BODRUM KAT KÖŞE KOLONLARDAKİ DÜŞEY DONATI FAZLALIĞI

Bodrum katlardaki köşe kolonlardaki donatı sorununu aşamıyorum. Mimariden ötürü mevcut duruma fazla perde ekleyemiyorum.
Önerilerinizi bekliyorum. Çok teşekkür ederim şimdiden.
 

Ekli dosyalar

  • proje.cde
    9.2 MB · Görüntüleme: 18
Bodrum katlardaki köşe kolonlarda yüksek miktarda donatı çıkmasının temel sebebi, bodrum katın üzerindeki zemin katta bulunana kolonların iç kuvvetlerinden kaynaklanan donatı miktarının yüksek olmasıdır. Aşağıda gönderdiğim resimde Bodrum katta bulunan S30 köşe kolonunun tasarım sonuçları görülmektedir. Kırmızı renkle işaretlediğim bölüm ise bu kolonun tasarım kombinasyonunu göstermektedir. Bu kolonun tasarım kombinasyonu bir üst kat kolonunun tasarım kombinasyonudur çünkü kolon boyuna donatı bindirme bölgesi kolonların ortasında olduğundan tasarım ilgili katın üst ucu ve üst katın alt ucu 'nda oluşan iç kuvvetleri içermelidir.

1634828429190.png

1634829937304.png

Kolon maksimum pursantaj aşımı için 1. Bodrum ve Zemin kat kolonlarının boyutlarının (veya yönlerinin) değiştirilmesi gerekebilir.

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Aşağıdaki resimde de görüldüğü üzere köşe kolonları, deprem yükleri etkisinde (Ex ve Ey) diğer kolonlara kıyasla daha fazla moment değeri almaktadır. Bu sebeple köşedeki bu kolonları uygun şekilde boyutlandırarak sorununuzu çözebilirsiniz.

1634828832372.png

mimariden ötürü mevcut duruma fazla perde ekleyemiyorum.
Mimari koşulları bilmediğimden perde eklemek veya kolon boyutu belirlemek ile ilgili net bir öneride bulunamıyorum. Ancak 1 ve 13 akslarında eklenebilecek perdeler yapıyı oldukça rahatlatacaktır.
Buradaki mühim konulardan bir tanesi de Zemin kat ile Birinci kat arasında döşeme bulunmamasıdır. Zemin kat kolonlarının alt ucu bu yapıda çerçeve oluşturan yegane elemanlardır. Döşeme olmaması Köşe kolonlarda yukarıda gösterdiğim gibi bir yığılmaya sebep olmuş olabilir. Bu sebeple bu kuvveti karşılayacak elemanların seçilmesi veya bu yığılmayı önleyici bir taşıyıcı sistem seçilmesi gerekir.

Saygılarımla...
 
Geri
Üst