Düşeyde çatı çaprazı yok R katsayısı ne alınmalıdır

Merhabalar, yüksek sünek çelik bir yapı yapıyorum. Çatıda çapraz elemanlar kullandım. Ama çaprazları düşeyde kolonlara bağlamadım. Yani düşeyde herhangi bir çaprazım yok. Bu durumda R katsayınısı C11 mi almalıyım yoksa C15 mi almalıyım ( TBDY 2018 Tablo 4.1 ).
 
C11 almanız için ilgili yönde kirişlerin kolonlara moment aktaran bağlanması gerekir. Seçimin çatıdaki yatay çaprazlar ile bir bağlantısı yoktur. C16 seçimi için tek katlı en fazla 12 m yükseklikli bir yapıda bir yönde makas (=kafes kiriş) kullanmış olmanız veya mafsalı bağlamış olmanız gerekir. Kararı kullandığınız birleşimin moment aktaran olup olmaması durumuna göre veriniz.
 
Nurgül Hanım öncelikle teşekkür ederim. Bir sorum daha olacak daha iyi anlayabilmek için. H profil kolonlara minör yönde moment aktaran birleşim yapmak sağlıklı mı?
 
Birleşimi yönetmeliklerde belirtilen koşullara göre tasarladığınızda herhangi bir sorun olmayacaktır. Moment aktaran sistemleri yönetmelik 2 yönde de süneklik yüksek oldugu sürece kullanmamıza izin verir. Bildiğiniz gibi süneklik düzeyi yüksek seçimlerinde TBDY 2018 ile birlikte önlem seviyesi de arttı. Birleşimlerin yeterli hale getirilmesi oldukça zorlayıcı olabiliyor eski alışkanlıklarımız ile karşılaştırıldığında.

Yine de moment aktaran bağlantı kullanmak istemiyorsanız düşeyde de merkezi çapraz girişi ile C13 sistemini de deneyebilirsiniz.
 
Geri
Üst