V11.11 Yayınlandı. İndirmek için Tıklayınız

GÖRELİ KAT ÖTELEMESİ SORUNU

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Onurt79
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Merhaba.ZD zemin sınıflarında göreli kat ötelemesini kurtarmak neredeyse bazen imkansız hale geliyor.Kolon ve kiriş boyutlarını epeyce büyütmek gerekiyor.Diğer paket programlarda bu sorunun hiç olmaması nasıl mümkün olabilir.Piyasada bu yüzden çeşitli olumsuzluklarla karşılıyoruz.Onları örnek göstererek mühendisliğimizin sorgulanmasını sürekli yaşıyoruz.Birgün merak edip projeyi(sta4cad ile yapılmış) idestatikte oluşturduğumda araradaki farkı daha iyi gördüm.Sorunsuz olan bir projeyi idede yaptığım zaman her iki yöndede göreli kat hatası verdi ve değerler arasında çok fark vardı.Bu anlattıklarım esnek derz yok tamamen bitişik binalar için geçerli.Bu konu artık bizim için önemli bir hal aldı.Program değiştirmeyi düşünen tanıdıklarım var.Ekteki dosyayı inceleyebilirseniz sevinirim.iyi günler

Ekli dosyalar

Merhaba.ZD zemin sınıflarında göreli kat ötelemesini kurtarmak neredeyse bazen imkansız hale geliyor.Kolon ve kiriş boyutlarını epeyce büyütmek gerekiyor.Diğer paket programlarda bu sorunun hiç olmaması nasıl mümkün olabilir.Piyasada bu yüzden çeşitli olumsuzluklarla karşılıyoruz.Onları örnek göstererek mühendisliğimizin sorgulanmasını sürekli yaşıyoruz.Birgün merak edip projeyi(sta4cad ile yapılmış) idestatikte oluşturduğumda araradaki farkı daha iyi gördüm.Sorunsuz olan bir projeyi idede yaptığım zaman her iki yöndede göreli kat hatası verdi ve değerler arasında çok fark vardı.Bu anlattıklarım esnek derz yok tamamen bitişik binalar için geçerli.Bu konu artık bizim için önemli bir hal aldı.Program değiştirmeyi düşünen tanıdıklarım var.Ekteki dosyayı inceleyebilirseniz sevinirim.iyi günler
Aradaki farkı nasıl gördünüz, neyi nasıl karşılaştırdınız, çok merak ettim, karşılaştırmalarınızı paylaşırsanız kendi adıma memnun olurum çok makbule geçer

diğer paket programı ile yapılan projeyi idestatikte kendim oluşturdum.ve analiz yaptırdım.Çıkan sonuçları mevcut rapordakilerle karşılaştırdım.Neyi nasıl karşılaştırdınız derken ne demek istediniz?göreli kat ötelemesi sonuçlarını karşılaştırdım.

diğer paket programı ile yapılan projeyi idestatikte kendim oluşturdum.ve analiz yaptırdım.Çıkan sonuçları mevcut rapordakilerle karşılaştırdım.Neyi nasıl karşılaştırdınız derken ne demek istediniz?göreli kat ötelemesi sonuçlarını karşılaştırdım.
Yaptığınız karşılaştırmaları paylaşın, örneğin kat kesme kuvvetleri, kat ağırlıkları, lamda katsayısı, kurtarmayan kolonun göreli değerleri vs..

diğer program şöyle değer çıkarmış , ide de böyle değer çıkıyor vs… Hangi değer farkından dolayı hangi kolonda göreli kat ötelemesi diğer programda kurtarıyor da ide de kurtarmıyor

Merhaba şükrü beye ilave olarak,
benim yaptığım karşılaştırmalarda 10 katlı binalar da dahil olmak üzere deplasmanlar, ebatlar, demir tonajları vs.... yaklaşık olarak %1-2 fark çıkıyor.
abartılı olacak bir şeye rastlamadım.
ide ve sta ile yaptığınız projeleri paylaşırsanız kontrol ederiz.

