Göçme durumu değişmeyen perde

ulgerburak

Yeni Üye
Merhabalar,

Ekte yer alan modelde ARSA metodu ile doğrusal olmayan analiz gerçekleştirildiğinde göçme durumundaki kolonları LP sargı ya da mantolama yöntemi ile istenilen hasar düzeylerine getirebiliyorum. Ancak zemin katta SPZ08 perdesi aynı doğrultuda yeni perdeler eklememe rağmen betonun şekil değiştirmesi sonucu göçme bölgesinde kalmakta. Zaten yapının mimari fonksiyonunu da göz önüne aldığımızda güçlendirme perdelerini ekleyebileceğimiz noktalar oldukça kısıtlanıyor.

Bu hususta İdecad üzerinden ilgili perdeye mantolama yapılamadığını da göz önünde bulundurarak alternatif bir çözüm arayışına girdim.

Güçlendirme çalışmasında mevcut perdeyi demirleri muhafaza edecek şekilde kırıp, yeni donatı imalatını perde kesitimizi kalınlaştıracak şekilde yaparak yeni beton imalatı gerçekleştirme fikri daha önce güçlendirme amacıyla karşılaşılan bir durum mudur? İlgili perde kesilirken; askıya almak ya da ilgili perdenin düşey yüklerini karşılaması amacıyla eklenecek bir güçlendirme perdesinin mukavemetine ulaşmasını beklemek önlem olarak ele alınabilir diye düşünüyorum.

Bu şekilde mevcut perdenin zemin kat özelinde kesit artışı ile yeniden imal edilmesi ne derece uygulanabilir bir yöntemdir?

Ek olarak X yönünde ilave perdeler eklemeyi planlıyorum.
 

Ekli dosyalar

  • m_babaoglu_guclendirme2.cde
    12.4 MB · Görüntüleme: 3
Geri
Üst