boyutlari ve beton sinifini degistirmeden kolon kiriş kesme sorunu nasil çözülür?

EKTEKİ PROJEMDE 2. KATTA KOLON KİRİŞ KESME GÜVENLİĞİ SAĞLANIRKEN AYNI EMSALDA BENZER KATLARDA KOLON KİRİŞ KESME GÜVENLİĞİ SAĞLANAMAMAKTADIR. BUNUN NEDENİ NEDİR. NETİCEDE AYNI KİRİŞ AYNI KOLON AYNI YÜKLER MEVCUT... AYRICA BENZER KİRİŞLERDE FARKLI DONATININ CIKMASIDA SAHADAKİ USTA TARAFINDAN YADIRGANIYOR.
 

Ekli dosyalar

  • GÖNDER VELİ ÖZTÜRK.cde
    13.8 MB · Görüntüleme: 6
Cevabı siz yazmışsınız zaten, sebebi kiriş donatılarının farklı olması. Ayrıca kolon tesirleri de farklıdır. Kiriş donatılarının ve kolon kesme kuvvetinin farklı olması da normal ve doğrudur. Farklı katlarda aynı kolon yok çünkü, ve yapı 3 boyutlu çözülüyor.
Kiriş boyutu ve yükleri aynı olsa bile momentleri değişiktir.
Usta yadırgasın.
 
Son düzenleme:
Cevabı siz yazmışsınız zaten, sebebi kiriş donatılarının farklı olması. Kiriş donatılarının farklı olması da normal ve doğrudur. Farklı katlarda aynı kolon yok çünkü, ve yapı 3 boyutlu çözülüyor.
Kiriş boyutu ve yükleri aynı olsa bile momentleri değişiktir.
Usta yadırgasın.
projeyi incelediniz mi bilmiyorum. bunda yanlislik oldugunu dusuyorum. yatay deprem kuvvetlerine gore kirislerde farkli momentler cikabilir. ancak 1. katta bu kolon ve kerislerin kesme guvenligini saglamayip 2. katta saglamasi ayni kolon kirislerin 3. katta 3 tanesi saglayip 1 tanesi saglamasi bence sorun. acaba ben programi kullanirken hata mi yapiyorum. ayrica mimari projede degisiklik olmadan (x dogrultusunda 20cm kuculme oldu) bu kolon kirisler yapi boyunca kurtarmisti. 20 cm lik boyunda daralmaya gidince bende projeyi revize etmek zorunda kaldim ki, bu bana problem oldu. kolon boyutlarini buyultmeden kiris boyutlarini buyutmeden ve beton sinifini degistirmeden bu sorunu nasil cozerim.
 
Yönetmeliğin kolon kiriş birleşim bölgesi kontrolü formülünü inceleyin:
1682055017671.png
Katlar arasında As1-As2 değişebilir, gayet normal.
VKol değişebilir (değişmesi şarttır ayrıca, asıl değişmezse sorun arayın).
Yani bir katta kurtardı, diğer katta kurtarmadı, hesapta hata var diye düşünüyorsanız, bu düşünce yanlış, asıl beklenen davranış hesap değerinin değişmesidir.

Kat içinde de işler değişebilir, projenizin kat planı, tam simetrik değil:


1682055209593.png

Tesirlerde ufak farklar, sınırlarda tasarım yapılan durumlarda birinde kurtarma diğerinde kurtarmama gibi sonuçlar doğurabiliyor.

Mesela incelediğim bir kolonda Ve 76, diğerinde 84 çıkmış, sınır değer 83. Biri kurtarmış, diğeri kurtarmamış.

Burada 76 ve 84 tf değerleri, sizin kat planınızın sağı ve solu kadar birbirine yakın aslında. Ama biri kurtarıp diğeri kurtarmayınca sanki arada dağlar kadar fark varmış gibi algılanıyor.

kolon boyutlarini buyultmeden kiris boyutlarini buyutmeden ve beton sinifini degistirmeden bu sorunu nasil cozerim.
Bir şeyleri değiştirmeniz gerekiyor. Hiçbir şeyi değiştirmezseniz aynı sonuçları alırsınız.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
 
Siz benzer kirişlere manuel olarak en olumsuzu sağlayacak şekilde donatı verin usta yadırgamasın diye.
Önerdim
sanami soracam en olumsuz donatiyi vermek icin. hele bak hele..
Diye yanıtladınız.

Eğer yanıtladığınız mesajda “sana mı” kısmını “size mi” şeklinde değiştirmez ve sondaki “hele bak hele” kısmını atmaz ve özür dilemezseniz. Sizi forumdan sürekli uzaklaştıracağım @harunbaydar
 
Geri
Üst