kolay gelsin...güçlendirme konusunda döşeme ile ilgili olarak ne yapılabilir acaba.açıklığı 8.00x8.00 olan bir döşemede sehim olduğunu gördüm ve döşeme üst kısmında da çatlaklar mevcut.eğer ki döşeme de sorun çıkar ise hangi detayları uygulayabilirim acaba.alttan veya üstten jet grout yapmak benim aklıma gelen bir çözüm yolu ancak kirişlere ankraj detayları nasıl uygulanabilir,döşeme askıya alınmalı vb gibi... yapım aşamalarını sıralayabilir misiniz acaba....aksualigurbuz@gmail.com mail adresim.autocad olarak detaylar var ise yardımcı olursanız sevinirim.iyi çalışmalar....
 
kolay gelsin.iyi çalışmalar.ekte göndermiş olduğum projenin mevcut halinde perdeler mevcut.yapılan deneyler neticesinde karot sonucu 5 mpa çıkmıştır.idarenin isteği üzerinde güçlendirilme yapılması istenmiştir.buna istinaden güçlendirme yapılmaya çalışıldı ancak bir türlü hemen kullanım yada can güvenliği kriterlerini sağlayamadım.şöyleki
1-birbirine simetrik perdeler attım.ancak hala diğer mevcut perdeler kuvvet almakta.Aslında B ve C akslarında da 4 adet güçlendirme perdesi tanımlamıştım x-x yönünde . ancak (3,10 mt uzunluğunda) raporlara baktığım zaman mevcut perdeler bile bu yeni perdelerden çok fazla kesme kuvveti almaktadır.kaldırmış olduğum perdeler ise oldukça düşük kesme kuvvveti aldığından silmek zorunda kaldım.yani kısaca tasarlamış olduğum perdeler istenilen kesme kuvveti düzeyine erişemedi.
2-güçlendirme perdelerinin yanında hasar alan kolonlarda mantolama yaptım.ancak bu seferde perdelerde olan toplam kesme oranı 0,85 düzeylerinden 0,70 düzeyine inmektedir.zaten eski halinde de 0,70 düzeyindeydi.yani kısaca atmış olduğum mantolamalar maalesef kesme kuvvetini almakta(rijitlik oranında) ve yine benim tasarlamış olduğum güçlendirme perdelerine istenilen kesme kuvveti gelmemektedir.
sonuç olarak ne yapsamda bir türlü istenilen seviyeyi yakalayamadım.abarttığım durumlar da oldu ama sonuç elde edemedim.rapor sonuçlarına bakarak sadece kötü kolonlara güçlendirme yapıyorum ama yine sonuç elde edemiyorum.yani mevcut durumdaki perdeler her ne kadar 5 mpa olsa da kuvvet almakta.bu durumda ne yapabilirm.sürekli projeye baktığım için göremediğim bir nokta mı var acaba.güçlendirme perdelerinde sağ ve sol kolonu başlık olarak kullanma sekmesini işaretleyerek kendi içerisinde başlık oluştururyorum. ilgilenirseniz sevinirm.kolay gelsin iyi çalışmalar.hatalarım varsa söylerseniz hemen düzelteyim onlarıda(bi kaçtane var ama tam üzerinde duramadım)
 

Ekli dosyalar

  • HALK KÜTÜPHANESİ GÜÇLENDİRME İŞİ.cde
    2.1 MB · Görüntüleme: 583
Merhaba,

Projenizde veri girişine yönelik tespit ve öneriler aşağıdaki gibidir.
1-Mevcut yapının malzeme dayanımı C50 girilmiş. Sanıyorum C5 olacak.

2-P43 paneli zemin katta güçlendirme perdesi olarak tanımlanmamış. Bu nedenle üst katlarla arasında düşey süreklilik sorunu oluşuyor.
3-Üst rijit bodrum katı numarası -2 girilmeli.
4-Doğrusal Performans analizi yapılan projelerde panelleri kabuk olarak modellemeyin. (kabuk modellenen perdelerde çatlamış kesit rijitliği alınmıyor)

İyi çalışmalar
 

Ekli dosyalar

  • malzeme.PNG
    malzeme.PNG
    66.8 KB · Görüntüleme: 13,585
levent bey teşekkür ederim.malzeme bilgilerini değiştirdim ancak raporda "YAPI ELEMANLARI HASAR DURUMLARI" başlığı altında "mevcut panel " malzeme bilgisi olarak C5 gözükmekte."YAPI GENEL BİLGİLERİ" başlığı altında malzeme bilgilerinde ise C40 gözükmekte.bunu anlayamadım.veri girişlerini kontrol ederseniz sevinirim.bu projeyi çözen arkadaş olursa hatam nerede acaba söylerse iyi olur.çünkü bir türlü ne kadar abartsamda (mantoları kalınlaştırdım perde koydum vs..)hemen kullanım yada can güvenliği yakalayamadım.muhtemelen bir yerlerde yanlış yapıyorum ama anlayamadım.Ya ben büyük bir hata yapıyorum yada sonuçlar böyle...ha bir de şunu soracaktım:fiktif olarak kolon tanımlayabiliyor muyuz.çünkü kiriş altına kolon tanımlayınca(kolon kenarında -mantolama gibi- mevcut perdeye gelen kesme kuvvetini azaltmak için -70 üst kotunda kiriş altında.her nedense perde attığımda yada mantolamayı arttırdığımda olmuyor ancak kolon tanımlayınca oluyor) biraz rahatlattı ancak program doğru algılar mı bilmiyorum.teşekkür ederim kolay gelsin.(0555-612-85-29 aksualigurbuz@gmail.com)projeyi ekledim

