Dilatasyonlu ama tek temel olarak nasıl çözüm yapılır

Temel'de Eğer negatif gerilme çıkmış ise, bunun anlamı şudur ; bu negatif çıkan bölgede temel yukarıya doğru deplasman yapmaya çalışıyor ve yaylar da bu deplasmana direniyorlar ve negatif gerilme çıkıyor ve bunun sonucunda da pozitif gerilme çıkan alanlarda gerçekte olması gerekenden daha az pozitif gerilme çıkıyor. Gerçekte böyle bir durum oluşmaz ve zemin yayları da bu deplasmana karşı koyamaz.

Ben böyle bir durum ile karşılaşınca şöyle yaparım.

Negatif gerilme çıkan alanlarda yatak katsayısı çarpanını küçük bir değer yaparak hesabı tekrarlarım ve tekrar bakarım negatif gerilme var mı diye eğer hala varsa tekrar bu negatif çıkan alanlarda da yatak katsayısı çarpanına müdahale eder ve tekrar bakarım. Önerdiğim yöntem bu sınırlarda kalmak üzere nonlinner hesap yapmadan da güvenle kullanılabilir.

Daha önce yaptığım aşağıdaki açıklamada olduğu gibi benim projelerde yaptığım ardışık nonlinner yöntemi kullanmadan da güvenle tasarım yapabilirsiniz.

Aşağıda önerdiğim yöntem nonlineer temel çözüm yöntemimi uygulamadan temelinizin durumunu değerlendirmenizi sağlar.

"Negatif zemin gerilmesinin çıktığı kombinasyonda maksimum pozitif gerilme değeri , zemin taşıma gücünün yarısı veya daha azı ise negatif gerilme ile uğraşmanıza gerek yoktur.
Ayrıca (negatif gerilmelerin çıktığı alan/toplam radye alanı) <0.20 gene uğraşmanıza gerek yok.
Bu verdiğim değerler çok kabaca değerlerdir. Negatif gerilmeler mühendis tarafından gözden geçirilerek değerlendirmelidir.
Düşey yüklemeden dolay zemin gerilmeleri anormal asimetrik değilse negatif gerilmeyi hiç dikkate almayabilirsiniz.

Eğer düşey yükler anormal asimetrik gerilme yaratıyorsa , önce yapınızın taşıyıcı sistemi simetrik dengeli ve doğru düzenlenerek düşey yükler açısından simetrik hale getirilmesi daha önemli bir mevzudur."

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.


Bu yazdıklarım benim şahsi görüşüm değildir ve mühendislik biliminin temel yaklaşımlarından biridir.
Önerdiğim yöntem, temel hesapları nonlineer yapılmadığı sürece uygulanabilir bir yöntemdir. Ve sizi güvensiz tarafta bırakmayacak bir yaklaşımdır.

Eğer zemin gerilmeleri çok daha kesin bir yaklaşımla hesaplamak istenirse, temeli de işin içine katacak şekilde itme analizi yapılır ve zemin yayları nonlineer olarak alınabilir. (Bu olanak v10.82 de yoktur)

Yatak katsayısı çarpanına müdahale edilerek yapılan hesaplar bu bölgelerde pozitif gerilme çıkartan diğer yüklemeleri de etkileyeceğinden yapının tüm davranışını değiştirebilir. Bu yöntem ile sadece pozitif gerilmenin ne mertebede arttığını kontrol edebilirsiniz. Bu şekilde yapılan hesaplar nihai olarak proje çıktısı olarak kullanılmamalıdır. Fakat önerdiğim yaklaşık yöntem verdiğim sınırlarda kalıyorsa negatif gerilmeleri dikkate almayabilirsiniz.

Negatif gerilmeler çoğunlukla 0.9G içeren yüklemelerde oluşur. Bunun anlamı da yapı inşa halindeyken yani tam yüklenmemiş iken olan bir depremdeki yapı davranışını gösterir. Bu durumda hem ölü yüklerin 0.10'u yoktur hem de hareketli yük yoktur.
Ancak negatif gerilme G ve Q içeren deprem yüklemelerinde veya sadece düşey yüklerin olduğu yüklemede çıkıyorsa bu negatif gerilmeleri bertaraf edecek şekilde önlem almalısınız.

Yönetmelikte 0.9G yüklemesini de içeren tüm depremli kombinasyonlar ifadesi vardır, yani 0.9'lu yüklemeleri zemin taşıma gücünü kontrol ederken dikkate almayın demez. Ve ayrıca yönetmelikte negatif gerilmelerle ilgili bir öneri de bulunmamaktadır
İsmail Bey Merhaba
bu yazdığınız cevaplar sonrası sorun çıkaran yüklemeye 3B çerçeveden bakmak istedim. Raporda gözüken -18 negatif gerilme gözükmedi. Sonra negatif gerilmenin neden 3B çerçeve analiz modunda gözükmediğini forumlarda başkaları sormuş ve Levent bey buna ilişkin link göndermiş. Orada özetle diyor ki tek yüklemeli hesap yöntemi kullanılırsa negatif zemin gerilmeleri görülebilir. Bunu kendi projemde denedim. Bu sefer negatif zemin gerilmesi -6 civarları çıktı ve analiz modunda görebildim. Değer değişmiş olsa da negatif basıncın nerede olduğunu tespit açısından yardımcı oldu bana ve bu göz kararı taban alanının %20 sinden küçük bir alan. Bu kontrolü bu şekil göz karar mı yapacağız hep? Ayrıca tek yüklemeli hesap yaptığımızda değer değiştiğine göre negatif basıncın oluştuğu alan genişliği de değişmiş olabilir mi? Son sorum ise olumsuz yüklemenin altında oluşan pozitif gerilmenin max zemin gerilmesinin yarısından ufak mı diye kontrol etmek istediğimde -6 negatif zemin gerilme çıkan tek yüklemeli hesaba mı yoksa -18 negatif zemin gerilme çıkan 2 yüklemeli hesaba mı bakmalıyım Çünkü onların da verdiği pozitif gerilmeler farklı?
 
