Oğuzhan Ağar
Üye
Yasin bey merhabalar öncelikle emeğinize sağlık evet haklısınız ben kiriş işaretindeki tiki kaldırdığımda balkon konsol kirişi kesme güvenliğini hiçbir şekilde sağlamıyor kolon kesitlerini büyültmem gerekiyordu.Ben ise obje yönünü belirle seçeneğinden ziyade kendim elimle kiriş çizdim en son attığım ekte görüldüğü gibi.Kapasite oranlarını ise en son kendim gerek gövde donatısı gerek ilave donatılar ile güncelledim.En son attığım projede bir sorun var ise eğer değiştirebilirim.İlk gönderdiğiniz projede K05 kirişinin donatısı kilitlenmiş. Betonarme diyaloğunda Kiriş isminin solunda yer alan "x" bunu göstermektedir.
Siz bu kirişin taşıdığı konsol döşemenin ucuna duvar yükü tanımlayıp analiz yaptığınızda doğal olarak bu kirişin donatıları değişiyor.
Kiriş donatıları kilitli olduğu için gerekli olan donatı alanını karşılayacak şekilde yeni donatı seçimi yapılamıyor.
Gerekli olan donatı alanı sağlanamadığı için kirişte as(-) hatası alıyorsunuz.
Donatı kilitleri açılarak tekrar analiz yapılsaydı bu durum gerçekleşmezdi.
Kirişi silip tekrar tanımladığımda durum düzeldi yazmışsınız. Donatısı kilitli olan Kirişi silip aynı konuma farklı bir kiriş tanımladığınızda yeni kirişin donatı kilidi aktif olmayacaktır. Yani analiz yaptığınızda gerekli olan donatı alanını karşılayacak şekilde otomatik donatı seçimi yapılacaktır. ,
Bundan dolayı kirişi silip tekrar tanımladığınızda sorun düzeldi gibi algılamışsınız sanırım.
Ekli dosyayı görüntüle 61329
Kiriş donatıları değiştiği için kolon kiriş birleşim kesme güvenliği hesaplarını da etkilemektedir.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
Obje yönü belirleme ile ilgili yardım sayfalarını inceleyiniz.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
Kolon kiriş birleşim kesme güvenliği hatalarının doğru kontrol edilebilmesi, kiriş sürekliliklerinin doğru tespiti,
Kiriş betonarmesi ve çizimlerinin süreklilik sağlanarak yapılabilmesi için kiriş yönlerinin doğru belirlenmesi önemlidir.
"Obje yönü belirle" komutu kullanılarak aşağıdaki gibi bir durum kesinlikle oluşturulmamalıdır.
Kiriş yönü değiştirildiği takdirde çizim ve raporlarda hatalar oluşacaktır. Projeniz kontrol edildiği takdirde onaylanmayacaktır.
Ekli dosyayı görüntüle 61333
Obje yönü değiştir komutu aşağıdaki gibi elzem durumlarda kullanılabilir.
Plan düzleminde veya düşey düzlemde farklı eğimde kirişler ile oluşan çatal şeklinde birden fazla kirişin bir kiriş ile süreklilik durumu olduğunda.
Süreklilik durumunun kullanıcı tarafından belirlenebilmesi için
Ekli dosyayı görüntüle 61348
Kiriş kesitlerinde kolona göre büyük kaçıklıklar var ve bu kirişler için ayrı ayrı çizim detayları alınması isteniyorsa.
Kiriş yönleri değiştirilerek süreklilik bozulabilir.
Ekli dosyayı görüntüle 61349
Kiriş açılarından dolayı aşağıdaki gibi yönleri ters olarak tanımlanmış olan kirişlerin yönlerinin düzeltilmesi için
"obje yönü değiştir" komutu kullanılabilir.
Ekli dosyayı görüntüle 61350
İki proje arasında döşeme kalınlıkları açısından fark var.
Ekli dosyayı görüntüle 61344
Duvar yükleri açısından fark var.
Ekli dosyayı görüntüle 61345
Kiriş parametrelerinde fiber modele göre tasarım yapılmış. Program buna göre donatı tasarımı yapmış.
Daha sonra kiriş donatıları manuel azaltılmış. Program bu durumda fiber modele göre yeterlilik kontrolü yapılmıyor ve uyarı verilmiyor.
Kapasite oranına göre kontrol etmek isterseniz aşağıdaki opsiyonu seçiniz.
Detaylar için yardım sayfalarını inceleyiniz.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.Ekli dosyayı görüntüle 61351
Donatılar kullanıcı tarafından ilaveler için 12'lik çapa göre düzenlemiş. Ancak donatı seçimi diyaloğunda sadece 14'lük ilave çap seçili.
Bundan dolayı yeniden analiz yaptığınızda donatı seçimleri değişmektedir.
"Ds" işareti kaldırıldığında tekrar fiber modele göre gerekli donatı hesaplanıyor. Donatı artışı var ve bu yüzden kolonlarda B hatası veriyor
Konu içindeki mesaj 'Döşeme duvar yükü'
Bu linki görmek için izniniz yok.
Giriş yap veya üye ol.