V11.11 Yayınlandı. İndirmek için Tıklayınız

güçlendirme

herkeze kolay gelsin.van depreminden sonra tüm illerde bir deprem korkusudur aldı gidiyor.bizde çalıştığımız kurumda arkadaşlarla beraber bir karar aldık ve elimizden geldiği kadarıyla (imo ile iş birliği çerçevesinde) genel bir durum ortaya çıkarmak istiyoruz.bir ide kullanıcısı olarak bu durumun bilgisayar yöntemleri ile yapmak uzun ve izahmetli bir iş olduğunu biliyorum.bir kaç bina olsa tamam ancak hızlı bir şekilde genel bir durum ortaya çıkarmak istediğimizden bina hasar düzeyi belirleme yöntemi geliştirmek istiyoruz.zaten tüm binalara programla bakalım demekte maddi ve manevi zorlukları ortaya çıkaracak ve hiç bir ödeneği karşılayamayacaktır. yaptığım araştırmalarda bir kaç döküman elde ettim ancak daha tecrübeli mühendis arkadaşlarımızın daha önce kullanmış olduğu ve güvenilirliği kanıtlanmış yöntemler varsa bilgilendirilesini istiyorum.teşekkür ederim iyi çalışmalar...
 
Sayın aksualigurbuz,
Bina hasar belirlemekten kastınız hasarlı yapıların hasar düzeyini belirlemek midir? Yoksa hasarsız yapıların bir deprem durumunda görmesi muhtemel hasar durumunu tesbit etmek midir?
 
merhaba arkadaşlar. ben gülendirme projesi çözmek istiyorum ama daha önce hiç yapmadım. elinizde aşamaları kabaca anlatan dökümanlar varsa paylaşırmısınız
 
o_berdibek:pbtko6rd' Alıntı:
merhaba arkadaşlar. ben gülendirme projesi çözmek istiyorum ama daha önce hiç yapmadım. elinizde aşamaları kabaca anlatan dökümanlar varsa paylaşırmısınız
Merhaba

Aşağıdaki linklerdeki eğitim videolarını izleyebilirsiniz.

 
güçlendirme projesi hazırlanırken projeler mevcut olmadığından durum bölüm 7 e göre sınırlı bilgi düzeyine girmektedir.bu durumda mimari ve statik röleveler çıkartılmakta.beton dayanımı ile ilgili bir sorum yok ancak yönetmelikte bina hangi yönetmelik zamanında yapılmışsa o yönetmeliğin minumum donatı şartlarını sağladığı kabul edilmelidir diyor(sıyırma testleri yapılmak suretiyle).bu durumda analiz yaparken A(ivme ) katsayısını 0 (sıfır) alarak analiz yaptırdığımızda(hazırlanılan yönetmeliğe göre) sadece düşey yüke göre analiz yaptırmış oluruz .bu sayede oluşan donatılar yönetmelikte belirtilen minumum donatılar mı oluyor.buna göre mi donatı sayısını belirliyeceğiz acaba.lütfen ideyi kullanarak nasıl yapabilirim bir tarif edebilr misiniz.yanılgıya düşmek istemiyorum..birde konuyla ilgili olarak baştan nasıl yapacağız yönetmeliğide kullanarak yardımcı olabilir misiniz.bize gelen işlerde proje olmadığından hepsi sınırlı bilgi düzeyine girmekte.kolay gelsin iyi çalışmalar...
 
Merhaba;

Modelinizi oluşturduktan sonra Statik Analiz Yapmadan önce Betonarme/Kolon yada Kiriş menüsündeki Betonarme Butonuna basarsanız seçili yönetmeliğe göre minimum donatılar kesitlere atanır.
Ao = 0 alarak yaptığınız analiz sonucunda minimum donatı değil, düşey yükler altında ihtiyaç duyulan donatılar seçilecektir.

Saygılarımla.
 
