aynı zamanda yapıda ilk modda burulma gerçekleşip gerçekleşmediğini raporda nasıl bulabilirim? programda oynattığımda idecad te görebiliyorum kaçıncı modda burulmanın meydana geldiğini peki raporda nasıl görebilirim? ilk iki modda burulmanın gerçekleşmesi sağlıklı değil pekiyi bunu rapora baktığımda nasıl anlayabilirim?
Aklıma bu ibare takıldı. Gönderdiğim ekte modal katkı çarpanı r'nin 1.modda en yüksek olmasına rağmen burulma 6.modda görünüyor. Bir de ilk modda burulma olması iyi bir durum değil, yönetmelikte bunu yasaklayan bir durumla karşılaşamadım, burulma olsa dahi o bina nasıl inşa edilebilir mi ya da burulmanın belirli bir aralığı var mı ki, yani şu değerin üzerine çıkılırsa kabul edilemez dediğimiz bir durum var mıdır? Aynı durum periyod için de geçerli: zemin ile yapı rezonans aralığında olmasın. zeminin zc türünde olduğunu varsayalım yapı periyodu 5-10 saniye civarında olduğunda binaya zarar vermez mi. yumuşak zeminlerde periyodu zeminin periyodundan düşük(rijit) ya da rezonans aralığı dışında tutmak şartıyla minimum yükseklikte tutmak daha doğru bir yaklaşım olmaz mı? aynı şekilde sert bir zemin için de diğer varsayımı düşünelim. Her halükarda yapı periyodu için 5-10 saniye gibi değerler fazla çıkarımını yapabilir miyiz? Periyod arttıkça S(T) değeri deprem kuvveti düşer ama salınım süresi de uzamış olur. yapı periyodunu rezonans dışında tutmak şartıyla 0-1 saniye aralığında tutmak daha doğru bir yaklaşım mı olur?ayrıca modal katkı çarpanı - r 'nin en büyük olduğu mod burulma modudur.
aklıma bu ibare takıldı. gönderdiğim ekte modal katkı çarpanı r'nin 1.modda en yüksek olmasına rağmen burulma 6.modda görünüyor. bir de ilk modda burulma olması iyi bir durum değil, yönetmelikte bunu yasaklayan bir durumla karşılaşamadım, burulma olsa dahi o bina nasıl inşa edilebilir mi ya da burulmanın belirli bir aralığı var mı ki, yani şu değerin üzerine çıkılırsa kabul edilemez dediğimiz bir durum var mıdır?
aynı durum periyod için de geçerli: zemin ile yapı rezonans aralığında olmasın. zeminin zc türünde olduğunu varsayalım yapı periyodu 5-10 saniye civarında olduğunda binaya zarar vermez mi. yumuşak zeminlerde periyodu zeminin periyodundan düşük(rijit) ya da rezonans aralığı dışında tutmak şartıyla minimum yükseklikte tutmak daha doğru bir yaklaşım olmaz mı?
yapı periyodunu rezonans dışında tutmak şartıyla 0-1 saniye aralığında tutmak daha doğru bir yaklaşım mı olur?
hocam videolu anlatım mevcut mu modal analizlerle ilgiliÖncelikle şu konuya açıklık getirmek isterim ki gönderdiğiniz tablodaki "Mrx", "Mry" ve "Mrb" değerleri momenti değil kütle katılımını temsil etmektedir. dinamik analiz sonuçlarında mod şekillerinin baskın yönleri (x,y veya burulma) ilgili yöndeki kütle katılımlarından veya şekildeğiştirme değerlerinden bulunmaktadır. "Mrx", "Mry" ve "Mrb" terimlerindeki M harfi momenti değil kütle kelimesinin ingilizce karşılığı olan "mass" kelimesinden gelmektedir.
"Detaylı dinamik analiz raporu" 'nda da her bir mod için x,y ve burulma (rz) yönü için modal katkı çarpanlarının ve modal etkin kütlelerinin sayısal değerleri bulunur. burada ux, uy ve rz terimleri bulunmaktadır. 1. modun yanında (uy) olarak yazılan terimin anlamı 1. modun y yönündeki mod olduğu anlamına gelir. 2. modun yanında yazan (ux) terimi de 2. modun x yönündeki mod olduğu anlamına gelir. 3. modun yanında yazan (rz) terimi 3. modun burulma modu anlamına gelmektedir. rz terimi sizin sorduğunuz terim yani burulma modunu ifade eder. bu terim 3. modun yanında yazdığı için burulma modu 3. moddur. bu değerler tbdy ek 4b de anlatılan mod birleştirme ile deprem hesabı bölümündeki formüllerin sayısal karşılıklarıdır.
burulma modunu raporlarda bir başka bölümde ayrıca görmek için de kütle katılım oranlarının incelenmesi gerekir. aşağıdaki projenin dinamik analiz raporunda "modal kütle katılım oranları" başlığı altındaki değerde rz değeri 1. ve 2. mod için sıfır 3. mod için de 0.83266 olduğu görülmektedir. bu durumda 3. mod için en yüksek kütle katılımı rz yönünde yani burulma yönünde olduğundan 3. modun burulma modu olduğu anlaşılır. benzer şekilde uy yönündeki kütle katılımı en yüksek olan mod 1. mod olduğundan, 1. modun y yönündeki hakim mod olduğu aşikardır.
Ekli dosyayı görüntüle 21399
yukarıda gösterdiğim rapor örnekleri aşağıdaki resimde modellenen yapının değerleridir. aşağıdaki resimde gösterilen yapı için 1. modu y yönünde, 2. modu x yönünde ve 3. modu burulma yönünde oluşmaktadır. aşağıdaki resimde de 3. moddaki deformasyon durumu gösterilmiştir. burada 3. modun burulma modu olduğu anlaşılır.
Ekli dosyayı görüntüle 21397
yapının şeklinden ötürü 1. ve 2. mod için de rz yönünde bir katılım bekleyebiliriz. ancak yapı dikdörtgene yakın bir şekil olduğundan 1. ve 2. modda burulma yönü için kütle katılımı oldukça düşüktür bu sebeple bu modların burulma modu olmadığı yorumu yapılmalıdır. burulma modu rz yönündeki en büyük kütle katılım oranını değerinden anlaşılır.
Modal analiz raporunun diğer bölümlerinde de dinamik analizde kullanılan kütleler, modal katkı çarpanları veya modal kütle değerleri okunabilir. Örneğin modal katkı çarpanları tablosunda RZ 'nin en büyük olduğu mod burulma modu olarak nitelendirilir.
Ekli dosyayı görüntüle 21401
Umarım açıklayıcı olabilmişimdir.
Saygılarımla...hocam öncelikle elinize sağlık mod 1 mod 2 burulma için detaylı videolu anlatım var mı? yoksa yapabilir misiniz çok ihtiyaç var.
Modal analiz ile ilgili özel bir video mevcut değil. Ancak ideCAD bilgi bankasında ilgili başlıklarda detaylıca anlatılmıştır. ilgili bağlantıları aşağıda gönderiyorum. Aşağıdaki başlıklardan ve alt başlıklardan mod birleştirme yöntemi ile ilgili detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
Saygılarımla...
Selamlar
ekteki projede 1. modda burulma çıkıyor ve ne yaptıysam düzeltemedim.
bazı kolonları perdeye çevirdim, köşe kolonları l şeklinde poligona çevirdim kesitleri büyüttüm ama nafile
atladığım, yanlış yaptığım, eksik yaptığım bir şeymi acaba yardımcı olursanız sevinirim.