Fiyat listeleri 10 Ocak 2025 tarihine kadar geçerlidir.

V11.13 kullanıma sunulmuştur.

Dogrusal Performans Analizi

unver":38osnkg3' Alıntı:
--Mevcut durum tespiti yaptığınız kolon-perde-kiriş-temel ebatlarını, beton değerini demirleri girin ve kolon-perde-kiriş-temel de donatı sabitleme yapın.
Yine sırayı takip etmemişsin.
Kolonlarda bu kadar donatı varmı?
Kirişler ve perdelerde sabitlenmemiş.
Yukarıdaki cümleyi dikkatli okuyunuz. Bu aşamayı tamamladıktan sonra diğerine geçiniz.
Size önerim bölgenizde güçlendirme yapmış mühendis bir arkadaş ile projenizi tamamlamanız.

Ünver ÖZCAN

Ekli dosyalar

• kolon donatıları.png
    kolon donatıları.png
    23.2 KB · Görüntüleme: 4,284
-Sadece asansör çevresinde perde var karot alınmamış.
-Kirişlerde sıyırma yapmamışlar (Çevre Şehircilik ile de görüşmüşler "sadece kolonlardan alın" demişler) bu yüzden elimde kiriş donatıları yok ancak projeyi yaklaşık 10 yıl önce çizen ve şantiyede bulunan Mimar ile görüştüm kullandığım donatılardan daha fazla kullandıklarını 10mm çapında etriye kullandıklarını söyledi ben garantiye almak için yine de 8'lik kullandım. Bu yüzden kilitlemedim.
-Kolonlar için de elimde sadece 30/60'lık kolon donatıları var 10 adet kullanılmış ben her 20 cm artış için 2 donatı arttırdım..

V10.16'da doğrusal performans analizi yapmak istediğimde " Yapı performansının belirlenebilmesi için öncelikle sistem analizi yapılmalıdır" Mesajı çıkıyor. Ayrıca İFC4 versiyonunda ihraç ederken program hata vermekte. IFC2/3 'de de sürekli temeller gibi bazı objeler ihraç edilemiyor.

MaFiAMaX":2t0c50zf' Alıntı:
yunussacikk":2t0c50zf' Alıntı:
Güçlendirmenin eleman bazında olamayacağını biliyorum.

Merhaba, yanlış biliyorsunuz.

Kesme güvenliği sağlamayan elemanlarda veya kolon-kiriş birleşim bölgesindeki güvenliğin sağlanmaması nedeniyle "gevrek hasar" alacak elemanların güçlendirmesi eleman bazlı yapılır. Gevrek hasar göreceğini hesapladığınız tüm elemanları lifli polimer ya da manto ile güçlendireceksiniz. Bu zaten yapılması gereken iş oluyor. Yapınız gevrek hasar alacak elemanlar dışında hedeflediğiniz performans seviyesini zaten yakalıyorsa başka bir iş yapmanıza gerek kalmıyor. Yok sağlamıyorsa, sonrasında ise hedeflediğiniz performans seviyesini yakalamak için ilave güçlendirme veya yeni eleman (perde gibi) eklenmesi işi geliyor.

Merhaba
Burada gevrek hasar alacak elemanlar dışında performans seviyesini zaten yakalıyorsa başka bir iş yapmanıza gerek kalmıyor demişsiniz. Üst cümlede de polimer ve manto ile güçlendirme yapılacak demişsiniz.
Benim yapımda 1 adet kolon ve fazlaca kiriş Gevrek hatası veriyor ancak yapı Kontrollü Hasar bölgesinde kalmaktadır. Bu durumda bu gevrek elemanlara yazdığınız güçlendirmeleri yapmalı mıyım?

vforvendett4":37v7qjoy' Alıntı:
Merhaba
Burada gevrek hasar alacak elemanlar dışında performans seviyesini zaten yakalıyorsa başka bir iş yapmanıza gerek kalmıyor demişsiniz. Üst cümlede de polimer ve manto ile güçlendirme yapılacak demişsiniz.
Benim yapımda 1 adet kolon ve fazlaca kiriş Gevrek hatası veriyor ancak yapı Kontrollü Hasar bölgesinde kalmaktadır. Bu durumda bu gevrek elemanlara yazdığınız güçlendirmeleri yapmalı mıyım?
Merhaba,
Doğrusal performans analizi değerlendirmesi TBDY Bölüm 15.8 'de belirtilen "Mevcut binaların deprem performansının belirlenmesi" bölümüne göre yapılmaktadır. Burada performans değerlendirilmesi sırasında "eğer gevrek eleman var ise güçlendirilmek koşulu" aranmaktadır. Bu durumda istenen performans hedefinin sağlanmış olması yanında eleman süneklik kontrollerinden (kolon süneklik kontrolü, kiriş süneklik kontrolü, perde süneklik kontrolü) gevrek eleman olup olmadığı da kontrol edilmelidir.
İyi çalışmalar

Merhaba,

v8.62 de performans analizi ayarlarında mevcut ve güçlendirilmiş bina performans analizleri eş zamanlı yapılıp raporda da karşılaştırmalı sonuçlar basılıyordu. v10 da bu özellik kaldırıldı, peki geri getirilecek mi?

