Göreli kat ötelemesi hakkında birkaç soru

civilization

Tanınmış Üye
merhabalar. çalıştığım bir projede göreli kat ötelemesi sorununu bir türlü aşamadım. perde ekledim hiç bir değişiklik olmadı. ama sorunum bu değil. göreli kat ötemelemesi raporda görülüyor hangi kolon yada perde de olduğu da anlaşılıyor ama ui değerini analiz modelinde nerede görüyoruz. ayrıca rapordaki değerler çarpıp bölüp topluyorum ama benim bulduğum değerler ile rapordaki değerler birbirinden farklı. sizde bakabilirmisiniz. birde yukarıda dediğim gibi göreli kat ötelemesi için kat deplasmanlarını analiz modelinde nasıl görüyoruz. şimdiden teşekkürler.
proje dosyası:
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
 

Ekli dosyalar

  • göreli kat ötemelesi.cde
    8.4 MB · Görüntüleme: 15
Eskiden çok küçük boyutları kabul ediyordu forum ondan dış bağlantı ile yüklemiştim.
değişmiş anladığım kadarıyla ilk post'a cde olarak ekledim.

teşekkürler.
 
Merhaba,
Analiz görselleştirme penceresindeki Ux, Uy, deplasman değerleri ham değerlerdir.
Göreli kat öteleme raporundaki değerler ise Dinamik büyütme katsayısı ile çarpılmaktadır.
3B deki değerler Dinamik analiz raporundaki büyütme katsayıları ile çarpılırsa rapordaki değerlere ulaşılacaktır.
Aradaki küçük farklar yuvarlama işlemlerinden kaynaklanmaktadır.

İyi çalışmalar

1632898720991.png

1632898753750.png
 
Cevabınız için teşekkür ederim Levent bey.
şöyle bir sorum daha olacak ikinci ekran görüntüsünde altını çizdiğiniz s317 kolonu için ui:48,01 ui-1 ise 40.02 bu değerleri birbirinden çıkartınca 7,99 çıkıyorken raporda 8.05 hesaplanmış. göreli kat ötelemesi formülünden de kontrol sütünundan önceki stündaki değerler raporda görüldüğü gibi çıkmıyor. ben bir yerde yanlış mı yapıyorum acaba.
ilaveten projemde asansör ve merdivenin etrafında perde yokken ile bu bölgenin perdeli olması arasında hiç bir fark yok.projemde gözünüze çarpan bir hata varmıdır acaba.

teşekkürler.
 
Merhaba;

ideCAD Statik'te analiz yöntemi olarak Mod Birleştirme kullanılmaktadır. TBDY 2018 Tablo 4.4 gereği herhangi bir kısıtlamaya tabii olmadan tüm yapılar için kullanılabilmesi sebebi ile bu yöntem kullanılır.

Göreli kat ötelemesi ve kat ötelemesi aynı kavramlar değildir.
Kat ötelemesi için her mod için kat deplasmanları bulunur ve bunlar birleştirilir.
Göreli kat ötelemesi için her mod için katlar arasındaki deplasman farkları bulunur ve bu farklar birleştirilir.

Mod birleştirmenin, Eşdeğer deprem yükü yönteminden temel bir farkı da elle hesap ile birebir aynı sonuçlar elde edilebilir ancak yaklaşık aynı bulunur çoğunlukla. Sebebi ise Mod birleştirmede her bir mod için iç kuvvet, yer değiştirme ve göreli öteleme gibi büyüklüklerin ayrı ayrı hesaplanması ve elde edilen bu büyüklüklerin bir istatistiksel yöntem ile birleştirilmesidir. Aşağıdaki linkte bu konu kapsamlı bir şekilde anlatılmıştır.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Özetle, aşağıdaki görselde yer alan yönetmelik denklemleri bu hesap için kullanılmaktadır.
2.png

Birleştirme işlemi sonucu, elle hesaba göre yakın ancak farklı değerler elde edilecektir.
Örneğin sizin projeniz için bakıldığında ((8.05-7.99)/8.05)*100=0.7 yani yaklaşık 0,001 lik bir fark söz konusu. Bu fark normaldir.


Projenizde perde olmayan durum ile perdeli durumda göreli öteleme değerlerinizi karşılaştırabilmemiz için perdesiz halini de ekleyebilir misiniz? Perdeli projenizde bir sorun görünmemektedir.
 
Cevabınız için teşekkür ederim Nurgül hanım. yapımın alt kısmındaki kolon yerleşiminin üst kısmına göre daha az olması binanın davranışını da etkiliyor. ama perdeli sistemle çok benzer bir davranış sergilemiş olması periyotların çok yakın çıkması beni şaşırttı açıkçası. kolonlu sistemi de ekliyorum. bir kaç farklılıklar var. bunlardan birisi duvar yüklerini kolonlu sistemde çizgisel yük olarak perdeli sistemde ise duvar komutu ile yapmıştım. çıkmalarda da ufak tefek 5-6 cm uzunluk farklılıkları var. tekarardan teşekkürler.
 

Ekli dosyalar

  • perdesiz.cde
    7 MB · Görüntüleme: 4
Merhaba;

Gönderdiğiniz "göreli kat ötelemesi.cde" ve "perdesiz.cde" projelerini inceledim.

