Betonarme ve Çelik Karma yapıların modellenmesi R katsayısı ve Dayanım fazlalığı katsayısı hk.

Yukarıdaki sistemin yönetmeliğe göre 4.3.6. Binaların Üst ve Alt Bölümlerinde Farklı R ve D Katsayılarının Kullanılması maddesi var ama bunu idecadde çözebiliyormuyuz?Ayrıca İdecadde bu sistemin analizini yaparken süneklik düzeyi ve R VE D Katsayılarını kaç alarak hesaplanmalı bilgilendirirseniz sevinirim
 
Şöyle bir yol izleyebilirsiniz. Öncelikle betonarme kısmını kendi r ve d katsayıları ile çözüp daha sonra çelik kısmını betonarme kısma dokunmayacak şekilde yeni r ve d katsayıları ile bir daha çözebilirsin.

Ben olsam bu yapıda R ve D katsayılarından önce betonarme kolon çelik kolon bağlantılarına ve idecad'in otomatik hesaplamayıp kullanıcıya bıraktığı diğer çelik bağlantılara özen gösterirdim. Sizin yapınızda özellikle çelik kolon betonarme kolon kritik.

Bilirkişilik yapıyorum. Geçen ay vinç gusesi yüzünden çöken bir vinçli yapı mahkemelik oldu. Proje idecad'de hazırlanmıştı. Maalesef projeyi yapan arkadaş programın vinç gusesini otomatik hesapladığını düşünerek hareket etmiş ve kot sıkıntısı olduğu için hata almıyorum diye vinç gusesini çok küçük kullanmış. Şimdi o arkadaş çok ciddi bir maddi dava ile karşı karşıya kaldı.

İdecad iyi bir program ancak programın limitlerini bilip hareket etmek gerekiyor. Programın mühendise bıraktığı kısımlar için mühendis titiz davranmalı. Bu yazdıklarım sadece idecad için geçerli değil. Hangi yazılım olursa olsun sorumluluk mühendis olarak bizlerde. Lütfen bunu aklınızdan çıkartmayın.
 
Muhammed Bey güzel konuya değinmiş. Bu arada yapınıza baktığımda makas doğrultusunda kolonların dışa doğru açılmasını engelleyecek hiç bir önlem yok. Makaslar kolon üzerine basit oturduğu için, vinç hareketiyle o kolonların dışa doğru açılması çok olası.
 
Geri
Üst