekm nin neredeyse aynı olduğu tasarımda bile üst katlar minimum iken temele oturan katta 2x olan örneklerde var)
O projeleri de yüklersiniz bakarız.

Bu projede Rijitlik merkezi ile kütle merkezi arasındaki farkın neden olduğu deformasyon, bu kolona bütün eziyeti çektiriyor. Üst katların gidecek yeri var ama en alt kat gidemiyor ve bu deformasyonun bedelini ödüyor.

1791127231577.png
Bu kolonun bu konumda zorlanmasının sebebi alt ucunda oluşan 32 kusur tfm moment ve 8.73 / 15.89 düşey momentler

1791125663041.png
1791125762344.png

En alt katta böyle sıçramaların olması doğal. Zaten perdelerinizde de sıçramalar var. Hele bu taşıyıcı sistemde kesinlikle doğal.
1791126169083.png

O projeleri de yüklersiniz bakarız.

Bu projede Rijitlik merkezi ile kütle merkezi arasındaki farkın neden olduğu deformasyon, bu kolona bütün eziyeti çektiriyor. Üst katların gidecek yeri var ama en alt kat gidemiyor ve bu deformasyonun bedelini ödüyor.

Ekli dosyayı görüntüle 64325
Bu kolonun bu konumda zorlanmasının sebebi alt ucunda oluşan 32 kusur tfm moment ve 8.73 / 15.89 düşey momentler

Ekli dosyayı görüntüle 64316
Ekli dosyayı görüntüle 64319

En alt katta böyle sıçramaların olması doğal. Zaten perdelerinizde de sıçramalar var. Hele bu taşıyıcı sistemde kesinlikle doğal.
Ekli dosyayı görüntüle 64323
MAALESEF ASANSÖR VE MERDİVEN ÇEVRESİNİ ZAYIFLATAMIYORUM MİMARİ NEDENLERDEN DOLAYI. BU KOLON VE ÇEVRESİNDE DE YAPTIĞIM HİÇ BİR DEĞİŞİKLİK İŞE YARAMADI. EN AZINDAN 2 ALTINDA BİR PURSANTAJA RAZI OLACAĞIM.

Geri