MaFiAMaX":388n35y2' Alıntı:
Merhaba,

v8.62 de performans analizi ayarlarında mevcut ve güçlendirilmiş bina performans analizleri eş zamanlı yapılıp raporda da karşılaştırmalı sonuçlar basılıyordu. v10 da bu özellik kaldırıldı, peki geri getirilecek mi?
Merhaba Erhan Bey,
Yakın zamanda bu konuda bir çalışma yapılması şu aşamada planlanmıyor.
İyi çalışmalar

Levent Özpak":20vg03ic' Alıntı:
vforvendett4":20vg03ic' Alıntı:
Merhaba
Merhaba,
Doğrusal performans analizi değerlendirmesi TBDY Bölüm 15.8 'de belirtilen "Mevcut binaların deprem performansının belirlenmesi" bölümüne göre yapılmaktadır. Burada performans değerlendirilmesi sırasında "eğer gevrek eleman var ise güçlendirilmek koşulu" aranmaktadır. Bu durumda istenen performans hedefinin sağlanmış olması yanında eleman süneklik kontrollerinden (kolon süneklik kontrolü, kiriş süneklik kontrolü, perde süneklik kontrolü) gevrek eleman olup olmadığı da kontrol edilmelidir.
İyi çalışmalar

TESPİT EDİLEN GEVREK ELEMANLARI PROGRAMDA GÖÇLENDİRİP TEMİZ SONUCU ALMAMIZMI GEREKİTOR YOKSA YERİNDEMİ YERİNDEYSE BUNU PROJEYE VE DATALARA NASIL İŞLEYEBİLİRİZ ?

mustafadisci":23g372ra' Alıntı:
Levent Özpak":23g372ra' Alıntı:
vforvendett4":23g372ra' Alıntı:
Merhaba
Merhaba,
İyi çalışmalar

TESPİT EDİLEN GEVREK ELEMANLARI PROGRAMDA GÖÇLENDİRİP TEMİZ SONUCU ALMAMIZMI GEREKİTOR YOKSA YERİNDEMİ YERİNDEYSE BUNU PROJEYE VE DATALARA NASIL İŞLEYEBİLİRİZ ?
BİRDE GEVREK ELEMANLARI NERDEN KONTROL EDİYORUZ 3 BOYUTLU ANALİZ ÖODELİNDE GÖRÜLÜYOR ANCAK RAPORLARDA GÖRÜNMÜYOR ?

mustafadisci":22q3burc' Alıntı:
TBDY 2018 15.8' de Gevrek elemanların güçlendirilerek performans analizi değerlendirilmesi yapılması isteniyor.

Ekli dosyalar

• 15.8.png
    15.8.png
    335.5 KB · Görüntüleme: 721
mustafadisci":374o46f3' Alıntı:
BİRDE GEVREK ELEMANLARI NERDEN KONTROL EDİYORUZ 3 BOYUTLU ANALİZ ÖODELİNDE GÖRÜLÜYOR ANCAK RAPORLARDA GÖRÜNMÜYOR ?
Gevrek elemanlar elemanlar Kolon, kiriş perde süneklik raporlarında verilmektedir.

Ekli dosyalar

• indeks.png
    indeks.png
    68.6 KB · Görüntüleme: 722
Merhaba
Önerilerim;
Hesap sırası,
--Mevcut binada TBDY2008 Bölüm 15 göre yapılması istenenleri yapın,
--Mevcut durum tespiti yaptığınız kolon-perde-kiriş-temel ebatlarını, beton değerini demirleri girin ve kolon-perde-kiriş-temel de donatı sabitleme yapın.
--İkinci katın datasını girin bu katta kolon-perde-kiriş de sabitleme yapmadan deprem hesabı yaptırın, bu hesapta temelin ilave ettiğiniz katı da taşıyıp taşımadığını kontrol edin,
--İlave ettiğiniz katında donatılarını sabitleyin, (Yapının tamamı sabitlenmiş oluyor.)
--Performans analiz yaptırın,
--Hata vermezse tamamdır,
--Performans analizi hata verirse her iki istikamete ilave perde koyarak performans analizini tekrarlayın.

Ünver ÖZCAN
merhabalar. (--İlave ettiğiniz katında donatılarını sabitleyin, ( Yapının tamamı sabitlenmiş oluyor. ) ) sizden ricam sıfırdan analiz edilmiş , yönetmelik şartlarının hepsini taşıyan bir projede bütün alanları sabitleyip, doğrusal performans analizi sonrası çıkan sonuçlar hakkında bir yorum alabilir miyim?

Geri