Merhaba hızırex,
6 yıldır proje hazırlıyorum. Gerçekten elimden geçmeyen yapı türü kalmadı diyebilirim. Bunu bilmişlik olarak değil, gerçekten kıyas yapacak kadar çok proje yaptığımı belirtmek için söylüyorum. Ne yazık ki özellikle apartman türü projelerde müteahhittin metraj problemi ile çok karşılaştım.
5 yıl süresince bahsedilen yazılımı kullandım. 2 katlı binayı bile hem bahsedilen yazılım hem de ETABS ile modelledim şimdiye kadar. Hesap ve tasarımlar için ETABS kullanıyor, kalıp ve kiriş çizimleri içinse bahsedilen yazılımı kullanıyordum. Sonuçlarda genelde hep farklılık olurdu. Yıllarca bir çok geri dönüş yaptım ilgililerine. Kirişsiz plak döşeme sistemini bant kirişler ile moment aktaran çerçeve yöntemi ile çözen bir yazılımdan bahsediyoruz. Ve üstelik bunun ne demek olduğunu bilmeyen çok sayıda mühendis bu şekilde 20 katlı proje hazırlayabiliyor. Şaka gibi...
ETABS ile tasarım yaptıkça metrajımız piyasaya göre fazla çıktığı için derdimizi anlatmakla mesaimizi harcar, kıyas raporları hazırlamak durumunda bile kalırdık. İstanbul piyasasının çoğunluğu bahsedilen yazılımı kullanır. Hatta Fikirtepe kentsel dönüşümde ne yazık ki 30 katlı binalarda bile durum böyle. Müteahhit kendince haklı bir biçimde o da mühendis sen de mühendissin niye bu fark diye söylenir. Halbuki hastalandığımızda en az 2 doktora giden ve her doktor iyi değil diyen bir milletiz. İçinde yaşadığımız mekanları tasarlayan mühendisler niye farklı olsun ki!
ideCAD'i 2007 yılından beri takip ediyorum. Profesyonel anlamda da 7 ay önce kullanmaya başladım. Yıllarca denediğim için bilinçli bir şekilde tercih yaptım. Kullanmaya başladığımdan beri ideCAD için de bildirimlerde bulundum. Ama burada her şey açık ve şeffaf konuşulduğu için kullanıcıların neyin eksik veya düzeltilmek üzere olduğunun daha çok bilincinde. Şunu gönül rahatlığı ile söyleyebilirim ki ideCAD şu an çok çok daha iyi bir yazılım. İleride ne olur onu zaman gösterir.
Ben kıyas yaparken her zaman basit adımlarla başlamanızı öneririm. Örneğin, 2 katlı bina ile başlayın. Sonra, gönderdiğiniz projedeki gibi planı düzensiz olan ama yine alçak katlı binaları karşılaştırın. Sonra, kat sayılarını arttırın. Böylece adım adım farklılığın nereden başladığını daha rahat anlayabilirsiniz. Ama şu anda bahsedilen yazılım ve ideCAD bina analiz modelleri bile aynı değil.
Modelinizi detaylı bakamadım. Gözüme takılanlar şunlar:
1- Planı bu şekilde düzensiz olan binada özellikle perdelerin önemi büyük. Asansör perdenizin binaya katkısı çok çok az. Her ne kadar 4. derece deprem bölgesinde olsa da perde oranını arttırmanızı öneriyorum. Olmuyorsa, kolonları biraz daha uzatırdım.
2- Kirişlerde de düzenleme gerekiyor. 60x32 bir kirişi 25x32 gibi daha zayıf bir kirişe saplamayın.
3- Döşeme üzerindeki 148 kg 15 gr yükler (bu kadar küsüratlı yük vermenize gerek yok, yukarı yuvarlayın) az gibi geldi bana. Döşemeler üzerlerinde duvar yok sanırım. Ama sırf 5 cm şap bile 100 kg/m2 geliyor.
4- Bodrum kat tavanındaki 15 cm düşük döşemelerde sabit yük 0. Burada illaki kaplama olacaktır. Kiriş derinliklerinizi de yönetmelik gereği minimum 54 cm yapmalısınız. Burayı kirişsiz plak yapacaksanız, 35 cm derinliğindeki kirişleri silip, yarı rijit diyafram çözümü ile analiz yapın.
5- Bazı asmolen döşemelerde plak kalınlığını 7 cm yerine 12 cm. Yük farklılığı da yok. Yanlışlıkla yapılmış olabilir mi?
6- Kolon ve perdelerde C30, döşeme ve kirişlerde ise C25 beton sınıfı kullanılmış. İnşaatta takibi gerçekten zor bir iş. Alt kattaki kolonlar yanlışlıkla C25 dökülse, yönetmelikteki maksimum eksenel yük sınırı bile sağlanmaz.
7- Planı bu şekilde düzensiz olan bir yapıda, mutlaka yarı rijit diyafram ile çözüm yapmanızı öneririm. (Bahsedilen yazılım ile bunu yapamazsınız)
8- Yüksek sünek çözüm yapacaksanız kolon-kiri birleşim bölgesi kontrollerine dikkat etmek gerek. Yapınızda bazı birleşimlerde yönetmelik sınırları sağlanmıyor.