Hesap Raporunda 7.11.5 Kontrolü

mtydenetim

Yeni Üye
Merhabalar,

Kirişsiz döşemeli bir projenin statik kontrollerini sağlamaya çalışıyoruz.Ancak proje müellifine ; ''TBDY 2018 Md.7.11.5 ‘e göre hesaplanan donatıların donatılı kalıp planlarında başlangıç ve bitiş noktalarının belli olması açısından uygulama alanı çizilmelidir. Bu konu imalat ile tasarımın birebir örtüşmesi için çok önemlidir'' şeklinde bildirdiğimiz bu maddeye bir çözüm üretemediler.Sonrasında donatı alanlarıyla ilgili bizde de bir tereddüt oluştu.
Burada sorum şu; Döşemelerden perdelere aktarılan deprem yüklerinin kontrolünde hesap raporlarındaki As ve Ab donatı alanlarının çizimlerdeki konum ve adet/çap/aralık değerlerini nasıl teyit edebiliriz?Bir başka deyişle ;çizimlerdeki perde-döşeme birleşimlerinde zayıf ve kuvvetli eksendeki donatıları hesap raporunda nasıl görebiliriz.?Model olmadığı için iletemiyorum elimizde sadece hesap raporu ve dwg çizimleri var..Mesela burada P310 perdesine bakacak olursak nasıl ilerlemeliyiz?As-Ab.PNGp310.PNG
 
Döşemelerden perdelere aktarılan deprem yüklerinin kontrolünde hesap raporlarındaki As ve Ab donatı alanlarının çizimlerdeki konum ve adet/çap/aralık değerlerini nasıl teyit edebiliriz

Çizimde belirtilen Asb donatıları aşağıda kırmızı ile işaretlediğin perdeye dik bağlanan döşeme donatılarına tekabül etmektedir. Bu döşeme donatılarının perdeye gelen bölümleri toplanır ve Asb değeri hesaplanır. Aşağıdaki resimde üst bölümdeki 70fi10/15 lik döşeme donatılarının perde içinden geçtiğini varsayarak bunu yazdım. Bu resimden belli olmuyor ama çizimin kendisinden ve döşeme hesap aksından 70fi10/15 donatılarının perdeye saplanıp saplanmadığı görülebilir. Eğer bu donatılar perdeye saplanıyor ise Asb değerine dahil edilir.

Benzer şekilde sarı ile işaretlediğim bölümde yani perdenin kısa kenarına döşemeden saplanan donatılar da Asa donatılarına tekabül eder.

Burada Asb için kaba bir donatı alanı hesabı yapabilirim. Asb içerisinde fi10/15 alt ve üst donatının ayrıca fi12/18 ilave donatıların olduğunu varsayarak bir işlem yapacağım. Çizimin tamamında bu perdeye saplanan başka donatılar var ise onları da dikkate almak gerekiyor.

Asb için Donatı alanı hesabı

perde uzunluğu 150 cm olduğu için 15 cm aralıkla konulan donatılardan perdeye saplanan toplamda 150/15 = 10 adet donatı olduğunu düşünelim. Bu miktar hem alt hem üst donatı ile aynı olduğundan 10*2 = 20 adet fi10 donatı bulunmaktadır. Burada perdenin sağ ve sol taraflarından bu donatılar bağlandığı için kesme kuvvetini karşılayan donatı alanı hesaplanırken alan değeri iki ile çarpılır. bu durumda;

fi10 için donatı alanı = 78.54 mm2 = 0.7854 cm2

[ 20*0.7854 ] *2 = 31.42 cm2 olarak hesapladık.

Buna ek olarak fi12/18 donatı donatı için 18 cm aralıkla 150 cm lik perdeye bağlanan donatı sayısı 150/18 = 9.333 yaklaşık 9 adet olduğunu varsayalım. Bu ek donatılar da perdenin sağ ve sol taraflarında da bulunduğundan ötürü kesme kuvvetini karşılayan donatı alanı hesaplanırken alan değeri iki ile çarpılır. bu durumda;

fi12 için donatı alanı = 113.1 mm2 =1.131 cm2

[ 8*1.131 ] *2 = 18.09 cm2 olarak hesapladık.

