4773

Yeni Üye
Burulma momentini idecad raporunda nereden görebilirim? sta4cad te Mbr burulma yüzdesi tüm modlar için yer almakta.bur.PNG
 
Dinamik analiz raporundan "modal kütle katılım oranları" başlığı altındaki tablodan bu değerlere ulaşabilirsiniz. her bir satırdaki "rz" değeri n 'inci moda hesaplanan kütle katılımını göstermektedir. bu değer sizin aradığınız değerdir.

Sizin Gönderdiğiniz resmin başlığı ve terimlerin ne anlama geldiği yazılmamış ancak % verildiğinden ötürü "modal kütle katılım oranı" olduğunu anlıyorum. Ayrıca buradaki her bir sütun da kaçıncı modda olduğu anlamına geliyor sanıyorum.

her bir satırdaki "Top Rz" değeri n 'inci moda kadarki toplam burulma durumu için kütle katılım oranını göstermektedir. 0.98742 anlamı %98742 dir.
1636035985994.png
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
Saygılarımla...
 
Cebabınız için teşekkür ederim. Benim sormak istediğim x, y ve b yönündeki momentler. Birinci modda M(br) değerini nereden bulabileceğimi sormak istedim. Kütle katılım oranları ekte gösterdiğim yerde var sta4cad te. Aynı zamanda yapıda ilk modda burulma gerçekleşip gerçekleşmediğini raporda nasıl bulabilirim? Programda oynattığımda idecad te görebiliyorum kaçıncı modda burulmanın meydana geldiğini peki raporda nasıl görebilirim? İlk iki modda burulmanın gerçekleşmesi sağlıklı değil pekiyi bunu rapora baktığımda nasıl anlayabilirim?
 

Ekli dosyalar

  • 1.PNG
    1.PNG
    59.8 KB · Görüntüleme: 82
  • 2.PNG
    2.PNG
    51.9 KB · Görüntüleme: 79
Öncelikle şu konuya açıklık getirmek isterim ki gönderdiğiniz tablodaki "Mrx", "Mry" ve "Mrb" değerleri momenti değil kütle katılımını temsil etmektedir. dinamik analiz sonuçlarında mod şekillerinin baskın yönleri (x,y veya burulma) ilgili yöndeki kütle katılımlarından veya şekildeğiştirme değerlerinden bulunmaktadır. "Mrx", "Mry" ve "Mrb" terimlerindeki M harfi momenti değil kütle kelimesinin ingilizce karşılığı olan "mass" kelimesinden gelmektedir.

aynı zamanda yapıda ilk modda burulma gerçekleşip gerçekleşmediğini raporda nasıl bulabilirim? programda oynattığımda idecad te görebiliyorum kaçıncı modda burulmanın meydana geldiğini peki raporda nasıl görebilirim? ilk iki modda burulmanın gerçekleşmesi sağlıklı değil pekiyi bunu rapora baktığımda nasıl anlayabilirim?

"Detaylı dinamik analiz raporu" 'nda da her bir mod için x,y ve burulma (rz) yönü için modal katkı çarpanlarının ve modal etkin kütlelerinin sayısal değerleri bulunur. burada ux, uy ve rz terimleri bulunmaktadır. 1. modun yanında (uy) olarak yazılan terimin anlamı 1. modun y yönündeki mod olduğu anlamına gelir. 2. modun yanında yazan (ux) terimi de 2. modun x yönündeki mod olduğu anlamına gelir. 3. modun yanında yazan (rz) terimi 3. modun burulma modu anlamına gelmektedir. rz terimi sizin sorduğunuz terim yani burulma modunu ifade eder. bu terim 3. modun yanında yazdığı için burulma modu 3. moddur. bu değerler tbdy ek 4b de anlatılan mod birleştirme ile deprem hesabı bölümündeki formüllerin sayısal karşılıklarıdır.

