V11.11 Yayınlandı. İndirmek için Tıklayınız

Birleşim Hesabında Kullanılan Kombinasyonlar

Merhaba, aklıma takılan bir bölüm var sizlerle paylaşmak, mühendis tavsiyesi almak istiyorum.

Çelik hesaplarında kullanılan kombinasyonlarda

-Aşık sehim hesabı için G+Q kombinasyonu ve G+0.5s kombinasyonu kullanılıyor.
-Kiriş kolon dayanım hesapları için birçok deprem yükleri içerikli kombinasyonlar kullanılıyor vb.

Örneğin İdecad programı çaprazların kontrolünü yapıyor. Dayanım ve narinlik oranlarına göre en elverişsiz durumu sonuçlara yansıtıyor.
Çaprazların birleşim hesaplarında Eksenel kuvvet e göre birleşim hesapları yapılır.

Sormak istediğim 1. konu şurası,
İdecad in yaptığı hesaplamaları bir proje üzerinde inceledim. Kesit tesirleri bölümüne baktığımda, birleşim hesabı için kullanılan kombinasyondaki Eksenel kuvvet değeri en elverişsiz eksenel kuvvete göre yapılmamış. Hesapta kullanılan değerden daha büyük olan kombinasyonlar mevcut.(örneğin çatı çaprazları)

Yani biz mühendis olarak birleşim hesaplarında hangi kombinasyonları kullanmalıyız? Yönetmelikte birleşim hesabı için, örneğin aşık sehim hesabı gibi kombinasyonları özelleştirilmiş bir bölüm var mıdır? Yoksa genel dayanım hesabında kullandığımız çelik kombinasyonları birleşimler için geçerli mi? Ya da birleşim hesap değerleri için çelik dayanımında kullanılan en elverişsiz kombinasyon mu kullanılmalı?

Bildiğiniz gibi İdecad de Guse birleşimlerinin hesabı yapılamıyor. Ama Alın Levhalı birleşimler İdecad de çözülebiliyor. Alın levhalı birleşim hesabı için kullanılan kontrollerin Guseli birleşim ile benzer olduğunu gördüm. (kolon gövdesi akması ,kolon gövdesi buruşması vb kontroller)

2-Guseli birleşimi uzun alın levhası şeklinde tanımlayıp ,tasarım raporu içinde verilen kombinasyonlardan en elverişsiz değeri mi birleşim hesabında kullanmak lazım ,yoksa guseli veya alın levhalı birleşimler için de belirlenmiş kombinasyonlar mevcut mudur?

Siz değerli mühendislerin görüşlerini almak isterim , İyi Günler
 
Merhaba;

- Hem eleman hem birleşim tasarımında en elverişsiz kombinasyon sadece bir kuvvete bakılarak olmaz. Yapılan kontrolden en büyük oranı verecek olan kullanılıur. Örneğin kolon için tasarım birleşik etkiler altında yapılır. Sadece en büyük moment veya en büyük eksenel kuvvete bakılmaz. Birleşik etki denklemini en büyük çıkaracak kombinasyona bakılır. Aynı durum birleşimlerin alt kontrolleri içinde geçerlidir. Birleşimin en altında yazan kombinasyon kontrol listesindeki en büyük oranı veren değerin kombinasyonudur.

Siz programın yapmadığı bir birleşimi tasarlamak isterseniz en ideali aynı gruptan örneğin guse yerine alın levhalı 4 bulonlu birleşim girip düğüm noktasındaki kuvvetleri okumak olur. Elemanların ve birleşimlerin tasarımında kullanılan kombinasyonları detaylı öğrenmek isterseniz AISC 358-16'ya bakabilirsiniz.

Türk çelik yönetmeliği için de hem yönetmelikte hem de çevre ve şehircilik bakanlığının internet sitesinde yer alan Çelik Yapılar Uygulama Kılavuzundan bulabilirsiniz.
 

Ekli dosyalar

  • 1.png
    1.png
    91.9 KB · Görüntüleme: 312
Geri
Üst