V11'i Online Satın Alın
V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

Bodrum kat ve üst katlar arasındaki ani yüksek pursantaj artışı, konsol kiriş ucundaki basit kirişlerin dikkate alınması hk.

eroglu

Üye
s1,s2 ,s3 , s11, s13, s14, s17 kolonlarında bodrum kat ve bir üst kat arasında Ex,Ey kaynaklı baya fazlaca bir ani donatı değişimi (pursantaj) oluyor. Pursantajı %1 civarı tutayım derken üst katlarda kullandığım kolon enkesiti bu defada %50 ile çalışmış oluyor, beton demire yazık oluyor. (Bazı kolonlar bodrum katta kapasiteye çok hızlı ulaşıyor). Sadece bodrum katta kolon enkesitlerini büyük tutmayı sonrası katlarda küçültmeyi de istemiyorum. Hesaplarda hata olan bir durum varmıdır bakabılır mısınız? yahut çözüm önerisi sunabilir misiniz?

*Birde Konsol kirişler ile taşınan basit kirişlerin mesnetlerinde oluşan kesme kuvvetlerini hesapta konsol kirişin mesnet momentini bulurken dikkate alındığını gösteren Rapor kısmını gösterebilir misiniz?

Birde temel de ilave donatıları çifter atıyor ? çözüm ne olabilir. görünüşü ekte fotograftadır.

Ekli dosyalar

• 748 32 cde.cde
    748 32 cde.cde
    21.3 MB · Görüntüleme: 5
  • Ekran görüntüsü 2025-08-14 013159.png
    Ekran görüntüsü 2025-08-14 013159.png
    25.4 KB · Görüntüleme: 12
  • Ekran görüntüsü 2025-08-14 013126.png
    Ekran görüntüsü 2025-08-14 013126.png
    14.8 KB · Görüntüleme: 13
Son düzenleme:
Birde temel de ilave donatıları çifter atıyor ? çözüm ne olabilir. görünüşü ekte fotograftadır.
Radye temele ilave hesap aksları tanımlanmış. Bu hesap aksları çakışıyor.
Hesap akslarının çalışma mesafelerini (ok ile gösterilen) birbirini takip edecek şekilde düzenleyin.
Bir aksın çalışma mesafesi bittiği konumda diğer aksın çalışma mesafesi başlayacak şekilde olmalı
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

1755162893328.png

Birde Konsol kirişler ile taşınan basit kirişlerin mesnetlerinde oluşan kesme kuvvetlerini hesapta konsol kirişin mesnet momentini bulurken dikkate alındığını gösteren Rapor kısmını gösterebilir misiniz?

Raporlarda gözükmez fakat analiz modeli inceleme ekranından kontrol edilebilir.
1755173045322.png

-Düzensizlik hesapları ve devrilme momenti kontrollerinin doğru yapılabilmesi için dilatasyonlu binaların analizini temel dahil ayrı projelerde modelleme yapmanız uygun olur.

teşekkür ederim. temel hesabını almak için aslında bitişik şuan.. normalde üst yapısı ayrı bloklar halinde çözmüştüm.. Mesela kb55 konsol kirişe basan basit kirişin konsolun moment hesabında dikkate alındıgını dusunmuyorum. KB55 Konsol kirişi için ankastre de 12tfm moment hesaplıyorum. program 6.9 olarak bulmuş tasarım momentini.. ( bu değeri ben basit kirişten gelen yükü almaz isem ancak bulabiliyorum). bir kontrol edebılecek birisi var mı lütfen? Kiriş ile çevrilmiş konsol döşemede konsola oturan basit kirişin konsolun momentindeki etkisinin hesabını göremiyorum. Yukarda atılan da eleman bazlı kesit tesirleri ve raporda yok. Rapor incelediğim de KB55 için KB55 e ait ; kiriş zati, duvar zati, döşeme G ve Q değerleri t/m olarak yazılmıştır. Burada KB55 nin konsol ucuna basit kiriş ve basit kirişe binen döşemeden gelen G,Q değerleri bulunmamaktadır (basit kirişte oluşan moment hesaplanmış, donatısı bulunmuş fakat konsol momentinde yarattığı etki dolayısı ile hesap dökümünü göremiyorum). Yani Konsol tasarımında yer alan G ve Q karşısısında yazan ve tasarım momentini oluşturan değerler neyin nasıl toplamlarıdır, basit kiriş tesirleri bu aşamada mı toplama katılmıstır.?
Ekte 1. görüntüde yeniden girip daha basitleştirdiğim konsol bir sistem var. Diğer 2. görüntüde ise mevcut binamıı tek kata indirim ve sadece görüntüdeki yapı elemanlarını bırakarak çözdüğüm hali bulunmakta. Moment olarak arada neredeyse 2 kat fark var.. 1. çözüm el hesabıma uyuyor. Burada 2. görüntü hesabında nerede hata yapılıyor ?

