ideCAD Sık Sık Çöküyorsa (CRC Hatası) RAM den Şüphelenin

Erhan M.

Kıdemli Üye
Merhaba herkese.

Bir süredir yaşadığım problemin sebebini ve çözümü anlatacağım. Yakın zamanda yeni topladığım bilgisayarda 4*16 GB =64 GB 3600 MHz RAM kullanıyorum. Anakart da bu hızı destekliyor. Fakat anakart üreticisi web sitesinde o anakartın destek sayfasında yer alan "desteklenen RAM" ler içerisinde benim kullandığım RAM markasına ait 4*16 GB şekliyle desteklenmediğini fark ettim. Bu konu biraz teknik o yüzden uzatmayacağım. Örnek olarak benim anakarta ait aşağıdaki görseli koyuyorum. Burada desteklenen RAM ler dışında RAM kullanırsanız büyük ihtimal çalışacaktır ama %100 garantisi olmuyor. Tıpkı bende olduğu gibi.

anakart-ram-desteği.png


Sorunun RAM den kaynaklandığını da şöyle tespit ettim. Birebir aynı donanıma sahip olan diğer bilgisayardaki RAM leri alıp bendeki RAM leri de o bilgisayara taktım. Bir süre sonra o bilgisayarda da çökmeler, donmalar oldu.

RAM ler birebir aynı model olsa da revizyon tarihleri farklı olduğu için diğer bilgisayardan aldığım 4*16 GB RAM lerde sorun yaşamazken benim RAM lerde sorun yaşıyorum.

Bir önceki akşam kaydedip kapattığım ideCAD modelini sabah açtığımda CRC hatası alıyordum. Bakınız -->
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.


Sonuç olarak RAM lerde gerçekten de sorun olduğuna %100 emin olmak için dünyada kabul görmüş Memtest86 isimli RAM kontrol yazılımı ile kontrol ettim ve bir çok hata listelendi. Bu RAM-anakart uyumu çok garip bir olay. Şöyle ki RAM leri önce tek tek takarak her biri 3 saat süren test yaptım ve RAM lerde sıfır hata çıktı. Sonra Ram leri 2*16 = 32 GB olacak şekilde ikili takıp yine test yaptım ve sonuç yine sıfır hata oldu. En son 4*16 GB=64 GB dörtlü kurulumda ise bir sürü hata buldu.

Baştan uyarayım 4*16=64 GB dörtlü kurulumun memtest86 kontrolü 8 saatten uzun sürdü. Bu testi Windows işletim sistemi üzerinden yapmıyorsunuz. Önce bu yazılımı bir USB ye kendi özel yazılımı ile yazdırıp sonra bilgisayarı yeniden başlatıp F8 tuşu ile USB den boot ettirerek yapıyorsunuz. Böylece en temel düzeyde işletim sistemi etkisi olmadan doğru sonuç alınabiliyor. Daha detaylı bilgi için -->
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.


Ben çözüm olarak BIOS üzerinden 3600 Mhz hızı 3400 MHz e düşürüp bir daha bu testi yaptım ve sıfır hata aldım. Bir haftadır bu şekilde kullanıyorum ve ne donma ne de kaydedilmiş dosyada hata alıyorum. ideCAD yazılımı RAM i oldukça kullanan ve RAM konusunda hassas olan bir yazılım. Bu yazıyı, bu tip sorun yaşayan veya yaşayacak insanlara fikir versin veya çözüm olsun diye yazdım.
 
Son düzenleme:
Geri
Üst