Periyotların Ta ve Tb arasında kalıyor ise yapının rijit bir yapı olduğunu söyleyebiliriz. Bu da deprem etkilerinin daha fazla olmasına bununla beraberde elemanlarda daha büyük iç kuvvetlere neden olacağı söylenebilir. Çünkü rijit sistemler daha çok iç kuvvet alma ve dolayısıyla daha çok zorlanma eğilimdedir. Ancak burada rijitlik yükseldiğinden ötürü dayanım da yükselecektir. Bu durumda da taşıyıcı sistem üzerine gelen iç kuvvetleri karşılayacaktır. Rijitliğin yükselmesi aynı zamanda yerdeğiştirmelerin ve göreli ötelemelerin de azalmasına neden olur. Bu noktadan bakıldığında bu zorlanmaların olumlu olduğu kanaatine de varılabilir. Yalnızca periyot üzerinden değil kütle katılımı üzerinden de konuşmak gerekiyor. Örnek verdiğiniz UX yönündeki 3 modun kütle katılımlarının ne düzeyde olduğunu bilmiyoruz. Bu sebeple "zorlanma" yorumu yapabilmek bu verilerle çok zor.
Proje ve taşıyıcı sistemi görmeden ne yazık ki yalnızca olasılıklarla cevap verebiliyoruz. Örnek olarak projede kat adedi düşük ise de periyot yüksek olacaktır. Ya da yukarıda belirttiğim gibi kütle katılımlarının ne düzeyde olduğu da deprem etkilerinin belirlenmesinde önemli bir kriterdir.
Detaylar için ideCAD bilgi bankasını inceleyebilirsiniz.
Örnek olarak aşağıdaki sistemi düşünelim. Y yönü için kolonların ve kirişlerin boyutlarını nispeten yükselterek sistemi Y yönü için rijitleştirdim. Dinamik analiz sonuçlarından 1. mod periyodu x yönü için 0.54, 2. mod periyodu y yönü için 0.20 çıktı.
Bu noktada Y yönü daha rijit olduğu için elbette daha büyük iç kuvvetler bekliyoruz ki o şekilde çıktı. Ancak bu yönde dayanım da çok yüksek olduğundan üzerine gelen etkileri karşılamış durumda. Aynı zamanda Y yönü için yatay öteleme rijitliği de yüksek olduğundan yerdeğiştirmeler de X yönüne göre çok daha düşük. Bu durumda da daha olumlu bir durum oluştuğunu görebiliriz.
X yönündeki deprem etkilerinde daha küçük iç kuvvetler oluşuyor ancak dayanım da düşük çıkıyor. Aynı zamanda X yönü için yerdeğişmeler daha yüksek çıkmaktadır. Bu yön için zorlanma olmuyor ancak sistem aynı zamanda esnek bir yapıya sahip.
Ekli dosyayı görüntüle 41125
Saygılarımla...