Göreli kat ötelemesi yüksek, sistem rijitliğini arttırın

akellibes

Yeni Üye
Selamlar. Projemde çok fazla çapraz eleman kullanmama rağmen "göreli kat ötelemesi yüksek, sistem rijitliğini arttırın" hatasını gideremedim. Bu hataya sebep olan Lamda katsayısını elle giremiyoruz diye biliyorum, yönetmelikteki formüle göre hesaplıyoruz diye aklımda kalmış. Ne yaptıysam bu son 3 hatayı gideremedim. Bu kadar fazla çapraz eleman da kullanmak istemiyorum aslında, sırf eksikleri giderebilmek adına kullandım. Mümkünse Lamda katsayısını elle belirlemek de dahil, daha az çapraz kullanarak bu hataları giderebilceğim bir yöntem varsa yardımcı olabilir misiniz?
 

Ekli dosyalar

  • çelik.PNG
    çelik.PNG
    159.1 KB · Görüntüleme: 37
  • hata.PNG
    hata.PNG
    18 KB · Görüntüleme: 37
Son düzenleme:
Projenizi inceledim. Hiç çapraz koymadan da bu sistem çözülebilir ancak başka major hatalarınız var.

1-) Döşemeye beton dökülecekse alınan yük az. Beton dökülmeyecekse trapez sac için 70cm açıklık fazla.
2-) Bağlantılar ile eleman uç serbestlikleri uyuşmuyor.
3-) Çapraz konumları ve mesafeleri hatalı.
4-) Kesit seçimleri hatalı.
5-) Rüzgar yükleri hatalı.
6-) Ankraj yerleşimi hatalı.
7-) Bu bağlantılar ile balkon döşemeleri hatalı.
:cool: Bu hali ile düşey ve yatay yer değiştirmeler fazla ve hatalı.

Nacizane tavsiyem çelikten anlayan bir mühendis arkadaşınızdan destek almanız yönünde olacaktır.
 
1 ve 5. maddeleri düzeltirim. 2 4 6 ve 7. maddeyi açarsanız çok sevinirim. Mimari projeye bakarak değerlendirirseniz de örneğin çaprazlar için başka konum alternatifi bulamadığımı anlayacaksınızdır.
 
2-) Betonarmenin aksine çelik yapı elemanları genellikle bütün kesit tesirlerini bağlandıkları elemana aktarmazlar. Bu durum analitik modelde eleman uç serbestlikleri ile modellenir. Uygulamada ise bağlantı analitik modele göre seçilmelidir. Yani kafanıza göre bağlantı yapamazsınız.

Örneğin sizin balkon kirişlerinizin bağlantısı moment aktarmaya müsait değil. Balkon kirişleri konsol çalışacağı için daha uygun bir bağlantı seçmelisiniz.

4-) W tanımlı kesitiniz var. Özel bir durum yoksa bu kesiti piyasada bulma ihtimaliniz çok düşük. Ayrıca diğer kesitleri daha uygun seçme şansınız var.

6-) Ankrajların beton kenarına mesafesi çok yakın. Bu haliyle uygulanırsa betonu patlayabilir. En azından 6*d (d=bulon çapı) kuralına uyun.

7-) 2. madde ile ilintili.

Dediğim gibi nacizane tavsiyem çelikten anlayan bir mühendis arkadaşınızdan destek almanız yönünde olacaktır.
 
Keşke yakınlarımda destek alabileceğim bir arkadaşım olsa :)

Balkon kirişlerinde kolon mafsalında moment aktaran bağlantı, açık mafsalda ise köşebentli bağlantı kullanmak için çok uğraştım ancak program hata veriyor ve bu mevcut bağlantılar dışında başka bağlantı yaptırmıyor bana. Onu düzelteceğiz artık bir sekilde. Balkon dışında hatalı olduğunu gördüğünüz başka bir bağlantı varsa söylerseniz çok sevinirim.

W tanımlı kesiti mevcut kolonun kapasitesi yetmediği ve w'nin ölçüsü çok yakın olduğu için kullandım onu da değiştireyim evet haklısınız.

6. madde kesinlikle haklısınız onu da düzeltirim.

Bir tek 7. maddede ne demek istediğinizi anlamadım. Destekleriniz için çok teşekkür ederim
 
Geri
Üst