Dilatasyonlu binalarda derz, temellerde yapılmasa olur mu?

insaatcı

Yeni Üye
Tekrar Merhaba. Normal de dilatasyonlu binalarda derz bütün yapı boyunca yapılıyor. Ancak son zamanlarda Temel ler de yapılamdığını gördüm. Gelenekçi olmamız hasebi ile statiklerimde pek tercih etmedim ve derzli temel yapmaya devam ettim. Ancak şu sıralar elimde ki tip projede 3 bloktan oluşan Tek temelli bir yapı var. bu statik başkaları tarafından çizilmiş ve uygulamıştır. Şimdi hangi şekilde yapmak daha doğru olur.
 
Re: Dilatasyonlu binalarda derz, temellerde yapılmasa olur m

Farklı bloklar tek temel altında gruplanarak çözülüp yapılabilir. Bu mühendise kalmış bir şeydir. Burada bence dikkat edilmesi gereken iki ana husus vardır. Bunlardan biri ortak temel altındaki zeminin homojenliği, (homojense tek temel yapılabilir.) ikincisi ise üst yapının getirdiği yüklerin birbirine yaklaşık eşit olması.. Yani belki başka deyişle kat adetlerinin aynı yada yakın olması. 10 katlı bir bloğun yanına 3 katlı bir bloğu ortak temelle birleştirirseniz elbette farklı tesirler ve oturmalar oluşur. Buna bağlı olarak ekonomik de olmayabilir.
 
Re: Dilatasyonlu binalarda derz, temellerde yapılmasa olur m

tek temel yapmanın sadece temel boyutları ve donatı miktarına etki edeceğine kanaat ediyorum. Ancak şöyle bir durum var. Günlerdir uğraştığım proje de tek temel yaptığım da bazı taşıyıcılar da yüksek derecede iç kuvvetler meydana geliyor ve donatı pursantaj aşılıyor. özelikle kirişler de. Ancak ayrı temel ile analiz yaptığımda daha düşük pursantajlar çıkıyor. Temel kesiti zaten büyüyor. onu artık mecburen kabul edeceğiz. Şimdi merak ettiğim şu dur. Temele yapılan dilatasyonun üst yapıdaki taşıyıcılara hususan kiriş ve perdelere etkisi var mı. Yok ise bu farklılık programdan mı kaynaklanıyor. İDE de ki arkadaşlar . size daha önce bu tür bir bilgi geldi mi. ???
 
Re: Dilatasyonlu binalarda derz, temellerde yapılmasa olur m

Sistemi üst yapı etkileşimli çözerseniz temelin etkileri üstteki kolon perde ve kirişleri etkiler. (doğru çözüm yöntemi de budur. Üst yapı etkileşimli çözmektir.) Bu söylediğim dilatasyondan bağımsız bir konudur. Ama temelin bütün olması üst yapıya olan tesirlerin de elbette farklı olmasının sebebidir. Dolayısıyla üst yapı etkileşimli bir çözüm yapıyorsanız dilatasyonlu yada dilatasyonsuz olması üst yapı için de fark eder.
 
Re: Dilatasyonlu binalarda derz, temellerde yapılmasa olur m

Hazır dilatasyon dan konu açılmışken b+z+1 katlı 60 metrelik bir yapıyı dilatasyonsuz çözmek bir sıkıntı getirir mi yada başka bir ifadeyle ilgili deprem yönetmenliğinde şu yada bu kadar mesafede dilate edilecek diye bir husus var mı saygılar. ..

SM-G925F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 
Re: Dilatasyonlu binalarda derz, temellerde yapılmasa olur m

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
Linkteki yazı dilatasyonlarla ilgilidir. Ve yazının sonunda bulunan kaynakları da inceleyebilirsiniz.
 
Geri
Üst