Merhaba;

Sorularınıza alıntı yaparak cevap vermeye çalışacağım.

Raporda gözüken -18 negatif gerilme gözükmedi. Sonra negatif gerilmenin neden 3B çerçeve analiz modunda gözükmediğini forumlarda başkaları sormuş ve Levent bey buna ilişkin link göndermiş. Orada özetle diyor ki tek yüklemeli hesap yöntemi kullanılırsa negatif zemin gerilmeleri görülebilir. Bunu kendi projemde denedim. Bu sefer negatif zemin gerilmesi -6 civarları çıktı ve analiz modunda görebildim.

İki yükleme durumlu hesap yöntemi kullanılırken zemin taban basınçlarını incelemek için ayrı bir modelde radye temel daha küçük alanlara bölünebilir. Daha sonra hangi temellerde negatif basınçlar hangi mertebede olmuş bu sonuçlara bakılabilir. Büyük değerler çıkan alanlarda tekrar daha küçük alanlara bölerek bir yaklaştırma uygulanabilir.

Değer değişmiş olsa da negatif basıncın nerede olduğunu tespit açısından yardımcı oldu bana ve bu göz kararı taban alanının %20 sinden küçük bir alan. Bu kontrolü bu şekil göz karar mı yapacağız hep?

Bu kontrol her bir yükleme kombinasyonu için ayrı ayrı olmak üzere yaklaşık olarak yapılabilir. Radye temelleri belirli alanlara bölmek suretiyle yukarıda anlatılan şekilde yapabilirsiniz bölünen radye temel alanlarından yola çıkarak bu negatif gerilmelerin hangi alanlarda olduğunu yaklaşık olarak hesaplayabilirsiniz. Bu durum için TBDY 'de yazılmış herhangi bir kural veya koşul bulunmamaktadır.

Ayrıca tek yüklemeli hesap yaptığımızda değer değiştiğine göre negatif basıncın oluştuğu alan genişliği de değişmiş olabilir mi?

Yöntemlerin farklılıklarından ötürü bu değerlerin değişmesi kaçınılmazdır. Ancak projesine göre yaklaşık çözümler verecektir.

Son sorum ise olumsuz yüklemenin altında oluşan pozitif gerilmenin max zemin gerilmesinin yarısından ufak mı diye kontrol etmek istediğimde -6 negatif zemin gerilme çıkan tek yüklemeli hesaba mı yoksa -18 negatif zemin gerilme çıkan 2 yüklemeli hesaba mı bakmalıyım Çünkü onların da verdiği pozitif gerilmeler farklı?

Bodrumlu yapılar için tek yükleme durumlu hesap yönteminde sonuçlar bir nebze daha yaklaşık olduğundan bodrumlu yapılarda iki yükleme durumlu hesap yönteminin kullanılmasını öneriyoruz.

Saygılarımla...
 
İki yükleme durumlu hesap yöntemi kullanılırken zemin taban basınçlarını incelemek için ayrı bir modelde radye temel daha küçük alanlara bölünebilir. Daha sonra hangi temellerde negatif basınçlar hangi mertebede olmuş bu sonuçlara bakılabilir. Büyük değerler çıkan alanlarda tekrar daha küçük alanlara bölerek bir yaklaştırma uygulanabilir.
Bu yöntem negatif basınca zorlanan alanları tespit açısından çok mantıklı.
O zaman şöyle yapıyorum:
1000 metrekare temel oturumu olan bir projem var 10 x 10 olmak üzere bu temelimi 10 eşit parçaya bölüyorum.2 yüklemeli hesap yöntemine göre bu proje mi çözüyorum. Parçalardan bir tanesinde negatif temel basıncını görüyorum daha sonra 10 x 10 olarak böldüğüm parçamı daha küçük parçalara bölerek negatif temel basıncının nerede olduğunu en yakın haliyle buluyorum. Buraya kadar tamam. Sonrasinda;
1-Temel alanı içerisinde negatif zemin gerilmesini bulduğum temel parçamda ayni yukleme kombinasyonu altında oluşan pozitif gerilmenin max gerilme sinirinin yarisindan daha kucuk mu diye kontrol ediyorum?
2-Yoksa 1000 m2 lik temel icerisinde ayni yukleme altinda max pozitif gerilme nerde olustu ise (hangi temel parcasında olursa olsun) onu baz alip max gerilme sinirinin yarisini gecip gecmedigine bakiorum?
 
Merhaba;

Burada bütün temel içerisindeki maksimum pozitif gerilmenin oluştuğu yere bakmak daha anlamlı olacaktır. Çünkü negatif gerilme, daha önceki cevaplarda da bahsedildiği gibi gerçekte oluşmayan bir gerilmedir. Burada temelin zeminden ayrıldığı anlamına gelir. Bu durumda da zemin gerilmelerinde gerilme dağılışını değiştirecektir. Bu sebeple max pozitif gerilmenin oluştuğu noktaya bakmak gerekmektedir. Karelerle bölme işlemi yalnızca negatif gerilmenin hangi alanlarda bulunduğunun anlaşılması için önerilen bir yoldur.

Saygılarımla...
 
Geri
Üst