Döşeme üzerine gelen minare perdesi ?

kursatyigit

Yeni Üye
Merhaba, mimari tasarımı bu şekilde yapılan cami projesinde minare kısmı betonarme talep edildi. Taşıyıcı elemanların sürekliliği mantığına ters düşen bir durumla karşılaştım, döşeme üzerine gelen perdeler (altında kiriş ve iki tarafında kolon olması şartıyla diye belirtilse de )alt ucu ankastre olarak işaretlenmemeli diye düşündüm.
sistem kurtaracak gibi durmuyor bu şartlar altında, hatalı olduğum noktalar nelerdir söyleyebilirseniz sevinirim. teşekkür ederim.
 

Ekli dosyalar

  • cami.cde
    2.5 MB · Görüntüleme: 35
Merhaba,
bazı tavsiyelerim,
  • Öncelikle, döşeme üzerine perde koymayın...Minareyi yapıdan yeterli dilatasyon bırakarak ayrı çözün..
  • Caminin ana kubbesi projede yok, kubbeli olacaksa; yapacak olursanız doğrudan döşemeye bağlamayın, bunun yerine kirişe (kubbe kasnağı) bağlayın..(küçük kubbeleriniz varsa uygun plak kalınlığı yeterli gelebilir)
  • Azaltılmamış deprem yükleri altında minare tepe deplasmanlarınızı kontrol edin... tavsiye: DD2 düzeyinde KH sağlamak istiyorsanız minare göreli deplasmanında % 0,7 seviyelerini geçmemeye çalışın.. Şayet yapı çok şiddetli rüzgarlara maruz kalacak bir yamaçta/bölgede ise rüzgar yükleri altında da bu kontrolü yapabilirsiniz.. ama her halükarda rüzgar yüklemesi tanımlayıp minare davranışınızı kontrol etmeyi ihmal etmeyin..
  • Merdiven kalınlığı, yükleri ve mesnet koşullarına dikkat edin... ya ara sahanlık için kiriş tanımlayın yada kenarlara perde koyun..
  • Mahfil katı kirişlerini kolonları ortalayacak şekilde yerleştirebilirsiniz.. ayrıca mahfil kat döşemelerinizi tali kirişlerle destekleyebilirsiniz.. bunu yaparken ana kirişleri kontrol etmeyi unutmayın..
  • Temel sisteminiz problemli görünüyor... ana cemaat yeri temel kiriş bağlantılarınız hatalı.. 16.10 m açıklığında sürekli temel kirişini 3 parçaya bölüp, yüksekliği 120 cm yaparak, 1/10 şartından muaf olmuyoruz maalesef... sadece programa fake atmış oluyoruz..
  • Temeldeki radye plaklara gelen dolgu yükleri ve mimari kaplama detayına göre hesaplayacağınız sabit ve hareketli yükleri tanımlamayı unutmayın..
  • Son olarak; oldukça yüksek ivmeler altında ve oldukça kötü bir zeminde önemli bir yapı yaptığınızı aklınızdan çıkarmayın...
iyi çalışmalar, saygılar..
 
Geri
Üst