V11'i Online Satın Alın
V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

Betonarme yetersizliği

karam zebari

Yeni Üye
Merhabalar ..
iyi günler dilerim size, ilk önce bizim lisans ile ilgili bir sorunumuz var size ulaşamıyoruz meil de gönderdik cevap verilmedi lütfen bize bu konuda yardımcı olabilir misiniz..
sonra yaptığım projede bazı problemler çıkıyor,
1. beton kesit yetersizliği bir döşemede, beton sınıfı artırdım olmadı, sonra kalınlığı yeterli sayede büyütürdüm ama o zamanda kirik yüksekliğin şartı sağlamıyordu ayrıca döşeme kalınlığı da fazla büyütemiyorum mimar tasarımın gereğine, ne yapabilirim hocam bu durumda ..?
2. kısa kirişlerde kesme kapasitesi yetersizliği var ben etriyeleri ve donatıları artırmayı çalışıyorum olmuyor analiz yaptıktan sonra hemen eski haline dönüyor acaba nasıl bir çözüm bulabilirim hocam
3. donatı alanı yetersizliği uyarı buluyorum 2 kolonda, ancak pursantajı yüzde %1 aşmış acaba neyden olabilir ve nasıl çözebiliriz..
4. kolon - kiriş birleşim bölgesi uyarı geliyor karşıma, ben beton sınıfını artırmayı çalıştım olmadı, acaba kolon yönü değiştirmeden bir çözüm bulabilir miyim hocam
5. sehim hesabı..
Şimdiden teşekkür ediyorum

Ekli dosyalar

Merhaba,

Lisans ile ilgili sorularınız için Bursa ofisi ile iletişime geçiniz.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Sorularınızı tek tek ele alacak olursak:

1. İlgili döşeme aslında konsol değildir, fakat hesap aksında hatalı olarak “konsol döşeme” tanımı yapılmış ve bu tanım hatalıdır.

1755704443168.png

Döşeme hesap aksını düzenleyerek normal döşeme (alt–üst düz donatılı) olarak tanımlayıp analizi yeniden yaptığınızda sorun ortadan kalkıyor.
Ayrıca, 2 numaralı hesap aksında sıkıntı var; onu düzelttiğinizde kalınlık konusu da çözülüyor.

1755704571481.png

1755704586187.png

2. Kısa kirişlerde kesme koşulunun sağlanamamasının nedeni, kiriş boyunun kısa olması ve boyuna donatının fazla olması nedeniyle kapasite denkleminin yetersiz çıkmasıdır. Dolaysıyla bu durum kısa kirişlerde beklenen bir sonuçtur.
Bu tür kirişlerde çözüm olarak enine donatının artırılması yönünde önlem alınabilir.

Ayrıca, kiriş donatıları manuel olarak değiştirildiğinde, bu donatılar otomatik olarak sabitlenir.
Sabitleme aktif olduğu sürece analiz tekrar yapılsa dahi donatı değerleri değişmez.
Bununla birlikte, eğer ilgili kısım işaretliyse, analiz sonrası donatılar zaten değişmeyecektir.

1755704833855.png

Yeni başladıysanız, eğitim videolarımıza ulaşmak için bu linki takip edebilirsiniz:

3. Donatı alanı yetersizliği yalnızca boyuna donatıda değil, aynı zamanda enine donatı alanında da ortaya çıkabilir.
Ayrıca, minimum donatı koşullarının sağlanmaması durumunda da bu uyarı verilir. Bu nedenle çözüm olarak enine donatıyı artırmayı deneyebilirsiniz.

4. Birleşim bölgesi kesme güvenliği sonuçlarını buradan kontrol edebilirsiniz.

1755751525564.png

Birleşim bölgesi kesme güvenliği konusunda en etkili çözüm kolon yönünü değiştirmektir; bu kontrolün amacı da budur.
Eğer kolon yönünü değiştirmek istemezseniz, alternatif olarak kolon boyunu ilgili yönde büyüterek sorunu giderebilirsiniz.

5. Sehim hesabı ile ilgili tam olarak sorunuz nedir?

iyi çalışmalar.

Merhaba hussein bey ..
Cevapladığınız için çok teşekkür ediyorum, hocam projeyi bakarsanız bir kirişte bir sehim(deflection) problemi var çözemedim

K39 kirişinde görülen sehim probleminin sebebi, kirişin S35 kolona bağlanmış olmasıdır. Bu durum deformasyonlardan da fark ediliyor.
Bağlantıyı düzelterek tekrar analiz ederseniz, sorun çözülecektir.

1756104919048.png

saygılarımla..

Geri