V11'i Online Satın Alın
V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

GRUP PERDE SEÇİMİNDE KRİTERLER nelerdir?

tcemreatt

Etkin Üye
Merhabalar. Üç tane kolu olan yani bir asansör ve yanında bir merdiveninin yanları ve arkası perde olan bir projem var. toplamda 2 sırt ve 3 adet kol var. bunlar bitişik oldukları için grup olarak tanımladım. bu haliyle örneğin performans analizinde merdivenin arkasındaki perdemin fazla deplasman yaptığı ve o doğrultuda diğer elemanların rijitliklerini ne kadar artırsam da çok ufak iyileşmeler olduğunu ama bir türlü göçme bölgesinden belirgin hasara çekemediğimi,
buna mukabil u şeklindeki perdeyi bu gruptan ayırdığımda merdivenin arkası ve solundaki iki perdeyi grup yaptığımda sistemde inanılmaz bir düzelme ve hasar türlerinde iyileşme olduğunu fark ettim. hatta gevrek çıkan çoğu kattaki merdiven sırtındaki perdemin gevrek hatasının gittiğini gördüm.
sorum:
bu perdeleri grup yapma kriterleri nelerdir ? tesadüfen çözdüğüm bu sorunu aslında hangi çıktılara ya da belirtilere bakarak ayrı grup yapmam gerektiğini anlayabilirdim ?

Perde'nin uzun kolunu farklı farklı düğüm noktalarında modellemek uygun değildir. Aşağıda gösterdiğim gibi tek bir kol ile modellemeniz uygun olacaktır. Uzun kolu tek kolda modellemeseniz bile ard arda tanımlanan iki perdenin düğüm noktalarının çakışması gerekiyor bu yüzden öncelikle modelinizi düzenleyiniz.

1772203107302.png

bu haliyle örneğin performans analizinde merdivenin arkasındaki perdemin fazla deplasman yaptığı ve o doğrultuda diğer elemanların rijitliklerini ne kadar artırsam da çok ufak iyileşmeler olduğunu ama bir türlü göçme bölgesinden belirgin hasara çekemediğimi,

Bu noktada doğrusal performans analizinin cezalandırıcı sonuçları olmasının bir etkisi mevcut. Ancak perdelerin grup halinde tanımlanması uygun olan tanımlamadır. Çünkü akma momenti, akma eğriliği gibi değerler grup perde tanımı yapıldığında bütün perde üzerinden hesaplanır. Perdelerde grup tanımı yapılmaz ise perde kolları ayrı ayrı moment eğrilik analizine tabii olur ve sonuçlar daha olumlu çıkar. Bu normal analiz için de geçerlidir. TBDY bu sebeple bölüm 4 içerisinde perdeleri grup haline tanımlanmasını şart koşmuştur.

Burada rijitlik artışı yaptığınızda sistemi KH durumuna çekemediğiniz belirtmişsiniz. Bu denli büyük bir perdeyi dengelemek için aynı yatay rijitlikte bir sistem veya eleman koyulması gerekiyor. Kolon boyutları bu anlamda biraz küçük kaldığı için yük çekecek kadar rijitleşmemiş olabilir sistem. Normal analiz sonuçlarındaki perde-kolon kuvvet dağılımından da bu ilişki gözükebilir.

bu perdeleri grup yapma kriterleri nelerdir ? tesadüfen çözdüğüm bu sorunu aslında hangi çıktılara ya da belirtilere bakarak ayrı grup yapmam gerektiğini anlayabilirdim ?
Perdelerin bitişik kollardan U,C,T gibi şekilleri oluşturması yeterli bir kriterdir. Sonuçları da bu bağlamda değerlendirmek gerekiyor.

Son olarak sorunuzun içeriği ne olursa olsun lütfen projelerinizi gönderin ki daha iyi yardımcı olabilelim.

Saygılarımla...

Hocam kh değil bh de kalmaya bile razıyım. Fakat y yönünde uzanan bir perdenin x yönünde gb çıkmasını önlemek için x doğrultusundaki kollarının ve o doğrultuda uzanan diğer iki kolonun boyuna donatıları ile uç bölge etriyelerini artırıyorum ki hem eğilme rijitliğim yükselsin hem de sargılı beton etkisi artsın ki basınç birim şekil değiştirme sınırım yükselsin. Bu yönteme yönelik yorumunuz ve sizin varsa başkaca bir yöntem tavsiyenizi öğrenmek isterim.

hocalarım bu konuya bir ışık tutarsanız aslında davaranışa ilişkin ciddi bir aydınlanma yaşatabilirsiniz kullanıcılara

Hocam kh değil bh de kalmaya bile razıyım. Fakat y yönünde uzanan bir perdenin x yönünde gb çıkmasını önlemek için x doğrultusundaki kollarının ve o doğrultuda uzanan diğer iki kolonun boyuna donatıları ile uç bölge etriyelerini artırıyorum ki hem eğilme rijitliğim yükselsin hem de sargılı beton etkisi artsın ki basınç birim şekil değiştirme sınırım yükselsin.

Eğilme rijitliği donatı artışı yapılarak arttırılmaz. Donatı artırmak eğilme dayanımını artırır. Rijitlik artırmak için ilgili iç kuvvetin geometrik bağıntı terimini artırmak gerekiyor. Eğilme rijitliği için atalet momenti, eksenel rijitliklik için alan, kayma rijitliği için kayma alanı gibi geometrik değişiklikler yapmak lazım.

Yapı temel etkileşimini kaldırabilirsiniz. Doğrusal performans analizinde sistemin performans düzeyi şekildeğiştirmiş sisteme bağlı olduğundan yapı temel etkileşimi doğrusal performans analizinde beklemediğimiz olumsuz sonuçlar verebiliyor. Bu şekilde uygulayabilirsiniz.

Saygılarımla...

Geri