Tabi buna ek olarak sıyırma ve magnetic tarama yöntemleri ile mevcut donatının oranının tesbiti gerekir. Minimumun altında ise (sıklıkla rastlanır). Bu oranda tüm donatı minimumlarını düşürmek gerekir. Kolon ve perdelerde minimum ve maksimum verebildiğimizden bunu ayarlayabiliyoruz. Kiriş için çok uğraşmanıza gerek yok. Yatay kesme kuvvetinin % 75 i ve üzerini perdeler alacak şekilde düzenleme yapın (her iki yönde ayrı ayrı). Kiriş assessementına hiç bakmayın.
 
mevcut yapının performans analizini yapmak için beton ve çelik için bulunan güvenlik katsayılarını 1 yapmam gerekli diye düşünüyorum sizce ne yapılmalı? sormak istedim.
 
Program performans analizi için güvenlik katsayılarını otomatik olarak 1 x bilgi düzeyi katsayısı olarak alacaktır, genel ayarlardan ayrıca değiştirmenize gerek yoktur.
 
Merhaba;
Anladığım su:mevcut proje yoksa statik roleveler çıkarılır hazirlanilan rolevele planlarına göre sisteme giriş yapılır
2-sistem girişinden sonra minimum donatılar atılır(betonarme sekmesine tıklayarak ve siyirmalarla-donatı cihazlariyla kontrol edilerek )
3-sistem bu durumu ile (karot numunelerini de almak ve değerlendirerek ) R=1 alınarak performans analizine tabi tutulur
4-eğer hersey yönetmeliğe uygunsa binanın güçlendirmesine gerek yoktur diyoruz
5-ancak hk durumunu sağlamadı diyelim bu durumda uygun görülen yerlere perde koyduk veya mantolama yapıyoruz
6-(iste burası önemli)- ben perdeleri yerleştirdim bu durumda R=4(tabi ki uygun olacak ama ornek olarak secelim perdeli olduğu için 4 aldım.tekrar sistemi sıfır binaymış gibi çözüp perdelere donatımı tanımlayacağım(diğer donatıları kilitlerim).ve bundan sonra R=1 alip tekrar performans analizimi yapacagım.bu kısmı anlatırsanız sevinirim.yanlış yapmak istemiyorum kolay gelsin. 0555 612 85 29
 
Genel olarak doğru.
Yeni atılan güçlendirme perdelerinin tasarımı için yapının durumuna göre R=5-6 gibi alınabilir. Mevcut donatıları zaten minimumları attıktan sonra kilitliyoruz. Performans analizi yaparken R=1 yapmanıza gerek yok zaten proğram performans analizini R=1 alarak ve malzeme ve yük katsayılarını 1 yaparak otomatik yapar. Güçlendirmeden sonra da performans analizi tekrar yapılacak Yapının tipine göre (TDY 2007) gerekli performans şartlarını sağlaması gerekir.
Ancak yapı güçlendirmede analiz metodları kadar hatta bazen daha da önemlisi yapılan güçlendirme metodlarının uygulanabilir, Yapının türüne uygun seçilmesi lazım. Her yapıda her güçlendirme yöntemi uygulanamaz. Bu konuda araştırma yapmanız veya bu konuda tecrübeli birilerine danışmanızı öneririm.
 
suatyy":26i75mau' Alıntı:
Sayın aksualigurbuz,
Bina hasar belirlemekten kastınız hasarlı yapıların hasar düzeyini belirlemek midir? Yoksa hasarsız yapıların bir deprem durumunda görmesi muhtemel hasar durumunu tesbit etmek midir?
 