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
 
-Taşıyıcı elemanda birden fazla malzeme kullanılması durumunda hangi malzeme daha çok elemanda kullanılmışsa Yapı Genel Bilgileri Raporunda, o malzeme basılıyor. (C40 sınıfı malzeme kullanılan perdeler, C5 sınıfı malzeme kullanılan perdelerden çok)
-ideCAD Statik programında "fiktif kolon tanımı" diye bir eleman tanımı yoktur.
-Projede veri girişine yönelik bir sorun göremedim.
 
SN aksualigurbuz
Güçlendirme projenizde gördükleri:

YÜKLER:
- Duvar yükleri programın verdigi standar duvar yükümü?
- Merdiven yükünü ilave etmelisiniz
- Merdiven kirişi sanırım ara katta olması lazım

DONATI VE BETON TESPİTİ
- Kolon ve kiriş donatılarını sabitlemişsiniz. kolon donatıları çok az. Yerinde açıp kontrol ettinizmi? 1975 deprem yönetmeligi olsa bile %1 donatı konulmalı sizin 60*60 kolonlarınızda 4Q16, 50*50 kolonlarınızda 4Q14 görülüyor. Kolonlarda bu donatı çok az. 1975 deprem yönetmeliginin yarısı bile degil. Böyle bir bina yaptılarsa YAZIKLAR OLSUN diyecek bir şey yok.
- Beton değerlerinizi TDY2007 Madde 7.2.6.3. göre ortalama-standart sapma yaptınızmı?

HESAP KONTROLU
- Sizin bu binanız anladığım kadarıyla mevcut durumu ile düşey yükleri taşıyan, hasarsız bir bina. Bu bina düşey yükleri taşıyor. ilave ettiginiz güçlendirme perdeleri ve kolon mantolamalarını sildim. Mevcut olarak girdiginiz ve sabitlediginiz kolon ve kiriş dönatısı ile tahkik yaptıgımızda. bu bina bu değerleri ile kendini taşımıyor. (500 üzerinde yetersizlik var)
Şayet bina yerinde duruyorsa: ya beton değerleri yanlış, yada donatı yanlış bu kadar hata olmaması lazım.

TEMEL DURUMU
- Temel yerinde radyemi? bu kadar büyük konsollar varmı? üst yapının güçlendirme sonuçlarına göre ilave temel yapılacaksa temelin durumu yerinde tespit edilmeli.

Binanızda hasar yoksa( çatlak, sehim.. v.b.) düşey yükleride taşıyorsa depremsiz duruma göre hesap yapıp çıkan donatıları (yerindeki donatılarlada karşılaştırarak) dikkate alarak güçlendirme yaparsanız uygun olur sanırım.

Şayet beton ve donatı değerleri sizin girdiginiz gibi ise binaya yıkım kararı vermek daha mantıklı görülüyor.

