idecad tbdy 7.11 bölümünde dikkate aldığı maddeler neler?

engineer_yildiz

Tanınmış Üye
Sayın idecad ailesi,

*** Proğram TBDY2018.7.11.3’e göre (7.11.5’i sormuyorum), Döşeme düzlemi içinde oluşan çekme/basınç/yatay kayma gerilmelerini kontrol ediyor fakat “Döşeme ile perde arasında oluşan düzlem içi kayma gerilmelerini” de kontrol ediyor mu?


“7.11.3 - … Döşeme ile perde arasında oluşan düzlem içi kayma gerilmeleri bu kesitlerdeki düzlem içi kesme sürtünmesi dayanımını aşmayacaktır. Kesme sürtünmesi dayanımı gerilme cinsinden, perdeye saplanan ve kenetlenme boyu yeterli olan ve eğilme dayanımı için gerekli olandan arta kalan döşeme donatısı oranı ρ olmak üzere Denk.(7.26) ile hesaplanacaktır. τr = μρ fyd (7.26) Bir döküm birleşimlerde kesme sürtünmesi katsayısı için μ =1.0 değeri kullanılacaktır.”
Döşeme Düzlem İçi:
F11(Düzlem İçi Çekme)/d= σ(Çekme) < ρ*fyd (F11(çekme)>fctd ise)​
F22(Düzlem İçi Basınç)/d= σ(Basınç) < 0.85*fcd​
F12(Düzlem İçi Yatay Kayma)/d= τr(x yada y) ≤ [0.65fctd+ρ*fyd; 0.65*fck]​
Döşeme ile Perde Arasında Oluşan Düzlem İçi:
F12(Düzlem İçi Kayma)/d= τr = μ*ρ*fyd​

*** Kiriş kesit hesaplarında TBDY2018.7.11.4 durumu dikkate alınıyor mu?

“7.11.4 –
Deprem yüklerinin döşemelerden düşey taşıyıcı elemanlara güvenli bir şekilde aktarıldığının hesapla gösterilmesi gereken A2 ve A3 düzensizliklerin bulunduğu kirişli döşemeli binalarda, döşemeler için 7.11.3’de verilen koşullar sağlanacak, deprem yüklerini döşemeden perdeye aktaran kirişlerin kesit hesabında ve detaylandırılmasında bu kirişlerde oluşan eksenel basınç ve çekme kuvvetleri Dayanım Fazlalığı Katsayısı D gözönüne alınarak dikkate alınacaktır. Bu kirişlerde oluşan eksenel basınç gerilmesinin 0.5 fck ’dan büyük olduğu durumlarda kiriş kesiti 7.3.4’de kolon sarılma bölgeleri için Denk. 7.1’de verilen enine donatı koşullarını, sağlayacaktır. Bu kirişlerde oluşan eksenel basınç kuvveti hiç bir durumda kesitin kolon gibi hesaplanan eksenel basınç taşıma gücünü aşmayacaktır.”

*** Zımbalama donatıları uygulama alanı yada zımbalama donatısı bitim yerini belirlerken TBDY2018.7.11.13’ü dikkate alınıyor mu?

“7.11.13 – Zımbalama donatıları, kolon veya perde yüzeyinden itibaren döşeme veya radye kalınlığının en az dört katı kadar bir mesafeden az olmamak üzere, zımbalama donatısının sona erdiği kesitten d / 2 mesafede hesaplanan kayma gerilmesinin fctd / 2 değerine düştüğü bölgeye kadar devam ettirilecektir.”

*** Dikkate alınmayan durumlarda Kullanıcıya önerebileceğiniz bir yöntem var mı?

İyi çalışmalar dilerim.
 
Döşeme ile perde arasında oluşan düzlem içi kayma gerilmelerini” de kontrol ediyor mu?
evet otomatik kontrol edilir.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

*** Kiriş kesit hesaplarında TBDY2018.7.11.4 durumu dikkate alınıyor mu?
Kiriş kesitlerinde bu koşul otomatik olarak dikkate alınmamaktadır.

*** Zımbalama donatıları uygulama alanı yada zımbalama donatısı bitim yerini belirlerken TBDY2018.7.11.13’ü dikkate alınıyor mu?
evet otomatik dikkate alınmaktadır.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

*** Dikkate alınmayan durumlarda Kullanıcıya önerebileceğiniz bir yöntem var mı?
Bu durumun oluşacağını öngördüğünüz kirşlerde 7.11.4 için kirişlerde eksenel kuvvet ve iki eksenli eğilme etkisi altında tasarım yapma seçeneği olan "PMM tasarımı yap" seçeneğini işaretli hale getirebilirsiniz.

1716447596305.png

Saygılarımla...
 
Oğuzcan Bey,

"Döşeme düzlemi içinde oluşan yatay kayma gerilmelerini" kontrol raporunda görebiliyorum fakat “döşeme ile perde arasında oluşan düzlem içi kayma gerilmelerini” göremiyorum. Birinde sadece döşemenin kendi düzlemi içinden bahsediyor, diğeri Döşeme ile perde arasından bahsediyor. ve kontrol formülleri farklıdır.

döşeme düzlem içi: f12(düzlem içi yatay kayma)/d= τr(x yada y) ≤ [0.65fctd+ρ*fyd; 0.65*fck]

döşeme ile perde arasında oluşan düzlem içi: f12(düzlem içi kayma)/d= τr = μ*ρ*fyd

Ben 7.11.3'e göre "döşeme ile perde arasında oluşan düzlem içi: f12(düzlem içi kayma)/d= τr = μ*ρ*fyd" formülüne göre bir kontrole rastlamadım.
Not: Aktarma ve bağlantı donatılarından bahsetmiyorum.

bu kısımı bir daha gözden geçirebilir misiniz lütfen?

saygılarımla
 
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

1716451916103.png
size bir önceki mesajımda verdiğim linkte, yukarıda verdiğim resimdeki yazılanlar otomatik yapıldığı belirtilmiştir. Ayrıca verdiğim linkte yapılmakta olan kontroller ve detayları açıkça bulunmaktadır. Denklem 7.26 ile ilgili verilen kontrol yapılmamaktadır.

1716455288091.png

Saygılarımla...
 
Kullanıcının 7.26 kontrolünü proğram yardımı ile yapabileceği pratik bir yol var mı?
Tbdy Denk.(7.26) kontrolünü yapmak için sistemin yarı rijit diyafram ile modellenerek döşeme sonuçlarının elde edilmesi gerekir.
TBDY Madde 7.11.3 Kirişli ve kirişsiz döşemeli binaların döşemelerindeki düzlem içi eksenel ve kayma gerilmeleri, elastik diyafram kabulü ile hesaplanacaktır der maddenin en başında.

Kabuk sonuçlarından istediğiniz her sonucu okuyarak gereken yorumu yapabilirsiniz.
Örneğin F12 değerleri düzlem için kayma gerilmesini tf/m biriminde vermektedir. Ya da As1 As2 değerleri ilgili nokta için ilgili yönde eğilme için gereken donatı alanını vermektedir. Bu bilgi ile dayanımı kullanabilirsiniz.

1716465872895.png

Bu sonuçlarla birlikte perde-döşeme bağlantı bölümlerindeki kayma gerilmesi kontrollerini de kullanabilirsiniz. Bu noktada birimlere dikkat edilmesini ve ideCAD bilgi bankasında benzer örneklerimizi incelemenizi öneriyorum.

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Saygılarımla...
 
Geri
Üst