V11'i Online Satın Alın
V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

DOĞRUSAL PERFORMANS ANALİZİ

Merhabalar, bodrum zemin +3 kat olan betonarme projemde yapım aşamasındayken bodrum katta alınan karotta perde kolonda beton sınıfı düşük çıktığı için yapıdenetim performans anlizi yapılmasını istemiştir. projem doğrusal performans analizi şartlarını sağlıyor. doğrusal performans analizinde sadece 'YÖN BİRLEŞİMİNDE HAREKETLİ YÜK FAKTÖRÜNÜ KULLAN SEÇENEĞİ' İŞARETLENDİĞİMDE BİNAM KONTROLLÜ HASARDA KALIYOR FAKAT 'DÜŞEY DEPREM ETKİLERİ VE İİKNCİL DEPREM YÖNÜNÜ' KULLAN SEÇENEKLERİNİ İŞARETMEDİĞİMDE BİNAM GÖÇME DURUMUNA GEÇİYOR. BURADA Kİ DÜŞEY DEPREM ETKİSİ SEÇENEĞİ TBDY 4.4.3.1 DE BELİRTİLEN DÜŞEY DEPREM ÖZEL DURUMLAR İÇİN DÜŞEY DEPREM ETKİSİ Mİ YOKSA BU ÖZEL DURUMLAR DIŞINDA KALAN BİNALAR İÇİN 4.4.3.2 DE BELİRTİLEN YAKLAŞIK HESAP MI ? BU SEÇENEK ÖZEL DURUMLAR İÇİNSE İŞARETLEMEDİĞİM TAKTİRDE 4.4.3.2 DE Kİ DENK (4.10) İLE YAKLAŞIK OLARAK DÜŞEY DEPREM ETKİSİ HESAPLANIYOR MU ?
BİRDE İKİNCİL DEPREM YÖNÜNÜ BU BİNADA KULLANMAM GEREKİR Mİ ?
BU KONULARDA BANA YARDIMCI OLABİLİRSENİZ ÇOK SEVİNİRİM. KOLAYLIKLAR DİLERİM

Ekli dosyalar

Merhaba,

Doğrusal performans analizi TBDY Bölüm 15’te anlatılan kurallara göre yapılmaktadır. Bu bölümde düşey deprem etkisinin veya ikincil deprem yönündeki etkinin 0.3 katının alınması gerektiği ile ilgili net bir ifade bulunmamaktadır.

Ancak yeni yapılacak binalar için Bölüm 5’teki kurallar uygulanmaktadır. Bölüm 5’e göre şgdt göre değerlendirme ve tasarım yaklaşımı yapılan binalarda, TBDY 5.2.2.1’de yatay deprem etkisi alınırken diğer doğrultudaki etkinin 0.3 katı ile düşey deprem etkisinin dikkate alınması gerektiği belirtilmiştir.

Doğrusal performans analizi, doğrusal bir yöntem olsa da sonuçta elemanların hasar durumları ve birim şgdt istemleri değerlendirilmektedir. Bu nedenle ikincil deprem yönü ve düşey deprem etkisinin dikkate alınması daha uygun bir yaklaşım olur.

Projenizde seçenekler işaretli değilken yapının Kontrollü Hasar performans düzeyini sağladığı görülmektedir. Seçeneğin kullanılıp kullanılmayacağı, değerlendirme kapsamı ve ilgili idare/yapı denetim talebine göre proje özelinde değerlendirilmelidir.

İyi çalışmalar.

1782742517057.png TEK MODLU İTME ANALİZİ YAPMAYA KARAR VERDİM, DATAYI CDE OLARAK KAYDETSEMDE DOSYA BÜYÜKLÜĞÜNDEN KAYNAKLI YÜKLEYEMEDİM, BU PARAMETRELERLE ANALİZ YAPTIM. RAPORUDA EKLEDİM.TEK MODLU ANALİZDE KONTROLLÜ HASARDA KALDIM. FAKAT ANLAYAMADIĞIM ŞEY RAPORDA KAPASİTE EĞRİSİ VE TALEP EĞRİSİYLE KESİŞMİYOR YANİ ASLINDA GRAFİĞİ YORUMLAYAMADIM KESİŞMESİ GEREKİYOR MU BİR YERDE YANLIŞLIK MI YAPTIM BANA BUNU AÇIKLAYABİLİR MİSİNİZ

Ekli dosyalar

Öncelikle şunu belirtmek isterim, nonlineer sabit tek modlu itme analizinde, başlangıç adımı hariç ara adımlarda ikinci mertebe etkileri doğrusal olarak seçildiğinde, şekilde gösterdiğim gibi bina Kontrollü Hasar performans düzeyini sağlamaktadır. Bu nedenle ikinci mertebe etkilerinin doğrusal seçilmesini öneririm.

1782807138190.png

Tek modlu itme analizinde kapasite eğrisi ile talep eğrisinin kesişmesi, ilgili doğrultuda performans noktasının belirlenebilmesi açısından beklenen durumdur.
Analiz ayarları sihirbazından deprem düzeyini dd-3 seçin. çevirim dışı seçeneğini tıklayın. dd-3 için ss ve s1 değerleri otomatik olarak tanımlanır.
1782807564483.png 1782807628857.png
Bu durumda performans analizi yapılıp modal kapasite eğrisi incelendiğinde aşağıdaki grafik elde edilir.
1782807844143.png

Ayrıca, analiz ayarları sihirbazından deprem düzeyini dd-2 seçin. aynı koordinatlar için çevirim dışı seçeneğini tıklayın. dd-2 için ss ve s1 değerleri otomatik olarak tanımlanır.
1782807892665.png 1782807973959.png
Bu durumda performans analizi yapılıp modal kapasite eğrisi incelendiğinde aşağıdaki grafik elde edilir.
1782807516423.png
Bu nedenle grafik değerlendirmesinde seçilen deprem düzeyi, spektrum değerleri ve ikinci mertebe etkileri seçimi birlikte kontrol edilmelidir.

İyi çalışmalar.

Ekli dosyalar

• 1782807948013.png
    1782807948013.png
    60.7 KB · Görüntüleme: 3
  • 1782807927604.png
    1782807927604.png
    60.7 KB · Görüntüleme: 4
Geri