V11'i Online Satın Alın

V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

Göreli kat ötelemesi sorunu ( tek katlı çelik yapı)

rana1234

Yeni Üye
Merhaba,
Projemde tek yönde göreli kat ötelemesi hatası alıyorum. Projem bir yönde moment aktaran öteki yönde mafsallı birleşimi olan tek katlı bir yapı.
TBDY2018 madde 4.9.2.1 'de Deprem yüklerinin tamamının bağlantıları tersinir momentleri aktarabilen çelik çerçevelerle taşındığı tek katlı binalarda, Denk.(4.34) ile tanımlanan sınırlar en çok %50 arttırılabilir tanımı mevcut, bu yüzden göreli kat sınırlamasını %50 artıramıyorum çünkü anladığım kadarıyla iki yönde de moment aktaran olması gerekiyor. Eğer bunu yanlış yorumladıysam düzeltmenizi rica ederim.

1)Sorunumu çözmek için kolonun zayıf yönünde moment aktaran yapabilmem için herhangi bir bağlantı tanımı yapmıyor.
2)Zayıf yönde mafsallı devam etmek istiyorum, ama kesitlerimle de çok oynamak istemiyorum bu durumda ne gibi bir çözüm yoluna gitmeliyim?

Bu arada kolonlar arasında çapraz atamıyorum, her tarafı camla kaplanacak. Projemi yüklüyorum, yanlış ya da eksik olan bir yer varsa yorumlarınızı bekliyorum lütfen.

Ekli dosyalar

• 1.cde
    1.cde
    266.4 KB · Görüntüleme: 41
Bu sonucun çıkması oldukça normal çünkü X yönünde ciddi bir yatay yük taşıyıcı sistemi bulunmuyor. Bu tarz projelerde genel kabul bir yönde moment aktaran çerçeve yapılırken diğer yönde merkezi çaprazlı çelik çerçeve yapılmasıdır. X yönünde bu merkezi çaprazlı çerçeveleri tanımladığınızda herhangi sorun olmayacaktır. Mimari açıdan bunun mümkün olmayacağını belirtmişsiniz ancak ne yazık ki bu tarz projelerde genel olarak söylediğim şekilde taşıyıcı sistem kabulü yapılır.

1677837416263.png

buna ek olarak çaprazların tanımlanmama durumuna göre bazı öneriler sunabilirim. Kolonların zayıf eksenlerinde kirişleri moment aktaran birleşim ile bağlayabilirsiniz. Bu durumda göreli öteleme ciddi miktarda azalacaktır. Ancak bunu yaparken muhakkak aşağıda gösterdiğim gibi kirişi aşacak şekilde bulon yerleşimi yapabilirsiniz.

1677837779399.png

Saygılarımla...

Geri