Bodrum perdeleri için toprak yüklemesi ve kombinasyonlar

Bu konu başlığı altındaki bir hususta bilgi vermek isterim:
TBDY 2018 eğitim elkitabında statik durum için zemin itkisi, "Hs" olarak tariflenen yük, bildiğimiz gibi TBDY 2018 Tablo 16.6'da detayları verilen "p" yüküdür. Ancak, yine elkitabında depremli durum için zemin itkisi, "Hd" olarak tariflenen yük ise "p" değeriyle TBDY 2018 Madde 16.11.2'de detayları verilen deprem etkisi altında "ek" zemin basıncı olan "∆p" değerinin süperpoze edilmiş halidir. Yani Hs=p ve Hd=p±∆p (deprem yükü yönüne bağlı olarak "±") şeklindedir. Dikkate alınan deprem yönüne göre ters taraftaki bodrum perdelerinde Hd değerinin "-" çıkması halinde, zemin-perde arasında sadece basınç etkileşimi olabileceğinden bu perdelere ilgili yükleme durumunda Hd yükü etkitilmez.
 
Son düzenleme:
Bu konu başlığı altındaki bir hususta bilgi vermek isterim:
TBDY 2018 eğitim elkitabında statik durum için zemin itkisi, "Hs" olarak tariflenen yük, bildiğimiz gibi TBDY 2018 Tablo 16.6'da detayları verilen "p" yüküdür. Ancak, yine elkitabında depremli durum için zemin itkisi, "Hd" olarak tariflenen yük ise "p" değeriyle TBDY 2018 Madde 16.11.2'de detayları verilen deprem etkisi altında "ek" zemin basıncı olan "∆p" değerinin süperpoze edilmiş halidir. Yani Hs=p ve Hd=p±∆p (deprem yükü yönüne bağlı olarak "±") şeklindedir. Hd değerinin dikkate alınan deprem yönüne göre ters taraftaki bodrum perdelerinde "-" çıkması halinde zemin-perde arasında sadece basınç etkileşimi olabileceğinden bu perdelere ilgili depremli yük kombinasyonunda Hd yükü etkitilmez.
Katkı için teşekkürler. kombinasyonları yazar mısınız ?
 
Rica ederim. Deprem yükü yönüne bağlı olarak hd=p±∆p olacak şekilde ve dikkate alınan deprem yönüne göre ters taraftaki bodrum perdelerinde hd değerinin "-" çıkması halinde bu perdelere ilgili Hd_x+/x-/y+/y- yükleme durumunda hd yükü etkitmeden:

1655469880236.png
tabii ki tbdy 2018 eğitim elkitabında da belirtildiği şekilde yukarıdaki ex ve ey yüklemelerinde sünek/gevrek davranışlı elemanlar için alt/üst durumlarını ilgili yük kombinasyonlarını çoğaltarak dikkate almak gerekir.
 
Son düzenleme:
merhabalar.
kullanıcı tanımlı yüklemeleri girdik. peki bunların hepsini betonarme tasarım zarfına ve temel tasarım zarfına da girecekmiyiz. bu bölümde oynama yapınca program biraz farklı hesap yapıyor sanki
 
Merhaba. Deprem yönetmeliğine göre performans analizlerinde ve güçlendirme hesaplarında toprağa temas eden toprak yükleri ("Hs" ve "Hd")'nin etkisi olur mu?
 
Havuz dizayn ederken bu kombinasyon ve yükleme durumları tanımlanarak su yükü hesabı yapılabilir mi yoksa su yükü için farklı kombinasyon ve yükleme durumları mı oluşturulmalı şayet böyleyse nereden elde edebilirim?
 
Şükrü bey inceledim içinde hareketli yük olan kombinasyonlara 1.4 katsayısı çarpılarak eklenir deniyor acaba örnek var mı bakıp yapabileceğim
 

Ekli dosyalar

  • 82810C5D-BFD4-4392-A61E-638557497CC0.png
    82810C5D-BFD4-4392-A61E-638557497CC0.png
    858.9 KB · Görüntüleme: 117
Şükrü bey inceledim içinde hareketli yük olan kombinasyonlara 1.4 katsayısı çarpılarak eklenir deniyor acaba örnek var mı bakıp yapabileceğim
Bilgisayar başında değilim.

Hsu adında bir yükleme tanımlayın, sonra kullanıcı tanımlı yük kombinasyonları bölümünden ilgili kombinasyonları anlatıldığı şekilde yazın.

ilgili havuz perdesinde de Hsu yükünü üçgen olarak yükleyin.

Not: Havuzu çözerken dolu/boş yüklemesi oluşturmayı unutmayın: ( Havuz boş dışarda toprak yükü )
 
merhabalar.
yük girerken değer yazan yere hs ise p yi
hd ise p +deltap ekliyoruz ki kombinasyonda eklediğimiz formülde yerine yazabilsin doğru mu anladım ?
biraz kafam karıştı lütfen mazur görün
 
Geri
Üst