1636098967376-png.21407


burulma modunu raporlarda bir başka bölümde ayrıca görmek için de kütle katılım oranlarının incelenmesi gerekir. aşağıdaki projenin dinamik analiz raporunda "modal kütle katılım oranları" başlığı altındaki değerde rz değeri 1. ve 2. mod için sıfır 3. mod için de 0.83266 olduğu görülmektedir. bu durumda 3. mod için en yüksek kütle katılımı rz yönünde yani burulma yönünde olduğundan 3. modun burulma modu olduğu anlaşılır. benzer şekilde uy yönündeki kütle katılımı en yüksek olan mod 1. mod olduğundan, 1. modun y yönündeki hakim mod olduğu aşikardır.

1636097027884.png

yukarıda gösterdiğim rapor örnekleri aşağıdaki resimde modellenen yapının değerleridir. aşağıdaki resimde gösterilen yapı için 1. modu y yönünde, 2. modu x yönünde ve 3. modu burulma yönünde oluşmaktadır. aşağıdaki resimde de 3. moddaki deformasyon durumu gösterilmiştir. burada 3. modun burulma modu olduğu anlaşılır.

1636096984557.png



yapının şeklinden ötürü 1. ve 2. mod için de rz yönünde bir katılım bekleyebiliriz. ancak yapı dikdörtgene yakın bir şekil olduğundan 1. ve 2. modda burulma yönü için kütle katılımı oldukça düşüktür bu sebeple bu modların burulma modu olmadığı yorumu yapılmalıdır. burulma modu rz yönündeki en büyük kütle katılım oranını değerinden anlaşılır.

Modal analiz raporunun diğer bölümlerinde de dinamik analizde kullanılan kütleler, modal katkı çarpanları veya modal kütle değerleri okunabilir. Örneğin modal katkı çarpanları tablosunda RZ 'nin en büyük olduğu mod burulma modu olarak nitelendirilir.
1636097500140.png

Umarım açıklayıcı olabilmişimdir.

Saygılarımla...
 

Ekli dosyalar

  • 1636097153793.png
    1636097153793.png
    394.7 KB · Görüntüleme: 134
ayrıca modal katkı çarpanı - r 'nin en büyük olduğu mod burulma modudur.
Aklıma bu ibare takıldı. Gönderdiğim ekte modal katkı çarpanı r'nin 1.modda en yüksek olmasına rağmen burulma 6.modda görünüyor. Bir de ilk modda burulma olması iyi bir durum değil, yönetmelikte bunu yasaklayan bir durumla karşılaşamadım, burulma olsa dahi o bina nasıl inşa edilebilir mi ya da burulmanın belirli bir aralığı var mı ki, yani şu değerin üzerine çıkılırsa kabul edilemez dediğimiz bir durum var mıdır? Aynı durum periyod için de geçerli: zemin ile yapı rezonans aralığında olmasın. zeminin zc türünde olduğunu varsayalım yapı periyodu 5-10 saniye civarında olduğunda binaya zarar vermez mi. yumuşak zeminlerde periyodu zeminin periyodundan düşük(rijit) ya da rezonans aralığı dışında tutmak şartıyla minimum yükseklikte tutmak daha doğru bir yaklaşım olmaz mı? aynı şekilde sert bir zemin için de diğer varsayımı düşünelim. Her halükarda yapı periyodu için 5-10 saniye gibi değerler fazla çıkarımını yapabilir miyiz? Periyod arttıkça S(T) değeri deprem kuvveti düşer ama salınım süresi de uzamış olur. yapı periyodunu rezonans dışında tutmak şartıyla 0-1 saniye aralığında tutmak daha doğru bir yaklaşım mı olur?
Başınızı ağrıttım şimdiden teşekkür ederim saygılarımla.
 

Ekli dosyalar

  • 3.PNG
    3.PNG
    260.5 KB · Görüntüleme: 88
aklıma bu ibare takıldı. gönderdiğim ekte modal katkı çarpanı r'nin 1.modda en yüksek olmasına rağmen burulma 6.modda görünüyor. bir de ilk modda burulma olması iyi bir durum değil, yönetmelikte bunu yasaklayan bir durumla karşılaşamadım, burulma olsa dahi o bina nasıl inşa edilebilir mi ya da burulmanın belirli bir aralığı var mı ki, yani şu değerin üzerine çıkılırsa kabul edilemez dediğimiz bir durum var mıdır?

burada "ayrıca modal katkı çarpanı - r 'nin en büyük olduğu mod burulma modudur." cümlesindeki karışıklığı düzeltmek isterim.

