Selamlar ,
TBDY 2018’e göre yaptığım deprem analizinde, yazılımınızın “Göreli Kat Ötelemeleri” kontrolünde elde ettiğim sonuçlarda sınır değerlerin ciddi oranda aşıldığını görmekteyim. İlgili model dosyasını incelemeniz için ekte iletiyorum.
Hesap sonuçlarım:

Her iki değer de yönetmelik sınırının oldukça üzerinde çıkmaktadır.
Bu çerçevede sizden aşağıdaki konularda teknik görüş rica ediyorum:
Göreli kat ötelemelerinin bu seviyelere çıkmasının esas nedenini (modelleme hatası mı, gerçek sistem davranışı mı, yoksa ölçek/birim problemi mi) netleştirmek ve gerekli sistem iyileştirmelerini doğru şekilde yapabilmek için geri bildiriminizi rica ederim.
İlginiz ve desteğiniz için şimdiden teşekkür ederim.
Saygılarımla,
TBDY 2018’e göre yaptığım deprem analizinde, yazılımınızın “Göreli Kat Ötelemeleri” kontrolünde elde ettiğim sonuçlarda sınır değerlerin ciddi oranda aşıldığını görmekteyim. İlgili model dosyasını incelemeniz için ekte iletiyorum.
Hesap sonuçlarım:

Her iki değer de yönetmelik sınırının oldukça üzerinde çıkmaktadır.
Bu çerçevede sizden aşağıdaki konularda teknik görüş rica ediyorum:
- Modelleme kabulleri ve olası hata kaynakları
- Gönderdiğim model dosyasında;
- diyafram tanımları,
- mesnet koşulları (temel ve bodrum perdeleri),
- eleman rijitlik kabulleri (perde/kolon enkesitleri, beton sınıfı vb.),
- yük kombinasyonları ve ölçekleme
açısından bariz bir modelleme/ayarlama hatası görüp görmediğiniz hakkında bilgi verebilir misiniz?
Bu büyüklükteki ötelenmeler, gerçekçi bir yapı davranışından çok, modelleme veya birim/ölçek problemi olabileceğini düşündürüyor.
- Gönderdiğim model dosyasında;
- Göreli kat ötelemelerini azaltmak için önerileriniz
- Mevcut model doğru kabul edilirse, göreli kat ötelemelerini sınırlar içerisine çekebilmek için, sistemde öncelikli olarak hangi düzenlemeleri yapmamı önerirsiniz?
Örneğin:- Yeni perdelerin eklenmesi veya mevcut perdelerin boy/en kesitlerinin artırılması,
- Kritik kolon kesitlerinin büyütülmesi veya rijit çerçeve kurgusunun değiştirilmesi,
- Zemin kat yüksekliğinin azaltılması,
- Aks açıklıklarının veya taşıyıcı sistem şemasının revizyonu vb.
- Mevcut model doğru kabul edilirse, göreli kat ötelemelerini sınırlar içerisine çekebilmek için, sistemde öncelikli olarak hangi düzenlemeleri yapmamı önerirsiniz?
- λ katsayısının yazılım içindeki hesabı
- Rapor çıktı sayfasında X ve Y yönü için verilen λ = 0.4355 değerinin, yazılım içinde hangi formüle göre ve hangi büyüklüklerden türetilerek hesaplandığı konusunda kısaca bilgi verebilir misiniz?
- Bu değerin, yönetmelikteki tanımıyla tam uyumu ve kullanıcı tarafından nasıl yorumlanması gerektiği hakkında açıklama rica ediyorum.
Göreli kat ötelemelerinin bu seviyelere çıkmasının esas nedenini (modelleme hatası mı, gerçek sistem davranışı mı, yoksa ölçek/birim problemi mi) netleştirmek ve gerekli sistem iyileştirmelerini doğru şekilde yapabilmek için geri bildiriminizi rica ederim.
İlginiz ve desteğiniz için şimdiden teşekkür ederim.
Saygılarımla,