tahae

Üye
Merhaba, ekte görsellerini sunduğum projede görüldüğü üzere 3 tarafı kirişlerle çevrili D4 ve D8 döşemelerinde kısa yönde çoğunlukla negatif momentler oluşuyor. Uzun yönde ise mesnette negatif, açıklıkta pozitif momentler oluşmakta. Bu konu ile ilgili 2 sorum olacak. İlki özellikle D04 döşemesi tek yönde çalışıyorken momentler neden uzun yönde kısa yönden daha yüksek çıkıyor? İkincisi bu moment dağılımına göre donatı tasarımı nasıl olmalı? Kısa yönde konsol donatısı, uzun yönde altta düz donatı mı seçilmeli?1.png
 
Son düzenleme:
Bu tarz soruların cevabını bulmak için elemanın / yapının ilgili kombinasyonda yaptığı şekil değiştirmenin incelenmesi yaralı olacaktır. Hatta şekil değiştirme o kadar önemlidir ki, iyi bir yapı mühendisi bütün kontrollerden önce yapı modelinin şekil değiştirmesini iyice incelemeli kafasında belirlediği şekil değiştirmenin sağlamasını yapmalıdır.

Şimdi sizin sorunuza gelecek olursak;
Yükleme durumunuz 1.4G+1.6Q yani düşey yönde. D4 döşemesi üç taraftan mesnetli bir ucu serbest. Uç kısmında ise sabit yükünüz var. Bu döşeme aslında dediğiniz gibi tek yönde çalışmaz. Çünkü uzun yönlerden bir tanesi mesnetsiz. Üstelik mesnetsiz bölgede şerit yükü de var. Şimdi bu döşemenin yapacağı şekil değiştirmeyi hayal edelim. Kısa yönde ve uzun yönde aşağıya doğru bükülecektir. Ancak uzun yönde daha fazla bükülecektir. Çünkü bu yönde açıklık daha fazla ve bir kenarı da boşta. Moment diyagramı hayal edilen şekil değiştirme ile uyumlu. Dilerseniz birde programın verdiği şekil değiştirmeyi inceleyin. Hatta kafanızda iyice canlandırmak için ölçek faktörünü büyük seçin. Donatı seçimi içinde programın alan bazında hesapladığı donatıyı kullanabilirsiniz. Shell elemanlarda önemli olan donatıya ihtiyaç duyulan bölgelere yeterli donatı alanını uygun donatı mesnetlenme koşulu ile sağlamanız. Burası önemli siz shell bir eleman içerisine yeterli donatı koymuş olabilirsiniz ancak bu donatıları detaylandırırken ilgili mesnet elemanına yeterli bindirme / kenetlenme sağlamazsanız donatınız çalışmayacaktır.
 
Geri
Üst