bu konu ilgimi çektiği için baştan beri sesli düşünerek yazıyorum. aslında çok zevkli bir konu. tartışılarak öğrenilecek bir konu . öncelikle bunu belirtmek istiyorum.
alıntı sizden olsa da tüm paylaşımcılar için yazıyorum.
ilk cevabınızdaki ( zaten benim de ilk yazdığımda buna benzer ) kirişlere yatay yük verme dışındaki konulara yüzde yüz katılıyorum.
benim kafama takılan aslında yüklemenin nasıl yapılacağı değil asıl şu soru...
eğilme etkisi altındaki B.a. kirişe ( çelik olsa başka şeylee konuşabiliriz ) kendi ekseninden başka bir eksende yükleme yapıp nasıl bir davranış beklenebilir ?
örnek olarak programlar yapı içinde her iki ucundan görünürde kolona bağlı fakat gerçekte bağlı olmayan bir kirişi konsol olarak çözüp boyutlandırabiliyor. ve bunun için hata uyarısı da yapmıyor. kullanıcı analiz modeli dışında en bariz kiriş açılımı sırasında bunu farketmez ise bu şekilde çizim alıyor. yani biz kirişe yatay yük verip analiz yapsak ta bu doğru olur mu ? belki bunu idarede kabul edebilir. bu durumda
o hayal gücü yüksek kontrol elemanının bu konuyu sorgulamasını da garip karşılayamayız. muhtemelen bizim konumuzda havuz bir villa projesinde çok büyük olmayan ( 30 - 35 m2) bir döşeme içine yapılmaya çalışılıyor. deprem dakikalarca süren bir durum değil ki. burdan çıkacak dalga etkisi yapının periyoduna yada davranışına ihmal edilemeyecek nasıl bir etki etsin. (benim kişisel görüşüm ) sizin de değiniz gibi kiriş - döşeme yüklerini artırıp gövde donatısı ekleyerek sorun çözülebilir. yani bu etki ihmal edilebilir düzeyde kabul edilebilir. ( ancak kiriş boyutlarını da sorgulamak lazım en/yükseklik)
şöyle bir soru sorulsa... deprem durumu dışında havuzda bir kullanıcı dalga etkisi yapsa ve aralıksız sürdürse ( küçük bir havuz modelinde benzer etkiyi yapar diye düşünüyorum ) yapı nasıl etkilenir. köprülerdeki gibi bir etki olur mu ? bir çok soru
ben ekte bir model çalıştım. havuz etrafında alt ucu ankstre olmayan panel çalıştım. ve yatay ve düşey yükleri kombinasyonları ile birlikte tanımladım. u
marım ide yönetimi bu konuda model olur/olmaz şeklinde bir yorum yapar . böylece doğruya yaklaşmış oluruz ve idare de belki ikna olur buna.
ancak hangisi doğru ? yine bilemeyiz. bildiğim tek doğru şey idarenin konuyu biraz abartmış olduğu yönünde. s
izin ve diğer kullanıcıların bahsettiği gibi bazı tedbirler ile bu etki ihmal edilebilir diye düşünüyorum. Tabi rijit diyafram komple havuz değil ise.
ilk paylaşımım dahil hepsi sesli düşünme olduğunu bilmenizi isterim. amacım birini eleştirmek değil, eğlenceli bir soruda eğlenceli bir cevap bulmak.
herkes iyi çalışmalar...