Ekli dosyalar

• Ekran görüntüsü 2025-08-15 104645.png
    Ekran görüntüsü 2025-08-15 104645.png
    109.2 KB · Görüntüleme: 4
Son düzenleme:
İlave olarak geometri kontrolü hatalarını düzeltiniz.
1755262140576.png

Paylaştığınız ekran görüntüsü farklı bir projeye ait. İncelediğiniz projeyi eklerseniz tekrar kontrol ederiz.
Sorunuz ile ilgili ekran görüntüsü alarak paylaşır mısınız hangi kirişte hangi değerlere bakıyorsunuz.
Ayrıca "tam rijit diyafram" çözüm yaprak tekrar kontrol eder misiniz.
Yarı rijit diyafram çözümünde döşemelerin katkısı olacaktır.

teşekkurler. geometri kontollerini düzeltmiştim. bodrumda katta kesit değişiminin zımbalamadaki etkisini incelemek için görselinizdeki gibi katlar arası kesit değişimine gitmiştim (üstteki perde kaçıklığı duzeltlmşlti) Burada k55 konsol kirişimdeki dizayn momentinin oluşturulmasında basit kirişten gelen moment etkisini nasıl görebilirim, teyit edebilirim? Raporlarda K50 kirişine ait moment kesme hesaplanmış.. fakat k50 kirişinden dolayı k55 e gelecek olan moment hesabı raporlarda nerede açıklanıyor veya hesaba dahil ediliyor? k55 konsol kirişi için ek1 de yüklemeleri verilmiş, Ek-2 de ki işaretli kısımlardaki M3 momentlerinin nasıl hesaplanıp o rakamları bulduğunu, ve daha sonra Ek-3 deki Md: 10,61 değerini (1,4g+1,6q) ile bulduğunu görüyorum fakat nasıl bulduğunun dökümü yok. görebileceğim bir yer varmı?. dediğiniz gibi tam rijit çözdüğümde kiriş mesnetlerindeki donatılar el hesabına çok yaklaşıyor..bunun da sebebini anlatan bir yer var mı?. Burada esas merak ettiğim k50 basit kirişini çözümde dikkate aldığını gösteren bir yer var mı? 3d deki kesit tesirlerine bakmayı kastetmiyorum. k50 den gelen kesme kuvvetinin neticesinde k55 de oluşturacağı moment hesabını gösteren bir yer.

Ekli dosyalar

• 2.png
    2.png
    234.8 KB · Görüntüleme: 2
  • 1.png
    1.png
    106.3 KB · Görüntüleme: 1
  • 3.png
    3.png
    51.4 KB · Görüntüleme: 1
Son düzenleme:
Kirişlere, diğer kirişlerden gelen yükler tekil yük gibi aktarılarak çözüm yapılmaz. Bundan dolayı raporlarda böyle bir değer basılmaz.
Tüm kombinasyonlar için sonlu elemanlar yöntemi ile 3 boyutlu analiz yapılır.
Analiz modelinden kesit tesirleri incelenebilir. Gerekirse ekran görüntüsü alarak raporlara ekleyebilirsiniz.
Yardım sayfalarını inceleyiniz

Geri