V11'i Online Satın Alın

V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

Göreli Kat Ötelemesi Hatası

Ruznark

Yeni Üye
Merhaba,

Göreli kat ötelemesi hatasını aşamadım, yardımcı olur musunuz?

Makas sistemde düşey ve çarprazlar düğüm noktasında çakışma hatası veriyor. Bunuda bir türlü çözemedim. Bunun sebebi nedir?

Proje hakkında da varsa tavsiye ve fikirlerinizi alabilirim.

Ekli dosyalar

- Üst yapı etkileşimli çözümde temel ile çelik kolon arasına kısa 30-40 cm boyunda betonarme kolonlar giriniz, yapı davranışı iyileşecektir. Bunun için temel kotunu aşağı alıp araya betonarme kolon girişi yapabilirsiniz. Bunun yanı sıra et kalınlığını kolonların arttırmak gerekecektir.
- Makastaki durum geometrik olarak tek düğüm noktası oluştururken girdiğiniz bölme aralığı o bölmenin yüksekliği gibi durumlara bağlı, modelde değil de çizimlerde düzeltiniz, sadece 1 er bölmede oluşmuş görünüyor çünkü. Makas çizimlerini incelerseniz daha rahat görebilirsiniz.
a.png
- Tek çapraz komutu ile girdiğiniz elemanlarında çizim almadan önce makas başlıklarına çapraz uç birleşimi ile bağlandığından emin olunuz.

Cevabınız için teşekkür ederim Nurgül hanım,

Gece attığım projede bazı hatalar varmış. Gece yorgunluğuna fark edememişim. Onları düzelttim. Sistemde ve kesitlerde ufak değişiklikler yaptım.

Makas alt başlıklarında narinlik tahkikini sağlayamıyorum. Birbirinin simetriği olan makaslarda, F aksında narinlik sağlarken yanında ki E aksında narinlik sağlamıyor. Elle hesap yapıp karşılaştırdığımda E aksında program 2 kolon arası 6.75m yi baz alarak narinlik hesabı yapıyor. Ancak arada stabilite kirişini görmüyor ve kurtarmıyor. F aksında ise stabilite kirişini görüp 4m ye göre narinlik hesabı yapıyor ve kurtarıyor. Ben mi yanlış hesap yapıyorum acaba?

Temeli komple kaldırıp yeniden çözüm yaptım. X yönünde göreli kat ötelemesini aşmak için yinede betonarme kolon girmelimiyim?

Ekli dosyalar

Projenizi deaylı kontrol ettiğimizde üst üste makas üst başlığında ve asıklarda girili elemanlar fark edildi. Kat genel ayarlarında da projeye uygun yükseklik ve kot ayarlamaları yapılmamış görünmekteydi.

Projeye başlarken önce kat genel ayarlarına gidip ara kottaki kirişler için kat ve kot bilgisi giriniz. Projenin üst kotu da kolon yüksekliğine göre ayarlanmalıdır. Projenizde örnek olması için bu değişiklik yapıldı, inceleyiniz.

Makaslarınız tekrar girildi. Makaslardaki kapaklar iptal edilerek daha rijit davranması için alt ve üst başlıklardan kolon başlığına bağlandı, bu noktalarda birleşim olarak da kutu boru profiller için alın levhalı birleşimi kullanabilirsiniz. Bir adet örnek oluşturuldu.

Stabilite kirişleri ve çaprazlar tekrar girildi, çatıdaki kaplama yüklerini tekrar girdiğimiz için kontrol ediniz.

Aşağıdaki eğitimler programa ilk adapte olurken faydalı olacaktır.

Ekli dosyalar

Geri