donatı gerçekleştirme katsayısı

kolay gelsin.yönetmelikte bulunan donatı gerçekleştirme katsayısını ide de nasıl uyguluyoruz acaba.bundan anladığım şu: herhangi bir katta 100 adet kolon olsun.orta bilgi düzeyinde %20 kolon sıyırması yapılması gerekir diyor.bu durumda 20 adet sıyırma yapmamız lazım.projesinde (atıyorum) bir tip kolonda fi 16 lık demirden 8 adet olsun.ancak sıyırma da fi 14 lük demirden 6 adet çıkmış olsun. bu durumda 6 adet fi 14 lük demirin alanı x olsun.8 adet fi 16 lık demirin alanıda y olsun.k=donatı gerçekleştirme katsayısı x/y olacaktır.diğer tip kolonlarda da projede belirtilen donatı alanını bu katsayı ile çarparak uygun donatı sayısını bulmaya mı çalışacağız.yoksa çıkan tip kolon sıyırma sonuçlarını diğer kolonlarada aynen alabilir miyiz.örnek:3 tip kolonumuz olsun. yapılan sıyırmalarda sırasıyla 4fi 16,6 fi 14,8 fi 14 çıkmış olsun.diğer tip kolonlara da aynen bu sıyırma sayılarını (röntgen sonuçları ile karşılaştırırak) koyabilir miyiz.aynı durumlar kirişler içinde geçerli.yada donatı gerçekleştirme katsayısını nasıl uyguluyoruz ve ide de var mı.kolay gelsin iyi çalışmalar.
diğer bir sorumda kiriş sıklaştırma uzunluğunu nereden yapabiliyoruz acaba.yaptığımız ölçümlerde büyük açıklıklı kirişlerde bile 50 cmlik mesnet bölgesinde sadece sıklaştırma yapılmış.ama programa girişi bulamadım yardımcı olursanız sevinirim iyi çalışmalar.
 
Kolon
asaf45":2e8hjhn8' Alıntı:
kolay gelsin.yönetmelikte bulunan donatı gerçekleştirme katsayısını ide de nasıl uyguluyoruz acaba.bundan anladığım şu: herhangi bir katta 100 adet kolon olsun.orta bilgi düzeyinde %20 kolon sıyırması yapılması gerekir diyor.bu durumda 20 adet sıyırma yapmamız lazım.projesinde (atıyorum) bir tip kolonda fi 16 lık demirden 8 adet olsun.ancak sıyırma da fi 14 lük demirden 6 adet çıkmış olsun. bu durumda 6 adet fi 14 lük demirin alanı x olsun.8 adet fi 16 lık demirin alanıda y olsun.k=donatı gerçekleştirme katsayısı x/y olacaktır.diğer tip kolonlarda da projede belirtilen donatı alanını bu katsayı ile çarparak uygun donatı sayısını bulmaya mı çalışacağız.yoksa çıkan tip kolon sıyırma sonuçlarını diğer kolonlarada aynen alabilir miyiz.örnek:3 tip kolonumuz olsun. yapılan sıyırmalarda sırasıyla 4fi 16,6 fi 14,8 fi 14 çıkmış olsun.diğer tip kolonlara da aynen bu sıyırma sayılarını (röntgen sonuçları ile karşılaştırırak) koyabilir miyiz.aynı durumlar kirişler içinde geçerli.yada donatı gerçekleştirme katsayısını nasıl uyguluyoruz ve ide de var mı
Merhaba,
Programda kolon ve kirişlere donatılar kullanıcı tarafından manuel olarak girilebiliyor. Betonarme diyaloglarında aynı tip kolonlar veya kirişler filtreleme olanakları kullanılarak ekranda listelenebilir. Ctrl ve shift tuşlarına basılı tutarak birden fazla satır veya tüm satırlar seçilip, seçilen satırların donatıları bir defada değiştirilebilir.
asaf45":2e8hjhn8' Alıntı:
diğer bir sorumda kiriş sıklaştırma uzunluğunu nereden yapabiliyoruz acaba.yaptığımız ölçümlerde büyük açıklıklı kirişlerde bile 50 cmlik mesnet bölgesinde sadece sıklaştırma yapılmış.ama programa girişi bulamadım yardımcı olursanız sevinirim iyi çalışmalar.
Doğrusal performans analizinde kolon kiriş ve perdelerin etki/ kapasite oranlarının belirlenmesinde sargılama olup olmadığı önemli.(Tablo 7.2-Tablo 7.3 Tablo 7.4) Sargılama uzunluğuna dair bir bilgi istenmiyor. Mühendis ilgili elemanlarda sargılama olup olmadığını tespit ettikten(karar verdikten) sonra kiriş kolon ve perdelerin özelliklerinden bunu programa bildirebiliyor.
 

