V11'i Online Satın Alın

V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

Döşeme tanımlama

Kerem Gürbüz

Etkin Üye
Programı yeni kullanmaya başladım o yüzden cehaletimi bağışlayın. Lakin bir türlü yeni kat tanımlamadan subasman perdelerine oturan döşeme tanımlayamadım. Derdimi ekteki resimlerle anlatmaya çalıştım, yardımcı olabilirseniz sevinirim.

Senaryo
Yapı tek zemin kattan oluşsun. Kat yüksekliği 3 m olsun. Zemin kat yer döşeme kotu ya da subasman üst kotu 0.00 olsun. Subasman perdelerinin alt kotu önemli olmasada -0.80 m olsun ve dolayısı ile temel üst kotu -0.80 m olsun.

Sorum; 0.00 kotuna ya da subasman perdelerinin üst kotuna yeni bir kat açmadan (bodrum katı) nasıl döşeme tanımlarız. Şayet ben bu döşemeyi tanımlatamadım. Program bu döşemeyi tanımlamaya çalışırken sürekli temel kirişlerinin kapattığı alanı görüyor (5. resim), subasman perdelerinin çevirdiği alanı değil.

Şimdiden teşekkürler.

Ekli dosyalar

• 5.JPG
    5.JPG
    33.2 KB · Görüntüleme: 9,800
  • 4.JPG
    4.JPG
    36.1 KB · Görüntüleme: 9,803
  • 3.JPG
    3.JPG
    48.2 KB · Görüntüleme: 9,803
  • 2.JPG
    2.JPG
    35.3 KB · Görüntüleme: 9,801
  • 1.JPG
    1.JPG
    28.8 KB · Görüntüleme: 9,800
Merhaba,

Verdiğiniz örneğe göre aşağıdaki işlemleri adım adım yapın.

1. Beyaz şablonla yeni bir proje açın.
2. Kolon ikonunu tıklayın. Ayarlarına girin. Kot satırına -80 cm yazın ve Tamam ile diyalogtan çıkın.
3. Kolonları yerleştirin. (Kolaylık olsun diye hepsini ortadan yerleştirebilirisiniz)
4. Panel ikonunu tıklayın. Ayarlarına girin. Kot satırına -80 cm, Üst kot satırına -300 cm yazın ve Tamam ile diyalogtan çıkın.
5. Sırayla panelleri, kolonları tıklayarak girin.
6. Kiriş ikonunu tıklayın. (Kot değerlerine dokunmayın, sıfır olacak)
7. Kolonları tıklayarak kirişleri girin.
8. Döşeme ikonunu tıklayın. Ayarlarına girin. Kot satırına -300 cm yazın ve Tamam ile diyalogtan çıkın.
9. Kapalı alanı tıklayın ve sol tuşa basın. (Döşeme paneleri yakalayacak)
10. Tekrar döşeme ikonunu tıklayın. Ayarlarına girin. Kot satırına 0(sıfır) yazın ve Tamam ile diyalogtan çıkın.
11. Kapalı alanı tıklayın ve sol tuşa basın. (Döşeme kirişleri yakalayacak)
12. Sürekli temeli tanımlamak için "Mimari plan moduna" geçiş yapın.
13. Süreki temel ikonu tıklayın. Ayarlarına girin. Kot satırına -80 cm yazın ve Tamam ile diyalogtan çıkın.
14. Sırayla kolonları tıklayın.

Örnek proje ise ektedir.

İyi çalışmalar.

Ekli dosyalar

• goldfrey_ornek.cde
    goldfrey_ornek.cde
    328.3 KB · Görüntüleme: 656
  • Ekran Alıntısı.PNG
    Ekran Alıntısı.PNG
    164.8 KB · Görüntüleme: 9,779
Çok teşekkür ederim Hakan bey, keşke tüm kamu ve özel sektöre tabi kurumlar vatandaşın derdine sizin kadar kadar hızlı ve yerinde cevap verebilse. :D

Aslında olay kotları düzenlemekten ibaretmiş. Sanırım benim hatam subasman perdelerine oturan döşemeyi temel kalıp planında çizmeye çalışmak olmuş. Tabi programda bu döşemeyi sürekli temel kirişlerinin arasına radye döşeme gibi (kirişli radye döşeme) tanımlamaya çalışıyor.

Yalnız Hakan bey bir şey farkettim, bu seferde aynı katta iki farklı kotta döşeme olduğu için bu kata ait kalıp planında bu döşemelerin kalıp ve donatı planlarını üst üste veriyor. Bu döşemeleri ayrı çizdirmek için nasıl bir yol izlemeleyiz ? :cry:

Godfrey":3tu8f4ic' Alıntı:
Yalnız Hakan bey bir şey farkettim, bu seferde aynı katta iki farklı kotta döşeme olduğu için bu kata ait kalıp planında bu döşemelerin kalıp ve donatı planlarını üst üste veriyor. Bu döşemeleri ayrı çizdirmek için nasıl bir yol izlemeleyiz ? :cry:

Tekrar merhaba,

1.si; verilen örnekte, subasman seviyesinde döşeme bulunduğu için burası teorik olarak bir kattır. (Zaten program, analiz aşamasında farklı rijit diyaframlar bulundu der). Verileri örnekte yaptığımız gibi aynı katta girerek değil de farklı iki katta tanımlama şansımız da bulunmakta... Bu durumda iki farklı katın kalıp planını oluşturursunuz.
2.si; örnek üzerinden yola çıkarsak, döşemeleri farklı katmanlarda tanımlayabilirisiniz, kalıp planı alırken ilgili döşemenin katmanını kapatarak ,iki defa kalıp planı alırsanız, sonra şu kotun kalıp planı şeklinde tanımlar yaparak, aynı paftada iki kalıp planı düzenleyebilirsiniz. Ancak, belirli bir yükseklik altında kalan subasman perdeleri progamda kalıp planında gösterilmezler, temel aplikasyonda çizilirler. Panelleri kalıp planında kendiniz ilave etmek durumunda kalırsınız.
3.sü; yine örnek üzerinden yola çıkarsak,katman tanımlamak yerine, döşemeleri sırasıyla silip o şekilde kalıp planı alırsınız. Döşemeyi sildikten sonra "geri al" ile silinen döşemeleri geri alabilirsiniz.

Size en kolay hangisi geliyorsa o yolu tercih edebilirsiniz.

İyi çalışmalar

İlginiz için teşekkür ederim Hakan bey. Benim başlığı açmaktaki amacım zemin kat yer döşemesini bodrum kat tanımlamadan modelleyebilmekti. Çünkü sadece zemin kat yer döşemesi oluşturmak için bodrum katı olmayan bir yapıda bodrum kat tanımlamak inşaat müh. odasına ya da belediyeye gönderilecek olan hesap raporlarında yanlış anlaşılmalara neden olabileceği düşüncesiydi.

Sizin önerilerinize ilaveten aynı katta bulunan farklı kottaki döşemeleri çizdirmek için perspektif penceresinden ya da plandan hangi döşemeyi çizdireceksek o döşemeyi ve bağlı olduğu elemanları seçip kalıp planı çizim seçeneklerinde sadece seçili objeleri alı işaretleyip döşemeleri ayrı ayrı çizdirebiliyormuşuz.

Çok teşekkürler...

Geri