Devrilme Momenti sağlamıyor

mkulak

Yeni Üye
Devrilme momenti sağlamıyor. Yardımcı olursanız sevinirim...
 

Ekli dosyalar

  • İDE örnek proje.cde
    282.3 KB · Görüntüleme: 8
Projede modelleme hataları mevcut. Devrilme momentine sebep olan ile başlayarak anlatmaya çalışacağım.

Projede en üst kata iki farklı beton döşeme tanımlayıp alt katlara metal döşeme tanımlanmış. Bu durum beklenenden farklı diyafram oluşmasına sebep olmuş ve devrilme momenti beklenmeyen değerde çıkmış. Öncelikle tüm katlarda tek döşeme tanımlamanız gerekiyor. Ayrıca tüm bu döşemeleri kompozit veya beton döşeme tanımlamanız gerekmektedir. Kompozit döşeme komutuna tıklayıp aşağıda işaretlediğim kirişlere (tali kirişe paralel bir kirişten başlayarak) tıklarsanız tek bir döşeme tanımlayabilirsiniz. Tüm katlarda bunu yaparsanız durum düzelecektir.

1674027137132.png

Tali kirişleri ayrı ayrı bölümlere tanımlamanız gerekmiyor. Tek bir grup olarak da modelleyebilirsiniz. İlgili kata geçtikten sonra "tali kiriş" komutuna tıklayın. Aşağıda gösterdiğim 1 ve 2 numaralı kirişleri seçin. Ortadaki kiriş mesnet olarak algılanacak ve bölünecektir. Daha detaylı bilgi aşağıda gönderdiğim eğitim videosunda bulunmaktadır.

1674027277441.png

Kolonları her katta ayrı ayrı modellemek gerekmiyor. Çelik kolonlar, betonarme kolonlardan farklı olarak her katta ayrı ayrı değil, ek yapılacak yerlerde ayrı ayrı girilmesi gerekiyor. Eğer sizin projenizde çelik kolonlar montajda tek kolon olarak gelecekse modelde de bunu 8m uzunluğunda bir kolon olarak tanımlamanız uygun olacaktır.

Tali kiriş aralıklarını bir miktar arttırabilirsiniz. 30 cm civarında bir aralık oldukça düşük bir aralık. Tali kiriş aralığını arttırmak (veya tali kiriş sayısını azaltmak) daha uygun olacaktır.

Dışmerkez çapraz tanımı yapılmış durumda. Süneklik düzeyi yüksek dışmerkez çaprazlı çelik çerçeveler yerine merkezi çapraz kullanabilirsiniz. Ancak bu çaprazları tek bir çerçeveye değil iki çerçeveye birden tanımlamanız daha uygun olacaktır.

1674027774735.png

ideCAD çelik modelleme ile ilgili eğitim videolarımızı izleyebilirsiniz.




Saygılarımla...
 
Ekteki fotoğrafta paylaştığım konsol kiriş ile konstrüktif kiriş birleşimini nasıl yapabilirim tavsiye verebilir misiniz ? Programda baya birleşim denedim ama uygun birleşim bulamadım. Yardımcı olursanız sevinirim. İyi çalışmalar...
 

Ekli dosyalar

  • İDE örnek proje Rev08.cde
    230.4 KB · Görüntüleme: 1
  • 1674076601255.png
    1674076601255.png
    141.9 KB · Görüntüleme: 8
Burada birçok kayma birleşimi türü kullanılabilir. Aşağıda gösterdiğim tek köşebentli birleşimi kullanabilirsiniz.
1674118317062.png

Benzer şekilde aşağıda gösterdiğim gibi "T levhalı kayma birleşimi" de kullanabilirsiniz.

1674118430554.png

Ek olarak, gönderdiğiniz projede döşemeleri ayrı ayrı bölümlere tanımlamışsınız. Bu şekilde tanımlamak yerine tek bir döşeme olarak tanımlayabilirsiniz.

Saygılarımla...
 
Geri
Üst