Galeri boşluklarındaki rijit diyaframa bağlı olmayan kolonların hesabı

Merhaba..
Bir projede ilk kattan sonra galeri boşlukları var ve 3 kat boyunca devam ediyor. Burada diyafram bağlanmayan bir kolon var ve her hatta ayrı tanımlandı yani en alt katta tek bir kolon tanımlayıp üst kot verilmedi veya en üste tanımlanıp alt kot verilmedi. Bu durumda kolon boyu hesaplarda otomatik olarak tek bir kolon olarak mı algılanır? yoksa her kat ayrı mı değerlendirilir? (ekte resim gönderilmiştir)
Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.

Ekran Alıntısı.PNG
 
bu durumda kolon boyu hesaplarda otomatik olarak tek bir kolon olarak mı algılanır? yoksa her kat ayrı mı değerlendirilir?
hesaplarda tek kolon gibi gözönüne alınır.

kiriş ve döşeme bağlanmayan kolonları her katta ayrı ayrı veya döşeme-kiriş bağlanan kattan kot vererek girebilirsiniz. analiz modeli açısından fark etmeyecektir. betonarme tasarımı açısından kolonların serbest yüksekliği gibi değeleri açısından da farketmeyecektir. Yalnızca uygulama çaısından kolon düşey açılımlarında düzenleme yapılması gerekebilir. diyafram modelleme yöntemini "yarı rijit diyafram" seçmenizi tavsiye ederiz.

Bunu görebilmek için ufak bir örnekle karşılaştırma yapabiliriz.

Örnek olarak aşağıdaki gibi bir yapıda iki kolon modellendi. Bunlardan bir tanesi iki kat boyunca giden tek bir kolon (S19) diğeri de iki katta ayrı ayrı girilmiş (S09) kolonlardır. İşaretlediğim kolonların isimlerini de altına yazdım.

1653998168306.png

Örnek olarak kolon kesme güvenliği raporuna bakıldığında bu iki kolonda da serbest yükseklik (ln) değeri 8 m olarak hesaplanmıştır.

1653998327185.png

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Saygılarımla...
 
Geri
Üst