Burada yapının şekli ve rijitliği oldukça önemlidir. modal katkı çarpanları Ux, Uy ve Rz durumları için bir faktördür sadece. modun hakim yönünü belirlemek için modal kütle katılım oranı kullanılmaktadır. Modal katkı çarpanının büyük olması dikdörtgen simetrik yapılar için kullanılabilir ancak sizin projenizde anladığım kadarıyla böyle bir durum bulunmuyor. Daha karmaşık sistemlerde modal katkı çarpanı ile beraber tüm değer değerlerin dikkate alınması gerekir.
Gönderdiğiniz görselde 1.mod Ux ancak burada yapının şeklinden ötürü burulma etkisi de var. yapıda modal analiz sonucu hakim mod X yönünde çıksa bile burulma etkisi de görülebilir. Bu durumun yorumu yapılırken de burulma etkisi, X yönünde öteleme etkisinden daha düşüktür denilmelidir. size yukarıda bir çok yerden mod şekillerinin sonuçlarının nasıl yorumlandığını göndermeye çalıştım. Burada belirleyici bölüm "modal kütle katılım oranı" dır. Ama yapının tipine göre modal kütle katılımı yakın değerler de çıkabilir. Bu sebeple "mod birleştirme yöntemi" kullanılmaktadır. yapıdaki her titreşimin katılımını gözönüne almak için bu yöntem daha güvenlidir.

Raporda hakim modu görmek için bakılması gereken ilk yer "detaylı dinamik analiz raporu" ndaki modların yayındaki (UY) (UX) ve (RZ) yazılarıdır.
1636113245899.png

Bu değerlerden sonra "Kütle katılım oranları" başlığı altındaki değerlere bakılmalıdır. Ancak burada kütle katılımları birbirine yakın olabilir. Benim aşağıda gönderdiğim değerler dikdörtgene yakın bir proje için geçerli. Eğer rijitlik merkezi kütle merkezinden uzak bir yapı ise kütle katılım oranlarında 0,45 0,50 gibi düşük değerler de görülebilir. Bu durumda bu yapının birinci modunda burulma etkisi görülmemektedir demek uygun olmayacaktır.

1636113339986.png

Burulma modu için yönetmeliğin verdiği bir aralık yok. yalnızca hakim modun (yani 1. ve 2. modun) burulma olmaması konusunda bir kaide var genellike bu durumdan kaçınmak isteriz. Bu sebeple taşıyıcı sistemi X ve Y yönünde simetrik şekilde yapılmalı ve yapının kütle merkezi ile rijitlik merkezini üst üste getirilmelidir. Örneğin tek bir aks üzerinde perdelerin yoğunlaştırılması rijitlik merkezini kütle merkezinden ayıracaktır. Bu durumda 1. mod X yönünde gözükse bile burulma etkisi yapının şeklinden ötürü burulma etkisine maruz kalabilir.

aynı durum periyod için de geçerli: zemin ile yapı rezonans aralığında olmasın. zeminin zc türünde olduğunu varsayalım yapı periyodu 5-10 saniye civarında olduğunda binaya zarar vermez mi. yumuşak zeminlerde periyodu zeminin periyodundan düşük(rijit) ya da rezonans aralığı dışında tutmak şartıyla minimum yükseklikte tutmak daha doğru bir yaklaşım olmaz mı?