İkinci bir konu projenizde olumsuz sonuç alıyorsunuz diye idestatik programının yanlış yaptığını ima ediyorsunuz. diğer programa aynı projeyi idestatik de çözüyorum sizde kurtaran göreli kat öteleme diğer programda kurtarmıyor güvenimiz sarsılıyor program değiştirmeyi düşünüyoruz bir inceler misiniz acaba yanlış mı yapıyorsunuz diye arkadaşımız mesaj yazdı mı

Ben sorundan bahsediyorum siz programı savunuyorsunuz.ben idestatikte hata var demiyorum zaten 20 yıldırda kullanıyorum.Birçok projede şahit olduğum bir durum bu.Güvenimiz sarsılıyor diye bir cümle kullanmadım ayrıca.Programı değiştirmeyi düşünüyorumda demedim.Siz herhalde anlamak istediğiniz gibi anlıyorsunuz

Ben sorundan bahsediyorum siz programı savunuyorsunuz.ben idestatikte hata var demiyorum zaten 20 yıldırda kullanıyorum.Birçok projede şahit olduğum bir durum bu.Güvenimiz sarsılıyor diye bir cümle kullanmadım ayrıca.Programı değiştirmeyi düşünüyorumda demedim.Siz herhalde anlamak istediğiniz gibi anlıyorsunuz
Diğer programda kıyaslama yaparak bir mesaj atıyorsunuz ama ortaya bir delil koymuyorsunuz yanlış anlayan ben mi oluyorum her şey matematik ide nasıl yaptığını izah etmiş koyun iki program değerlerini karşılaştıran bir el hesabı ortaya o zaman konuşacak somut bir şey olsun biz de değerlendirelim.

ZD zemin sınıfında bir sürü proje yaptım göreli kat otellemesini halledemediğim hiçbir proje şimdiye kadar olmadı tabii ki savunacağım bu programdan ekmek yiyoruz 20 yıldır kullandığınız bir programı somut veri ortaya koymadan şüpheli durumuna düşüremezsiniz yok efendim programı bırakmayı düşünenler varmış yok şöyleymiş yok böyleymiş kendi mesajınızı bir daha okuyun

MERHABA HAYIRLI GÜNLER KOLAY GELSİN. AYNI KONU DAN BEN DE MAĞDURUM BEN DE 14 SENEDİR İDE CAD KULLANIYORUM. ZD GRUBU ZEMİNLERDE GÖRELİ KAT ÖTELEMESİ İDE CAD DE KURTARMIYOR AMA STA ÇİZEN ARKADAŞLAR BİZ HİÇ BÖYLE BİR SORUN YAŞAMADIK DİYOR.
BİZİM KULLANDIĞIMIZ DAN DAHA KÜÇÜK KESİTLERLE KURTARIYORLAR. BU KONUNUN ARAŞTIRILMASINI İSTİYORUM.

Merhaba, diğer programlarda bir problem olabilir mi? karşılaştırmayı neye göre yaptığınıza bağlı bu durum. ZF zemin sınıflı projeler bile rahatlıkla çözülebiliyor.

MERHABA HAYIRLI GÜNLER KOLAY GELSİN. AYNI KONU DAN BEN DE MAĞDURUM BEN DE 14 SENEDİR İDE CAD KULLANIYORUM. ZD GRUBU ZEMİNLERDE GÖRELİ KAT ÖTELEMESİ İDE CAD DE KURTARMIYOR AMA STA ÇİZEN ARKADAŞLAR BİZ HİÇ BÖYLE BİR SORUN YAŞAMADIK DİYOR.
BİZİM KULLANDIĞIMIZ DAN DAHA KÜÇÜK KESİTLERLE KURTARIYORLAR. BU KONUNUN ARAŞTIRILMASINI İSTİYORUM.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Idecad hesabı nasıl yaptığını detaylı olarak el hesabı ile program çıktılarını kullanalar açıklamış. Siz de diğer programı kullanan arkadaşlarınızla bir araya gelerek aynı projeyi iki programda da çözerek karşılaştırabilirsiniz. Somut verileri bizimle de paylaşırsanız çok makbule geçer.

