Doğal titreşim periyodunun ta tb değerleri arasında kalması rezonans etkisi midir?

hatice bayram

Etkin Üye
Merhabalar yapı doğal titreşim periyodu ta tb değerleri arasında kalması rezonans etkisi değil mi? Raporda yeşil tik ile ifade ediliyor böyle bir durumda yetersizlik uyarısı almamız tasarımı değiştirmek vs gerekmez mi bu konu bizim insiyatifimize mi bırakılıyor ?sizler bu konuda neler düşünüyorsunuz nelere dikkat ediyorsunuz böyle bir durumda tasarım değişikliğine mi gidiyorsunuz yoksa bu aralıkta kalmasını dikkate almıyor musunuz?
 
TBDY içerisinde yapının doğal titreşim periyodunun Ta veya Tb 'ye göre belirlenen herhangi bir sınırı yoktur. Bahsettiğiniz etki rezonans etkisidir, ancak yönetmelikler zemin tipine göre farklı spektrum eğrileri çizerek bu etkiye gerekli önlemleri alır. program içerisinde de bu aralıklar için tbdy 'nin verdiği önlemler dikkate alınır. Örneğin deprem yükü azaltma katsayısı değeri, yapı periyodunun Tb 'den küçük olduğu durumda güvenli tarafta kalacak şekilde farklı bir değer olarak hesaplanır (TBDY Denklem 4.1).

1670915618982.png

1670915656693.png

TBDY zemin tipine göre farklı spektrum eğrileri çizerek gerekli önlemleri alırken yapılarda dikkate alınan sönüm oranının %5 olması ve dayanıma göre tasarım yaklaşımının doğrusal olmayan davranışa göre de dikkate alınmasından ötürü TBDY 'e göre periyodun Ta Tb arasında olmasında herhangi bir sakınca yoktur. Yapıda bir sönüm oranı olması ve süneklik koşullarına uyulması da yapının rezonansa girmesini engeller. Farklı sönüm oranlarına göre spektrum eğrilerinin değişimi aşağıdaki grafikte gösterilmiştir.

1670917456344.png

Saygılarımla...
 
Geri
Üst