Periyodun 5-10 sn gibi yüksek bir değerde olması yapının rijitliğinin çok düşük olduğu anlamına gelir. Bu durumda yapının göreli kat ötelemelerinden ötürü sorun yaşayacaktır. Bu da ikinci mertebe etkileri sebebiyle bazı gevrek davranışlar görülebilir. Bu sebeple periyot değerinin yüksek olması yerdeğiştirmeler ile ilgili sorunlara yol açabilir. Tabi burada yapının mod şekline bakmadan bir yorum yapmak da yanlış olacaktır. çok yüksek modlarda periyot değerleri yüksektir ancak kütle katılımı düşük olduğundan ciddi bir etkide bulunmayabilir.

yapı periyodunu rezonans dışında tutmak şartıyla 0-1 saniye aralığında tutmak daha doğru bir yaklaşım mı olur?

Genellikle yapı periyotları 1.0 sn civarında tutulmaya çalışılır ancak burada projeyi herhangi bir periyot değeri ile kısıtlamak doğru değildir. Mod şekilleri ve göreli kat ötelemeleri en uygun şekilde bir taşıyıcı sistem seçimi yapılmalıdır.

Bu aşamada projenizi gönderirseniz daha iyi yardımcı olabiliriz. Bu soruyu ilk başta sorduğunuzda genel bilgi edinmek amaçlı sorduğunuzu düşünerek proje istemedim ancak soruları proje ile göndermek size çok daha iyi yardımcı olmamızı sağlayacaktır.

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Saygılarımla...
 
Öncelikle şu konuya açıklık getirmek isterim ki gönderdiğiniz tablodaki "Mrx", "Mry" ve "Mrb" değerleri momenti değil kütle katılımını temsil etmektedir. dinamik analiz sonuçlarında mod şekillerinin baskın yönleri (x,y veya burulma) ilgili yöndeki kütle katılımlarından veya şekildeğiştirme değerlerinden bulunmaktadır. "Mrx", "Mry" ve "Mrb" terimlerindeki M harfi momenti değil kütle kelimesinin ingilizce karşılığı olan "mass" kelimesinden gelmektedir.



"Detaylı dinamik analiz raporu" 'nda da her bir mod için x,y ve burulma (rz) yönü için modal katkı çarpanlarının ve modal etkin kütlelerinin sayısal değerleri bulunur. burada ux, uy ve rz terimleri bulunmaktadır. 1. modun yanında (uy) olarak yazılan terimin anlamı 1. modun y yönündeki mod olduğu anlamına gelir. 2. modun yanında yazan (ux) terimi de 2. modun x yönündeki mod olduğu anlamına gelir. 3. modun yanında yazan (rz) terimi 3. modun burulma modu anlamına gelmektedir. rz terimi sizin sorduğunuz terim yani burulma modunu ifade eder. bu terim 3. modun yanında yazdığı için burulma modu 3. moddur. bu değerler tbdy ek 4b de anlatılan mod birleştirme ile deprem hesabı bölümündeki formüllerin sayısal karşılıklarıdır.

1636098967376-png.21407


burulma modunu raporlarda bir başka bölümde ayrıca görmek için de kütle katılım oranlarının incelenmesi gerekir. aşağıdaki projenin dinamik analiz raporunda "modal kütle katılım oranları" başlığı altındaki değerde rz değeri 1. ve 2. mod için sıfır 3. mod için de 0.83266 olduğu görülmektedir. bu durumda 3. mod için en yüksek kütle katılımı rz yönünde yani burulma yönünde olduğundan 3. modun burulma modu olduğu anlaşılır. benzer şekilde uy yönündeki kütle katılımı en yüksek olan mod 1. mod olduğundan, 1. modun y yönündeki hakim mod olduğu aşikardır.

Ekli dosyayı görüntüle 21399

yukarıda gösterdiğim rapor örnekleri aşağıdaki resimde modellenen yapının değerleridir. aşağıdaki resimde gösterilen yapı için 1. modu y yönünde, 2. modu x yönünde ve 3. modu burulma yönünde oluşmaktadır. aşağıdaki resimde de 3. moddaki deformasyon durumu gösterilmiştir. burada 3. modun burulma modu olduğu anlaşılır.

