Daha önce bu şekilde bir konu açılışı yapmıştım. Şimdi sıra yeni isteklerde. Uzun zamandan beri 11 versiyonunu kullanıyoruz ve işimizi kolaylaştırıyoruz. Diğer arkadaşlar katılır mı bilmem ama en çok ihtiyaç duyduğum eksiklikleri paylaşmak istiyorum. 11. versiyonu güncellemesinde yada yeni versiyonda (v12) eklenmesi gerektiğini düşünüyorum. Ne kadar yararlı olur bilmiyorum fakat kendimce ilave edilmesi gereken bazı hususları paylaşmak istiyorum.
Daha önce yaptığınız tüm istekleri dikkate alıyoruz ve buna göre çalışmalarımızı yönlendiriyoruz. İsteklerin bu şekilde bize iletilmesi hem program kullanımını görmek açısından faydalı oluyor hem de önceliklerimizde belirleyici bir faktör oluyor. Bu sebeple yaptığınız çalışmalar için ve katkınız için teşekkür ediyorum.
1. Stabilite elemanı olan boru profilleri birleşim noktasında bayrak eklenmesi.
Mevcut durumda idecad v11 için bu olanak mümkün. Nasıl yapıldığını anlatmaya çalışayım.
İlk başta, bu berkitme levhalarını kolonun kuvvetli ekseninden moment aktaran birleşim bağlı ise, o birleşimin berkitme levhalarını kullanarak yapabilirsiniz.
"Dörtlü berkitme levhası" komutunu kullanırsanız istediğiniz görünümü elde edebilirsiniz. Bu komut genel bir berkitme levhası olarak tasarlandı. Önce kolonu sonra da ana kirişi tıklayarak parametreleri ayarlayabilirsiniz. Yalnızca iki adet berkitme levhası da tanımlayarak aşağıdaki görünümü elde edebilirsiniz.
3. Bir kolonda sağlı sollu iki tane kren gusesi varsa kolon bayrakların opsiyon olarak edilebilmesi (kolon kiriş gişe birleşiminde var)
Burada v11 için iki tane kren birleşimi varsa ve bunların berkitmeleri üst üste çakışıyorsa otomatik olarak bunu iptal ediyor. Herhangi bir müdahale yapmanıza gerek yok.
Eğer bunun dışında bir ihtiyaçtan ötürü bu opsiyonu istiyorsanız projenizi gönderir veya ihtiyacınızı tam olarak açıklayabilir misiniz?
4. Çapraz tasarımında tüm çaprazların boylarının eşit olması adına üstten ve alttan bırakılacak olan boşlukların tüm çaprazlara aynı anda uygulanması
Burada esas ihtiyaç, sanırım bir projede mümkün olduğunda aynı çaprazları üretmek için aynı çaprazların modellendiği bir olanak. Yanlış anlaşılma olmaması adına, Burada üstten ve alttan bırakılacak boşluk tanımlarını biraz daha açar mısınız veya proje gönderme şansınız var mı?
5. Çatı çaprazlarına sayı vererek eşit aralıkta çapraz uygulanırken cephe çaprazlarında aynı uygulamanın olmaması.
Cepheler için stabilite kirişlerinin eşit aralıklarda ve ortadan tanımlanması bu durumu uygulamanızı sağlayacaktır. Hatta o durumda "çelik çapraz çoklu eleman" komutunu da kullanabilirsiniz. Ben bu durum için de bir çalışma yapacağım.
6. Bireysel olarak kendi istediğimiz profil ya da saçlarda birleşim noktası üretmek yani serbest bir Makro
Bu olanaktan önce hangi birleşimleri kullanmak istediğinizi, hangi birleşimleri yapmaya çalışıp yapamadığınızı bize gönderirseniz, daha iyi yardımcı olacağımızı düşünüyorum. Daha önceki sorularınızda bunları gönderdiniz ve bu yazınızda da gönderdiniz bunun için teşekkür ediyorum.
Bizim burada anlamaya çalıştığımız şey hangi durumlar için böyle bir olanağın istendiğidir. Bu olanak her ne kadar çok istense de, çoğu durumda istenileni vermeyebilir ve hayal edildiği gibi olmayabilir. Birçok projede bu olanağın istenme sebebi, yapılamayan birleşimleri yapabilmek için akla gelen ilk çözüm. Bu konu elbette bizim de gündemimizde var. Ancak burada daha oturmuş bir sistem olan birleşim makrolarına bir ekleme yapabilmek hem daha hızlı hem de daha kullanıcı dostu olacaktır. Örneğin, etkileşimli birleşimleri yapmak bu kullanıcı tanımlı düğüm noktası yapma isteğini bir nebze olsun azalttı diye düşünüyorum.
