Doğrusal performans analizi akma momenti 0 ve şekil değiştirmede yüksek değerler

fevzibediz

Yeni Üye
doğrusal performans analizinde bazı kombinasyonlarda kolonlarda akma momenti oluşmuyor ve birim şekil değiştirmelerde çok yüksek değerler geliyor ve Göçme Bölgesine geçiyor. Modellemede bir hata mı var diye baktım ama bulamadım ve 16 kombinasyonun bazılarında bu hatayı alırken bazılarında almamam garip geldi bunun sebebi ne olabilir ve nasıl idealize edilmelidir. Analiz raporunun ilgili kısmının çıktısını ekte ilettim. (S1003 kolonunda G+0.3Q-Ex-0.3Ey kombinasyonunda)
 

Ekli dosyalar

  • deneme.pdf
    629.7 KB · Görüntüleme: 28
Perdelerin uçlarına kolon tanımlamak yerine kısa başlık perdesi tanımlarsanız sorun çözülecektir.

1690288961948.png

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Aynı zamanda aşağıdaki gibi U,C,L şeklindeki perdeleri grup perde olarak tanımlamanız gerekmektedir.

1690289047778.png

Saygılarımla...
 
Oguzhan bey merhaba, dediklerinizi uyguladım fakat yine bazı kolonlarda aynı sonuçları alıyorum. Doğrusal performans analizi sonrasında Akma momentleri 0 geliyor bazı kombinasyonlarda. kolonlarda buna bağlı olarak hesaplanan birim şekil değiştirmelerde çok yüksek değerler (1000x10-3 değeri) geliyor. ve GB olarak tanımlıyor.
Kolon elemanları sıralayacak olursam
1. Kat (C013)
Zemin Kat (C040-C029-C013)
Bodrum Kat (C040-C029-C020-C002)
İlgili proje dosyasını eke ekliyorum.
 

Ekli dosyalar

  • deneme ıdeforum.cde
    4.1 MB · Görüntüleme: 8
Son düzenleme:
Kolonların akma momentlerinin sıfır gelmesinin temel sebebi, bu kolonların ilgili kombinasyon için çekme veya basınç kapasitelerinin üstünde bir eksenel kuvvete maruz kalmaları ve bu sebeple bir moment kapasitesi hesaplanamamasıdır. Perdelere bağlı kolonlarda ise bu durum daha olasıdır. Gösterdiğiniz kolonların tamamı kat perdesine bağlı kolonlar olduğundan bu kolonların üzerindeki eksenel kuvvetler kapasitelerinin üzerine çıkıyor ve bu sebeple akma momenti hesaplanamıyor. Tüm perdeye bağlı kolonlarda kısa başlık perdesi tanımının yapılması uygun olacaktır. Bunun dışında nonlineer itme analizi yönetmlerini de deneyebilirsiniz.

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Saygılarımla...
 
Oğuzhan bey, üsstteki yapı DD2 seviyesine göre çözülmüştü. Bu yapıyı DD1 seviyesine alıp doğrusal performans analizi yaptığımızda yukarıda karşılaştığımız sorunların aynısı ile karşılıyoruz. Ek olarak aynı sorun bazı perdelerde de ortaya çıkıyor. Kolonlar için başlık bölgesi ile sorun çözülebilirken perdelerde bu sorunu nasıl çözmeliyiz?
 
Geri
Üst