Bu iki donatı alanını toladığımızda = 31.42+18.09 = 49.51 cm2 gibi bir değere ulaşıyoruz.

Bu değer görüldüğü üzere rapordaki Asb değerinden büyük. bunun sebebi Asb hesaplanırken eğilme dayanımından arta kalan donatı alanın hesaplanması. Eğilme dayanımı için gerekli donatı alanını bu perde boyunca hesaplamak için de modelin kendisine ihtiyacımız var. Kirişsiz döşemeli bir sistem olduğunu düşünürsek bu 49.51 cm2 lik alanın 36.41 cm2 lik bir alana düşmesi normal gözüküyor.

1706859246459.png

Burada döşeme donatılarının, perdeye saplanan bölümleri tespit edilerek ve bu donatıların alanları toplanarak "Asa" ve "Asb" değerleri kontrol edilebilir. Ancak burada "Asa" ve "Asb" donatıları için TBDY 'de tanımlanan durumu detaylandırmak isterim.

TBDY 7.11.5 'te Aktarma donatısı Asa için "perdeye kuvvetli doğrultuda her iki taraftan saplanan ve eğilme dayanımı için gerekli olandan arta kalan kiriş veya döşeme donatılarının oluşturduğu donatı alanı olarak tanımlanır. Benzer şekilde Bağlantı donatısı Asb, "perde birleşimindeki eğilme dayanımı için gerekli olandan arta kalan döşeme donatısı" olarak tanımlanır.

Bu durumda çizimde gösterilen donatı alanlarının toplamı ile raporda belirtilen Asa ve Asb birebir uyuşmayacaktır. Çünkü ideCAD burada sonlu elemanlar yöntemini kullanarak döşemelerdeki ilgili noktalarda eğilme için gerekli olan donatı alanını mevcut döşeme donatı alanından çıkartır ve rapora "Asa", "Asb" değerlerinin yönetmelikte tanımlandığı değeri basar. Bu sebeple her daim raporda okuduğunuz değer çizimde hesaplanan donatı alanı değerinden olması gereken miktarda küçük olacaktır.

1706854729976.png

"Asa" ve "Asb" değerlerini teyit etmek isterseniz çizimde belirtilen donatılardan perdeye saplanan bağlantı donatıları çizimden tespit edip sayı ve çaplarını belirledikten sonra donatı alanlarını toplayabilirsiniz. Ancak burada döşemeden perdeye saplanan döşeme alt, döşeme üst donatıları ile birlikte varsa ek ek donatıların da dikkate alınması gerekir. Daha sonrasında proje üzerinden sonlu eleman sonuçlarından eğilme dayanımı için gerekli olan donatı alanlarının perde uzunluğu ile uyumlu olarak elde edilip toplam bulduğumuz donatı alanından çıkartmak gerekiyor. Bunun için elbette modele ve analiz modelinin incelenmesine ihtiyaç var. Ancak çizimde sadece perdeye saplanan donatı alanları, çizimde verilen aralık ve çaplarla hesaplanabilir.

1706856077524.png

Bu konu için detaylı açıklama ve bir adet örnek hesap ideCAD bilgi bankasında bulunmaktadır. Bu başlıkları inceleyebilirsiniz.

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Saygılarımla...
 

Ekli dosyalar

  • 1706855825632.png
    1706855825632.png
    66.5 KB · Görüntüleme: 15
Oğuzcan Bey ,

Hızlı geri dönüşünüz için öncelikle çok teşekkür ederim.

Foruma yazmadan önce ilgili maddeyi ve iletmiş olduğunuz başlıkları tek tek incelemiştim. Doğru yorumladığımı da cevabınız ile teyit etmiş oldum.
Malumunuz proje ile uygulama arasında veya çizim paftaları ile tasarım arasında ciddi farklılıklar olabilmekte. .Paket programlar da maalesef model olmadığı zaman bazı konularda tabiri caizse birer kapalı kutu..