Burada bize bir ekran görüntüsü ya da çok basit bir eskiz çizimi göndermeniz yeterlidir.
7. Hangar tipi bir yapı yapıyoruz. Birbirine simetri olması gereken elemanlar var. Milimetrenin altında ölçü farkları bile olsa bunları ayrı eleman olarak tanımlayıp ayrı pozlar verip çok daha fazla detaylandırma yapılıyor.
Bu konu ile ilgili gerekli notumu da aldım. Ancak şunu da belirtmek isterim. Çoğu durumda birleşim tanımlamalarının simetrik olmaması sebebiyle de bu farklı pozlandırma durumu oluşuyor. Bize ulaşan bir çok teknik destek için simetrik delikler açılmadığından aynı elemanların farklı pozlandırması durumu oluşabiliyor. Sizin dediğiniz gibi milimetrik farkların olduğu durumlar da var. Ancak modellemede de farklı delik konumları yüzünden programın beklendiği gibi davranarak farklı pozlandırmalar yaptığını görebiliyoruz.
Bu konuda yine proje üzerinden incelemek en doğru sonuca götürecektir. Çizimler ile ilgili bir çalışma yapılacaktır. Bu sebeple özellikle bu soru için bir uygulama projeniz varsa lütfen gönderiniz ki inceleyelim.
8. Nestting ve kesin planlamasının yapılması
Gereken notu aldım. Değerlendirme yapılacaktır.
9. Kompozit döşeme tasarımında kompozit döşeme yüklerinin raporlarda gösterilmesi
Sanırım burada kastettiğiniz kompozit döşemelerin üzerinde göz önünde alınan alan yükü değeri. Hareketli yük 5 kN/m2 , zati yük 9.2 kN/m2 gibi...
Diğer türlü kompozit kiriş hesabında dikkate alınan ve kirişlerin üzerine gelen yayılı yük değerleri raporlarda gözükmektedir.
10. Hangar girişinde yeri geliyor parçalı tasarım yapmak zorunda kalıyoruz. Bundan kaynaklı aşık elemanlarının iptal olmaması. Aynı şekilde kolonlar için de geçerli.
Burada kapı pencere boşluklarından bahsediyorsunuz diye anlıyorum. Bu noktada çokça farklı tasarımlar ve ihtiyaçlar söz konusu olabiliyor.
Örneğin, aşağıdaki gibi kolon ve kirişlerle bu gibi tasarımlar oluşturabilirsiniz.
Yine aynı örnekten gitmeye çalışarak, aşıklarınızı modelledikten sonra patlatıp gereken elemanlarını silebilirsiniz. Örneğin aşağıdaki resim için solda sadece çelik kuşak komutu ile tanımlanmış bir sistem mevcut. sağ tarafta ise bu kuşaklar patlatılmış ve kapı girişindeki silinmiş durumda. Bu olanak bir noktada idecad statik içerisinde mevcut diyebilirim.
Bunların dışında bir şey varsa lütfen projenizi gönderiniz ki onu inceleyelim.
11. Betonarme-çelik elemanların birleşim makroları (betonarme kolon-çelik kiriş vb) eklenmesi
Bu konu için gereken çalışma yapılacaktır. Özellikle istediğiniz bir birleşim veya projede istediğiniz bir bağlantı türü varsa, söylerseniz çalışmamıza ekleyebiliriz.
13. Uygulama projesini çizip alıyoruz. Ardından hata yada yanlış yaptığımız bir birleşim, eleman veya hatadan dolayı düzenleme yaptığımızda yeniden pozlama yapılması. Çok zorlayıcı bir durum.
Bu durumun farkındayız. Bu durum notlarımız arasında mevcut.
12. Ahşap çatı projesi eklenmesi. (Sayın cpl isteği)
Bu durumu da notlarım arasına alabilirim. Ancak netleşmesi adına ne düzeyde bir proje istendiğini biraz daha detaylandırırsanız, belki hızlandırabilirim. Ahşap çatı hesabı mı isteniyor? Projeden kasıt yalnızca çizim mi? Ahşap birleşim detayları çizimler içerisinde olacak mı gibi birçok cevaplanması gereken soru var. Burada isteğinizi biraz daha detaylandırırsanız yardımcı olmam mümkün.
Son olarak, sorduğunuz sorular için çok teşekkür ederim. Özellikle geliştirme aşamasında karar vermemizde bu türden sorular çok faydalı oluyor. Bazı konularda doğru ve yeterli karar verebilmemiz için elimizde muhakkak proje olması gerekiyor. Belki benim söylememden bıktınız ancak proje dosyası bu konular için en önemli veri kaynağı. Bu sebeple özellikle tüm kullanıcılarımızdan tüm sorularda proje göndermesini rica ediyoruz.
Katkınız için teşekkür ederim.
Saygılarımla...