Kolay gelsin
Ünver ÖZCAN
 
teşekkür ederim.merdiven yükünü ilave etmedim.kiriş yükleri normal durumda.temel kısmı dış kontur mütemadi ve içi tamamen radye arada (iç radye ile dış mütemadi arasında) 50 cm fark var.şimdilik tam radye girdim.çıkıntısı bu kadar uzun değil haklısınız.daha sonra düzeltirim diyerek giriş yaptım.kolon donatı sayıları doğru.yönetmeliğin getirmiş olduğu kurallar çerçevesinde sıyırma ve röntgen okumaları sonucunda bu sonuca ulaştım.ben çok şaşırmadım çünkü her yaptığım bina bunun gibi daha kötülerini gördüm(bodrum katta kiriş hiç yok.inanmadım dışarıdan kendi kurumumun personeline ,dışarıdan laboratuarla hizmet alımı yaparak tekrar baktırdım ve sonuçta kiriş yok).beton değeri hesabı doğru hem yönetmeliği hemde ts 13791 sonuçlarını uyguladım.temel den 4 adet çukur açtırdım radye olduğuna öyle karar verdik(eski projesi vardı ve doğruluğu kanıtlanmış oldu böylece.binanın donatı durumunu 1975 yönetmeliğine göre çözüm yapıp daha sonra tek tek donatıları sıyırma ve röntgen sonuçlarına göre tekrar giriş yaptım.yani kolonda ve kirişdeki o donatılar sıyırma sonuçlarına göre yapıldı.sadece kirişlerde sağ ve sol mesnet üst donatılarını ve montaj donatılarını göremediğimden aynı şekilde bıraktım.ancak size göndermiş olduğum projede şu hatamı gördüm.kolonlarda etriye yerleştirmesinde hata yapmışım.bazı kolonlarda hiç etriye gözükmüyordu.uyardığınız için çok çok teşekkür edeirm.hemen düzelttim ve 25-30 cm aralığına getirdim.bi an sevindim bende muhtemelen bundan dolayı kurtarmıyor güçlendirme diye ancak sonra gerekli düzeltmeyi yaptıktan sonra ise yine istenilen düzeyi karşılamadı hatta eski sonucun aynısını verdi.yani benim anlamadığım nokta şu:millet sürekli güçlendirme yapıyor.benim gördüğüm daha kötü binaları güçlendirdiler.sonuçta bu binada perde de var.dünyanın perdesini ve mantolamasını girdim kaba tabirle.hiç bilmeyen bir insanda bunu yapıyor ve güçlendirme kurtarıyor.bu neden kurtarmıyor.şunuda yaptım: C5 değilde C20 yapıyorum eski materyali yine olmuyor.yani hala bir yerde büyük bir hata yaptığımı düşünüyorum ve onu bulmaya çalışıyorum.çünkü eski yapılar hemen hemen hep böyledir diye düşünüyorum.çok fazla birşey de beklemiyorum.sonuçta beton ortalama C14 hadi 16 olsun.demir zaten düz st1 demiri.etriye sıklaştırılması olan bir yer görmedim.aralıklar 25-30 cm.kiriş donatıları 2 düz 1 pilye genelde.2 pilye olduğuda oluyor.gövde donatısı olan nadir.zaten benim projede hemen hemen öyle.ama yapamadım bir türlü.güçlendirme yapan nasıl yapıyor anlamadım. kat sayısını azalttım yine istenilen sonucu vermiyor. numaram bu:0555-612-85-29 ararsanız müsait olduğunuz bi an konuşşak.ilk güçlendirme işim olduğu için büyük bir yanlış yapmak istemiyorum.ilginiz için çok teşekkür ederim iyi çalışmalar...ekte bir kaç resim gönderdim.
 

Ekli dosyalar

  • Yeni klasör (2).rar
    1.4 MB · Görüntüleme: 300
Gönderdiğiniz projede 2 temel sorun var, birincisi kirişlerin zayıf olması, ikincisi ise binadaki mevcut perdelerin zayıflığı.
Kiriş problemleri bir yere kadar tolere edilebiliyor, (yönetmelik belli bir oranda kirişin ileri hasar bölgesine geçmesine izin veriyor), ancak özellikle mevcut perdelerdeki durum ciddi bir sorun. Yönetmeliğe göre gevrek elemanlar (Ve>Vr durumu) etki/kapasite oranına bakılmaksızın göçme durumunda kabul ediliyor, bu da bina performansını anında göçme seviyesine getiriyor.
Bu perdelerde hem beton kalitesi c5, hem de sargı donatıları son derece az. (Bazılarında fi8/25 gibi donatılar bile var). Ayrıca başlık bölgeleri de oluşturulmamış. Bu durumda binadaki mevcut perdelerin kesme dayanımı çok düşük çıkıyor.
Ayrıca mevcut perdeler binada gözardı edilemeyecek kadar deprem yükü alır konumdalar. Sizin de tecrübe ettiğiniz gibi binaya perde ilave etseniz bile eski perdeler deprem yükü almaya devam edecekler. Perde ilavesiyle mevcut perdelerin alacağı yükü azaltmak için ciddi sayıda güçlendirme perdesi yapıp binanın rijitliğini eski yapıdan yeni yapıya çekmeniz gerekir, ki bu da hem ekonomik hem de sağlıklı bir çözüm olmaz.
 
Sn
aksualigurbuz":361dypjc' Alıntı:

Açıkladığınız işlemler dogru.
- Konuya açıklık getirmesi için: kolonlarda etriye sıklaştırması alt-üst etriye sıklaştırması zaten vermişsiniz. Onun için performans hesabında bir degişiklik olmaz. Program deprem yönetmeligi geregi varmı yokmu ona bakıyor.
- Beton degerleriniz ve donatı tespitleriniz anlaşıldığı kadarıyla doğru.
- Denemek için sizin gibi bende C25-ST III vererek mevcut durumu tahkik ettim kurtarmıyor.
- Demekki bu bina çok kiritik sınırlarda duruyor.Tahminim beton değeriniz biraz yukarda, birde biz hesaplarda hareketli yükleri 1.4 ölü yükleri 1.6 donatıyı 1.15 emniyet katsayıları ile kullandıgımız için bu sınırların içinde olabilir. (yaptığım hesapta zemin katta S18 60*60 kolon yükü G+Q yüklemesinde 172 ton görülüyor. Basit olarak mukayese için 48 kg/cm2 <50 kg/cm2 çok az büyük ama moment yok.) Bence binanın hiç bir yerini kurcalamayın, en ufak bir sarsıntı veya kesit zayıflıgında problem çıkarabilir. Size mail atıyorum

Binaya yıkım kararı vermek daha mantıklı görülüyor.

Kolay gelsin
Ünver ÖZCAN
 
Geri
Üst