V11'i Online Satın Alın

V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

Betonarme + yığma performans analizi

Ekte gönderdiğim projem betonarme ancak çatı katı yığma şeklinde yapılmış.
1. Yaptığım modelleme de program sistemi doğru çözer mi ?
2. Çatı katında döşeme aslında eğimli eğim %40 ancak eğimli yapınca bazı duvarlar kısa, bazı duvarlar uzun kalıyor bunun sebebi nedir acaba ? Eğim orta kısımdan ters v şeklinde olcak ancak döşeme iki parça olacak ama döşeme kenarını ortadan çizmeme izin vermiyor program...

Konu ile ilgili yardımlarınızı bekliyorum şimdiden teşekkürler....

Ekli dosyalar

Re: BETONARME + YIĞMA PERFORMANS ANALİZİ

Böyle bir modelleme yapamazsınız. İdeStatik betonarme yapıların çözümü için geliştirilmiş bir programdır. Karma sistem çözemezsiniz. Hele hele yığma diye düşündüğünüz katı panel objesi ile tanımlamanız hiç mümkün değil. Bir kabul yapmak isterseniz ancak yığma diye düşündüğünüz bölümün yüklerini aşağıya etki ettirmek olabilir ki bu da doğru bir modelleme olmaz. Bir kat eksiltmek anlamına gelir. Davranış farklı olur. Zaten programı bir tarafa bırakırsak uygulamada da karma yapı diye bir şey olmamalıdır. Ne yığma üzeri betonarme ne de betonarme üzeri yığma olamaz. Kat geçişlerindeki kesme kuvvetleri karşılanamaz.

Bundan başka mevcut betonarme katlardaki taşıyıcı sistem tasarımı hiç olmamış. Balkon kenarlarına koyduğunuz 10/50 kirişleri mi desem, her tarafı saplama olan kirişleri mi desem, hiç bir şekilde tamamlanmayan çerçeveleri mi desem... S4 ve S7 kolonu iki yönlü bağlanmış görünüyor. Onlar da tam değil, üç kirişle bağlı. Bunlardan başka diğer tüm kolonlarınız yanal ötelenmeye karşı önlem alınmamış. Ya X yönünde boşta yada Y yönünde boşta. Duvarların altına kiriş koyarak taşıyıcı sistem tasarlanmaz.

K15, K38, K8 kirişlerini konsol noktalarından 2 ayrı isimle adlandırmanız gerekiyor. Duvar yükleri her yerde 19cm duvar kalınlığı olarak alınmış. Küçücük döşemeleri 15cm kalınlığında yapmışsınız. Bu da binaya ekstra yük anlamına geliyor.
Yok yarı rijit diyafram, yok merdiven yükü yok vs. konularına hiç girmiyorum.

İlginiz için teşekkürler ancak bu benim tasarladığım bir yapı değil ben sadece mevcut yapıyı modelledim. o samış olduğunuz bir çok eksikliği hatayı bende gördüm Lakin bu performans analizi yapılacak bir yapı...mevcut yapı bir önceki mesajımda anlattığım ve modellediğim gibi bir yapı performans noktasında yardımcı olursanız yada yapı davranışı modelleme noktasında sevinirim...

freegenc35":1guge0xn' Alıntı:
İlginiz için teşekkürler ancak bu benim tasarladığım bir yapı değil ben sadece mevcut yapıyı modelledim. o samış olduğunuz bir çok eksikliği hatayı bende gördüm Lakin bu performans analizi yapılacak bir yapı...mevcut yapı bir önceki mesajımda anlattığım ve modellediğim gibi bir yapı performans noktasında yardımcı olursanız yada yapı davranışı modelleme noktasında sevinirim...

Merhaba,

Nedim Bey'in söylediği gibi oluşturduğunuz model program veri girişi açısından uygun değildir. Yapının yığma kısmından oluşan yükler sisteme ilave edilerek bir modelleme yapılabilir. Programda yığma yapıların performans analizi de yapılmamaktadır.

İyi çalışmalar

freegenc35":1mhcugzi' Alıntı:

Sayın freegenc35,
Performans analizi kelimesi sadece konu başlığında geçiyor. Bu nedenle ben atlamışım. Konu içeriğinde bunu vurgulayacak bir şey de görmeyince nedense yapı gibi algılamışım. Buna göre cevap yazdım. Sizi de o hataları yapan biri durumuna düşürdüysem bu anlamda fazladan yazdığım cümleler için özür diliyorum.

NYILMAZ":1etzmxyt' Alıntı:
freegenc35":1etzmxyt' Alıntı:

Sayın freegenc35,
Performans analizi kelimesi sadece konu başlığında geçiyor. Bu nedenle ben atlamışım. Konu içeriğinde bunu vurgulayacak bir şey de görmeyince nedense yapı gibi algılamışım. Buna göre cevap yazdım. Sizi de o hataları yapan biri durumuna düşürdüysem bu anlamda fazladan yazdığım cümleler için özür diliyorum.

Estağfurullah hiç önemli değil burası bunun için var. Tabi ki hatamız olunca pozitif olarak eleştirileceğiz, eleştirileceğiz ki doğruyu bulalım... Konu ile ilgilendiğiniz için ayrıca ben size teşekkür ederim... Sadece bir sorum olacak mevcut modellediğim sistemde yığma olan kısmın yükünü program otomatik alır mı ? sizce yük olarak mı vermek yoksa modellediğim şekilde mi programın almasını mı sağlamak doğrudur. ( Burada amaç daha çok betonarme kısmın performansı )

Levent Özpak":12y49be2' Alıntı:
freegenc35":12y49be2' Alıntı:

Merhaba,

Nedim Bey'in söylediği gibi oluşturduğunuz model program veri girişi açısından uygun değildir. Yapının yığma kısmından oluşan yükler sisteme ilave edilerek bir modelleme yapılabilir. Programda yığma yapıların performans analizi de yapılmamaktadır.

İyi çalışmalar

Levent Bey performans analizi zaten yığma kısmı ile ilgili değil de daha çok betonarme kısmı ile ilgili olacak. Yığma kısmı gerekirse yıkılır. Sizce model oluşturduğum gibi Betonarme + Yığma şeklinde kaldığında yükleri ve etkileri kendi otomatik olarak alması mı ? yoksa bu etkileri benim sisteme yük olarak etkitmem mi daha sağlıklı sonuç verir ?

freegenc35":371z8b72' Alıntı:
Levent Özpak":371z8b72' Alıntı:
freegenc35":371z8b72' Alıntı:

Merhaba,

İyi çalışmalar

Levent Bey performans analizi zaten yığma kısmı ile ilgili değil de daha çok betonarme kısmı ile ilgili olacak. Yığma kısmı gerekirse yıkılır. Sizce model oluşturduğum gibi Betonarme + Yığma şeklinde kaldığında yükleri ve etkileri kendi otomatik olarak alması mı ? yoksa bu etkileri benim sisteme yük olarak etkitmem mi daha sağlıklı sonuç verir ?
Önceki mesajımda belirttiğim gibi oluşturduğunuz model veri girişi açısından hatalıdır. Yığma kısım için tanımlanan panel objeleri, kiriş ve döşemeler yük aktarmaz. Yapının yığma kısmından oluşan yükler sisteme ilave edilerek bir modelleme yapılabilir.

İyi çalışmalar

Geri