Ekli dosyayı görüntüle 21397



yapının şeklinden ötürü 1. ve 2. mod için de rz yönünde bir katılım bekleyebiliriz. ancak yapı dikdörtgene yakın bir şekil olduğundan 1. ve 2. modda burulma yönü için kütle katılımı oldukça düşüktür bu sebeple bu modların burulma modu olmadığı yorumu yapılmalıdır. burulma modu rz yönündeki en büyük kütle katılım oranını değerinden anlaşılır.

Modal analiz raporunun diğer bölümlerinde de dinamik analizde kullanılan kütleler, modal katkı çarpanları veya modal kütle değerleri okunabilir. Örneğin modal katkı çarpanları tablosunda RZ 'nin en büyük olduğu mod burulma modu olarak nitelendirilir.
Ekli dosyayı görüntüle 21401

Umarım açıklayıcı olabilmişimdir.

Saygılarımla...hocam öncelikle elinize sağlık mod 1 mod 2 burulma için detaylı videolu anlatım var mı? yoksa yapabilir misiniz çok ihtiyaç var.
hocam videolu anlatım mevcut mu modal analizlerle ilgili
 
Son düzenleme:
Modal analiz ile ilgili özel bir video mevcut değil. Ancak ideCAD bilgi bankasında ilgili başlıklarda detaylıca anlatılmıştır. ilgili bağlantıları aşağıda gönderiyorum. Aşağıdaki başlıklardan ve alt başlıklardan mod birleştirme yöntemi ile ilgili detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Saygılarımla...
 
Selamlar
Ekteki projede 1. modda burulma çıkıyor ve ne yaptıysam düzeltemedim.
Bazı kolonları perdeye çevirdim, köşe kolonları L şeklinde poligona çevirdim kesitleri büyüttüm ama nafile
Atladığım, yanlış yaptığım, eksik yaptığım bir şeymi acaba yardımcı olursanız sevinirim.

Modal analiz ile ilgili özel bir video mevcut değil. Ancak ideCAD bilgi bankasında ilgili başlıklarda detaylıca anlatılmıştır. ilgili bağlantıları aşağıda gönderiyorum. Aşağıdaki başlıklardan ve alt başlıklardan mod birleştirme yöntemi ile ilgili detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Saygılarımla...
 

Ekli dosyalar

  • birinci moodda burulma.cde
    27.3 MB · Görüntüleme: 12
Selamlar
ekteki projede 1. modda burulma çıkıyor ve ne yaptıysam düzeltemedim.
bazı kolonları perdeye çevirdim, köşe kolonları l şeklinde poligona çevirdim kesitleri büyüttüm ama nafile
atladığım, yanlış yaptığım, eksik yaptığım bir şeymi acaba yardımcı olursanız sevinirim.

Bu durum tamamen taşıyıcı sisteminizle alakalıdır. Yapının birinci modunda Rz için kütle katılımı yüksek ise burulma baskın bir mod çıkması oldukça doğaldır. Bu durum daha çok kareye yakın X ve Y yönündeki yanal rijitlikleri birbirine yakın sistemlerde olur. Bu durumu düzeltmek için kolonların boyutlarını dikdörtgen olacak şekilde değiştirmek, kenar akslarda perde tanımlamak gibi çözümler yapabilirsiniz. Simetrik bir yapıda yatay yük taşıyıcı sisteme sahip yapıda burulma modunun baskın çıkması taşıyıcı sisteminin burulma rijitliğinin düşük olduğu anlamına gelir ve TBDY bu durumndan kaçınılması gerektiğini belirtmiştir.

1658918839015.png

Aşağıdaki plan görünüşünde burulma rijitliğini artırmak için işaretlediğim çerçevelerin yatay öteleme rijitliklerini artırabilirsiniz. Bunun için bu bölümlere perde tanımlamak, kolonların boyutlarını aksa paralel şekilde büyütmek gibi çözümler üretebilirsiniz.

1658919005235.png

TBDY içerisinde birinci modun burulma olmasının yasaklanması ile ilgili bir madde yoktur. Yalnızca bu durumdan kaçınılması gerektiği belirtilmiştir.

1658918908017.png

Saygılarımla...
 
Geri
Üst