V11'i Online Satın Alın
V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

göreli kat ötelemesi

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan fgk8809
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ekteki gibi bir perde ekleyerek ve kiriş sistemi ile sorunlarınız çözülüyor. Merdiven önünü ve asansör önünü kiriş ile bağlayabilirsiniz.
Hareketli yük azaltma katsayısını uygulayabilirsiniz.
Veri girişi esnasında aksları düzgün kullanıp kolonları bu aks kesişim noktasına koyarsanız hata yapma ihtimaliniz azalır. Bu aynı zamanda size kolon aplikasyon çiziminde doğru bir aplikasyon yapmanızı sağlar.
Kirişleriniz dik yada yatay değil. Geometri kontrolünde görünüyor.
Kiriş genişliğini düşürerek (25cm) bağlı perde kalınlıklarını ve dolayısıyla belki de boyutlarını da düşürme ihtimaliniz olabilir.
Konsol döşemenizin döşeme kenarını ortadaki kirişe de bağlayın. Bu durumda üst üste döşeme oluşmaz.

1772443803745.png

@NYILMAZ hocam selamlar, farklı bir projede göreli kat ötelemesi değerleri bu şekilde. Ancak sisteme en son merdiveni eklediğim zaman, oranlarda ciddi azalma meydana geldi.

-- İlk görsel, merdivensiz rapor.
-- İkinci görsel, merdiven eklendikten sonra.

Merdivenin bu kadar etkisi olması normal midir?

1772788718612.png
1772788765971.png

10 versiyonu ile çözüm yaptıysanız merdivenlerin mesnetlemesini kontrol ediniz.
bütün kenarlar mesnetli olabilir, bu da deplasmanların hatalı oluşmasına sebebiyet verebilir.
11 versiyonu ile çözüm yaptım, merdivenleri de mesnetledim. Deformasyona baktığımda merdivenlerde absürt hareket göremedim. Sadece Y yönünde rijit olan bu yapıda göreli kat ötelemesi hatasının bu kadar azalmasının sebebi nedir? Modeli ekte iletiyorum.

1773081331217.png

-- Yapıda ayrıca 1. modda ciddi burulma mevcut.

Ekli dosyalar

Merdivenli ve merdivensiz modelde yapının kütle ve rijitlik dağılımı değiştiği için dinamik analiz sonuçları da farklılık gösterebilmektedir. Bu durum özellikle TBDY 2018 Madde 4.7.1’de tanımlanan eşdeğer deprem yükü hesabını (Denklem 4.19) etkileyebilir.

1773129415062.png

Bazı modellerde hesaplanan taban kesme kuvveti, yönetmelikte verilen minimum eşdeğer deprem kuvveti koşulunu (Vₜ ≥ 0.04 mₜ S_DS g) sağlamadığından bu alt sınıra yükseltilmektedir. Modelde merdiven bulunması ise yapının kütle ve rijitlik özelliklerini değiştirerek bu koşula girilip girilmemesine neden olabilmektedir.

Bu nedenle iki model arasında eşdeğer deprem kuvveti ve buna bağlı büyütme katsayıları farklı çıkabilmektedir. Göreli kat ötelemesi hesabı da bu kuvvetlere bağlı olarak yapıldığı için sonuçlarda belirgin fark görülmesi normal bir durumdur.

1773129438469.png

Dolayısıyla gözlenen fark merdivenin doğrudan etkisinden değil, modeldeki değişimin eşdeğer deprem kuvveti hesabını farklı sınır koşullarına taşımasından kaynaklanmaktadır.

Ekli dosyalar

• 1773129397646.png
    1773129397646.png
    173.8 KB · Görüntüleme: 2
Geri