Perdeli sistemle çok benzer bir davranış sergilemiş olması periyotların çok yakın çıkması beni şaşırttı açıkçası. kolonlu sistemi de ekliyorum. bir kaç farklılıklar var. bunlardan birisi duvar yüklerini kolonlu sistemde çizgisel yük olarak perdeli sistemde ise duvar komutu ile yapmıştım. çıkmalarda da ufak tefek 5-6 cm uzunluk farklılıkları var

Öncelikle burada duvar yüklerini çizgisel yük olarak girmek ile duvar komutu ile girmek arasında statik anlamda farklı bir durum çıkmayacaktır. Yüklerin sayısal değeri ve yüklerin etkidiği elemanlar aynı ise fark oluşmayacaktır. İki projenizde de yapılan dinamik analiz sonucunda hesaplanan yapı kütlesi ve dinamik analizde kullanılan yapı serbest kütlesinin birbirine yakın olması da bu durumu desteklemektedir.

1632917431011.png

Perdeli ve kolonlu sistemler aslında birbirine yakın bir davranış göstermemektedir. Yapının mod şekillerine bakıldığında her iki yapının da 1.modu X yönünde daha baskın çıkmaktadır. Aşağıdaki resimde kırmızı ile işaretlediğim bölümler yapının diğer bölümlere göre daha rijit olan bölümleri. Sadece kolonlu olan projede de kırmızı ile işaretlediğim bölüm biraz daha rijit davranır çünkü burada kolon sayısı daha fazla olarak modellenmiştir. Bu sebeple X yönü için benzer mod şekillerinin çıkması beklenen bir davranıştır. Ayrıca 1. mod için periyotlar perdeli sistemde 0.735 , perdesiz sistemde 0.803 olarak çıkmıştır. Bu durumda 4 katlı bu yapı için beklenen bir sonuçtur.

1632918225475.png

Aşağıdaki resimde iki proje için de 1. mod şekilleri görülmektedir. Bu mod şekilleri yapının X yönünde baskın olduğu anlamına gelmektedir.
1632918403669.png

Diğer taraftan 2. ve 3. mod şekilleri incelendiğinde iki proje arasında daha büyük periyot farklılığı olduğu görülmektedir. Örneğin 2. mod her iki yapıda da Y yönünde baskın çıkmıştır. Perdeli olan yapıda da perdelerin çoğunluğu Y yönünde yerleştirildiği için 2. modda periyot farkı daha büyük çıkmıştır. Aşağıdaki resimde bu durumu görebilirsiniz. Perdeli sistemde 2. mod periyodu 0.544 çıkmışken, perdesiz sistemde 2. mod periyodu 0.701 çıkmaktadır.

1632918594713.png

Benzer bir farklılık burulma modu olan 3. Mod şekillerinde de bulunmaktadır. Perdeli sistemde 3.mod şeklinin periyodu 0.245 , perdesiz sistemde 3.mod şeklinin periyodu 0.446 çıkmıştır.

Bu noktada bir ekleme daha yapmak isterim. Yapının moda analiz sonucu hesaplanan periyotları yapı davranışı ile ilgili fikir vermektedir. Burada nihai çözüm tüm bu mod katkılarının birleştirilmesi ile elde edilen tesirler ve deplasmanlardır. Bu sebeple yalnızca periyot değerleri değil, bu periyotların yönleri, deplasman şekilleri ve nihai durumda birleşitirilmiş iç kuvvetler ve şekil değiştirmelerin karşılaştırılması gerekir. Bu karşılaştırma yapıldığında da projenizde oldukça farklı davranışlar görülmektedir.

Bu sonuçlara bakarak iki sistemin birbirinden farklı davranışlar gösterdiği görülebilir.

Saygılarımla...
 
Oğuzcan Bey ilginiz için teşekkür ederim. yapıların davranışlarının farklı olduğunun farkındayım. benim sorum ve sorunum biraz göreli kat ötelemesi ile ilgili. perde eklemiş olmam ile eklememiş olmam arasında çok büyük farklılıklar oluşmadı. bunun sebebi de 1 modunda da görüldüğü gibi binanın ön kısmında perde olmamış olması ve yapının burada çok yer değiştirmeye maruz kalması. farklılıkların çok olmaması modelimde tanımlama sorunu olup olmadığı konusunda şüpheye düşürdü beni. benim gözüme çarpan bir sorun yok modelleme ile ilgili.
tekrardan teşekkürler.
 
Merhaba;

Perdelerin tek bir kenar aks üzerinde tanımlanması göreli kat ötelemesinde olumlu katkı sağlamayabilir. Çünkü yapa burulma düzenliği oluşması muhtemeldir. Aşağıdaki resimde de tekrardan göstermeye çalıştım. Burada bu perde yalnızca yapının tek bir kenarı için bir rijitlik sağlayacaktır. Bu durum da burulma modunun katılımını artırarak istenilen sonucu elde edememenize sebep olabilir.
Göreli kat ötelemesi anlamında bir farklılık görmek isterseniz imkanlar dahilinde perdeleri kenar akslarda mümkün olduğunca simetrik yerleştirmek veya yapının geometrik merkezine yakın bir bölgede çekirdek perde oluşturmak en doğru çözüm olacaktır.

1632918225475-png.20715

Saygılarımla...
 
Geri
Üst