Ekli dosyalar

  • sargı.png
    sargı.png
    109.6 KB · Görüntüleme: 11,214
teşekkür ederim.ben herhangi bir kirişe sağ ve sol uçta sargılama yoktur desem ancak betonarme sekmesinden enine donatı sekmesinde etriye aralığını fi8/30/10 seçtiğimde de orta bölgede 30 cm alıp diğer bölgede 10 cm alıp sıklaştırma yapıyor.ben "sol ve sağ uçta sıklaştırma yoktur" seçeneğini işaretlemediğim için etki kapasite oranlarında sıklaştırma yok mu olarak algılar acaba.bunu yapmamın sebebi sıyrma etriye aralıklarını göstereren sonuçlarını daha gerçekçi girebiliyorum betonarme sekmesinden.
 
sayın aksualigurbüz,
sizin düşünceniz oldukca mantıklı ve doğru bir düşünce,
bu dünyada ve ülkemizde bilim adamalrınca düşünülmüş ve bununla ilgili HASARSIZ YÖNTEMLERLE ÖN İNCELE olarak adlandıracağımız bilimsel yöntemler geliştirlmiştir,
Jsaponlar tarafından geliştirilen SİSİMİK ENDEKS YÖNTEMİ bunlardan birisidir.ülkemizdede istanbul üniversitesince DURTES yöntemi geliştirlmiştir.Benceen iyisi istanbul teknik üniversitesince geliştirerilen ve tübitakca da destek ve ödül alan P25 YÖNTEMİDİR.350 den fazla binada denenmiş ve %90 oarnında doğruluğu ispatlanmıştır. bu yöntem prof semih tezcan ve prof gülten gülay hocaların çalışmasıdır.Daha fazla bilgi isterseniz
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
den bana ulaşabilirsiniz.
selamlar,
uğur oflaz
 
aksualigurbuz":p7nhuo4p' Alıntı:
teşekkür ederim.ben herhangi bir kirişe sağ ve sol uçta sargılama yoktur desem ancak betonarme sekmesinden enine donatı sekmesinde etriye aralığını fi8/30/10 seçtiğimde de orta bölgede 30 cm alıp diğer bölgede 10 cm alıp sıklaştırma yapıyor.ben "sol ve sağ uçta sıklaştırma yoktur" seçeneğini işaretlemediğim için etki kapasite oranlarında sıklaştırma yok mu olarak algılar acaba.bunu yapmamın sebebi sıyrma etriye aralıklarını göstereren sonuçlarını daha gerçekçi girebiliyorum betonarme sekmesinden.
Evet, sol ve sağ uçta sıklaştırma var" seçeneği işaretlenmediği içinhasar sınırları sargılamama olmama durumuna tespit edilir.
 
teşekkür ederim levent bey.peki bilgi düzeyi konusunda şöyle bir ayrıma düştüm onu sormak istiyorum.elimde hizmet binası analizi işi var.yönetmeliğe baktığım zaman sınırlı bilgi düzeyine hangi binaların girip girmediği söyleniyor.ancak kamu himzet binaları hangi sınıfa giriyor acaba.sonuçta kamu hizmet binalarıda iş yeri olduğu için diğer binalar grubuna mı giriyor acaba.hizmet binası derken valilik,kaymakamlı ve belediye binası değil.örneğin tarım il müdürlüğü hizmet binası veya gençik spor il müdürlüğü hizmet binası vb. gibi.acaba bu gibi binalar hangi gruba girmektedir.kolay gelsin iyi çalışmalar.
 
Bilgi düzeyi binanın türüne göre değil, bina ile ilgili eldeki verilere göre belirleniyor. TDY Madde 7.2.2.1 de Depremden sonra hemen kullanım gerektiren binalarda sınırlı bilgi düzeyi seviyesine göre inceleme yapılamayacağını söylüyor. Bahsettiğiniz binaların hangi kapsamda değerlendirilmesi gerektiğini Afet İşleri Genel Müdürlüğünden öğrenmeniz daha uygun olur. (Bence bahsettiğiniz kamu binaları Depremden sonra kullanımı gereken binalar kapsamında değerlendirilmeli.)
 
Geri
Üst