V11'i Online Satın Alın
V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

Havuz hesabı için yük kombinasyonları nasıl alınır?

gamzeturkmen

Etkin Üye
merhabalar, bir havuz çizmem gerekiyor normal bir konut projesinin alt katında havuz istendi, havuz perdelerle ve radye temelle yapılacak, bunun için su yükü girmem gerekiyor programa, yük kombinasyonlarını nasıl almam gerekir?

Suyun statik etkisini(Hsi) depremsiz kombinasyonlara
1677482714300.png

Suyun dinamik etkisini(Hdi) depremli kombinasyonlara ekleyebilirsiniz. (Aşağıdaki örnek bir durumdur. yapınız bodrumlu ve/veya kirişsiz döşeme gibi durumlarda yüklemeler değişir)
1677482790126.png
1677482878286.png

Merhaba şunu sormak istiyorum bir havuz düşünelim 3 şekilde yük etki edecek
1) havuzun içi boşken dışardan sadece toprak yükü etki edecek bu kısımda yapıların bodrum perdelerine nasıl statik ve dinamik toprak basıncı etki ettiriyorsak o şekilde kombinasyon ve toprak yükü hesabı yapıp panellere yatay yük etki ettireceğiz ( sadece toprak yükü için yazdığımız kombinasyonları kullanacağız)
2) radye döşemeye hareketli yük olarak su yüksekliği x birim hacim ağırlığı olarak harekeli yük tanımlayacağız
3) havuz dolu ayrıca dışardan da toprak itkisi var bu kısımda hsu dinamik ve hsu statik olarak yeni yükleme durumu oluşturup düzgün yayılı olarak içten su yükü tanımlayacağız su itkisini dışardaki toprak basıncı düşürecektir bu kısımda tanımlanan kombinasyonlar nasıl olacak? Bu kısımda kafa karışıklığı yaşıyorum emniyetli tarafta kalmak adına hsu statik ve hsu dinamik yükleme durumu oluşturup aşağıdaki kombinasyonları oluştursam ve bu kısımda panellere içten düzgün yayılı yük versem hatalı bir tasarım olur mu?

Ekli dosyalar

Her bir durum için ayrı bir kombinasyon yazacağınız için tüm olasılıkları dikkate almış oluyorsunuz. İlave olarak havuzun içi suyla dolu toprak dolgusu yok durumu için kombinasyon yazmanız gerekir. Kullandığınız versiyona göre bu işlemler farklılık gösterebilir

Şükrü bey mimari tasarımda havuz gömülü ve etrafı toprak dolgu daha doğrusu bu bir su deposu aynı mantıkla çalıştığı için o şekilde yazdım yine de gerek var mı o şekilde de ayrıca bir tanım yapmaya? Ben versiyon 10.94 kullanıcısıyım kombinasyonları manuel oluşturmam gerekiyor ayrıca dikkat etmem gereken atladığım bir husus varsa yardımcı olursanız teşekkür ederim iyi çalışmalar dilerim

Şükrü bey mimari tasarımda havuz gömülü ve etrafı toprak dolgu daha doğrusu bu bir su deposu aynı mantıkla çalıştığı için o şekilde yazdım yine de gerek var mı o şekilde de ayrıca bir tanım yapmaya? Ben versiyon 10.94 kullanıcısıyım kombinasyonları manuel oluşturmam gerekiyor ayrıca dikkat etmem gereken atladığım bir husus varsa yardımcı olursanız teşekkür ederim iyi çalışmalar dilerim
Havuzun içi su doluyken hafriyat yapılabilir toprak dolgu boşaltılabilir o yüzden bu olasılığın da göz önüne alınması gerekir.

Versiyon on 94’te her yükleme durumu için ayrı kombinasyon yazmanız gerekir. Örnekleri formda aratarak bulabilirsiniz

Geri