İlk incelemedeki ilave döşeme donatıları ile ''düzeltilmiş'' projedeki ilave donatılar arasında farklılık var bu örnek projede, ancak hesap raporundaki Asa ve Asb alanları değişmemiş görünüyor. Bu da bizlere ''acaba'' dedirtiyor...Umarım bununla ilgili bir düzenleme yapılır (ilave donatıyı direkt gösterecek şekilde)

Kirişsiz döşemeli bir projedeki bana göre en önemli hususlar; perde aplikasyonu, 7.11.5 ve zımbalama...Lakin bahse konu projede zımbalama donatıları hesap raporunda var ama çizimlerde yok; Kontrol olarak bu zımbalama donatılarının zımbalama çevresince kalıp planlarına işlenmesini istiyoruz...Döşeme ilave donatıları ; bağlantı için basitçe ; Asb= (Döşeme ana donatı) +( ilave donatı ) - (Eğilme dayanımı için gerekli donatı); buradaki ilave donatının yerleşimi ile ilgili hesap raporundan okunabilecek bir kısım bulamıyoruz. Müellif arkadaşlar çizimde üst üste gelen yazıları veya donatıları okunaklı olması için sağa-sola çekip kaydırabiliyor. Bu da döşeme ilavelerinin gerçekte olmaması gereken konuma yerleştirilmesine sebep olabiliyor.Diyelim ki çizimde kaydırma yapmadı; bazı perdelerde iki yönde de perdenin tam orta aksında ,bazılarında ise ortadan kaçık şekilde donatı yerleşimi var.Bu durumda donatının çizili olduğu hattı merkez alıp sağına -soluna eşit bir şekilde mi donatıyı yerleştirmek doğru olur?(bkz. ekli görseller).Radye temeller de böyle bir sorun yok, konum bilgisi okunabiliyor. Ancak kirişsiz döşemelerde bu durum problem yaratıyor.Buna tedbir olarak yapılması gereken bir şey var mıdır? diye sorarak tekrar teşekkür ediyorum.
 

Ekli dosyalar

  • P310 ilave d.yerleşimi.PNG
    P310 ilave d.yerleşimi.PNG
    22.7 KB · Görüntüleme: 29
  • P331 ilave d.yerleşimi.PNG
    P331 ilave d.yerleşimi.PNG
    29.9 KB · Görüntüleme: 28
İlave donatılar gerekli olan ilave alanının tam ortasına çizilirler. İlave donatıları taşınmadan önce bu bölge sınırı 2B çizim araçları ile belirtilebilir.
ilave donatının yerleşimini gösterir ölçülendirme yapılabilir. Kolon/perde kenarına veya aks göre mesafeleri gösterir bir çizim verilmesi uygun olur.
1706882098471.png
1706882230144.png
ilave donatıların çalışma mesafelerinin gösterilmesi ile ilgili istek notlarımızda kayıtlıdır.
 
İlave donatılar gerekli olan ilave alanının tam ortasına çizilirler.
Yasin Bey ,bu görselde; 2B 'de donatı kaydırdınız mı acaba? 2 no'lu poz yerleşimde kolon aksını ortalıyor gibime geldi.
Görselinizdeki projenin 2B 'unda donatı kaydırma yoksa sarı işaretlenmiş görseldeki gibi mi düşüneceğiz..? Yani çizilen ilave donatıyı merkez kabul edip edip sağına soluna eşit devam edilecek,doğru mu anlıyorum?
 

Ekli dosyalar

  • örnek ilave d.1.png
    örnek ilave d.1.png
    15.7 KB · Görüntüleme: 28
  • örnek ilave d.2.png
    örnek ilave d.2.png
    21.3 KB · Görüntüleme: 29
Geri
Üst