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Idecad hesabı nasıl yaptığını detaylı olarak el hesabı ile program çıktılarını kullanalar açıklamış. Siz de diğer programı kullanan arkadaşlarınızla bir araya gelerek aynı projeyi iki programda da çözerek karşılaştırabilirsiniz. Somut verileri bizimle de paylaşırsanız çok makbule geçer.
X max(di/hi)0.008 K/λ=0.015 Y max(di/hi)0.008 K/λ=0.0182 x ve y yönündeki değerleri kat sayı ile çarptığından dolayı 0.008 değerini dikkatte almayıp kaysayı ile çarpılan değere göre değerlendirme yapıyor .Bu konudaki değerlendirmenizi bizimle paylaşırsanız çok makbule geçer

Ekli dosyalar

X max(di/hi)0.008 K/λ=0.015 Y max(di/hi)0.008 K/λ=0.0182 x ve y yönündeki değerleri kat sayı ile çarptığından dolayı 0.008 değerini dikkatte almayıp kaysayı ile çarpılan değere göre değerlendirme yapıyor .Bu konudaki değerlendirmenizi bizimle paylaşırsanız çok makbule geçer
aynı hesap raporunun ide ekran görüntüsünü de ekler misiniz

Benim ne anlatmak istediğimi gayet iyi anladığınızı düşünüyorum.Siz benden somut veri istemiştiniz.Burada 0.008 sizi dikkate almıyor değerleri bunlara göre ( Xmax(di/hi)= 0.0149<0.015 Ymax(di/hi)= 0.0181<0.0182 ) benim en baştan beri sormak istediğim bu..Böyle bir hesap varmıdır mühendisin insiyatifine bırakılan

zd zemin sınıfı göreli kat ötelemesini kurtarmak için zor bir zemin sınıfı değil. foruma yazılan bu mesajları şaşkınlıkla okuyorum. yazanlar da kurtaramadıkları projeleri paylaşırlarsa kendi adıma çok sevinirim görmek isteriz.

Ayrıca her nedense de 2019da üye olunmuş ama ikinci mesajınız "kurtaramıyoruz arkadaşlar şikayetçi" oluyor. Hiç mühendisçe tavırlar göremiyorum :)

Nedense herkes yazılanlar hakkında yorum yapıyor kimse sonuç odaklı değil.Buradaki herkes her zemin sınıfında herşeyi çözer.Mühendisin işi bütün yapı elemanlarının ebatlarını arttırıp sorunu çözmek değildir bence.Eklediğim projede göreli kat hatası yok zaten.

Nedense herkes yazılanlar hakkında yorum yapıyor kimse sonuç odaklı değil.Buradaki herkes her zemin sınıfında herşeyi çözer.Mühendisin işi bütün yapı elemanlarının ebatlarını arttırıp sorunu çözmek değildir bence.Eklediğim projede göreli kat hatası yok zaten.
Diğer programın ne yaptığından ziyade idestatik göreli hesabında yönetmeliğe aykırı, hatalı bir işlem var mı? Böyle bir tespitiniz oldu mu?

Hayır yok zaten hatalı bir işlem olduğunuda düşünmedim.Gönderdiğim rqpordaki hesaplamayı nasıl yapıyorlar ve onaylanıyor onu merak ediyorum

Merhaba;

Kendi adıma şunu söyleyebilirim ZD zeminlerde bizde yaptığımız projelerde hiç sıkıntı yaşamadık, hatta ZD zeminlerde hiç zorlanmıyoruz.
Ancak ZE zemin derseniz çok sıkıntı yaşıyoruz ama diğer program kullanıcıları da ZE zeminlerde aynı sıkıntıları yaşıyorlar. En azından benim çevremdeki mühendis arkadaşlar öyle.

Diğer program kullanıcıları genellikle tam rijit diyafram kabulü yapar ve üst yapı ile temel etkileşimli çözüm yapmazlar bu iki konuda göreli kat ötelemesi kontrolünde çok etkilidir.

Gönderdiğiniz modeli açıp analiz ettim göreli kat ötelemesi gayet rahat kurtarıyor.

1728569120748.png

Anlatmak istediğiniz sorun başka bir şey mi acaba.

Son düzenleme:
Geri