Son kullanıcı ve upgrade fiyat listeleri 15 Haziran 2025 tarihine kadar geçerlidir. Bu tarihten sonra yeni fiyatlar geçerli olacaktır.
V11'i Online Satın Alın
V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

itme analizi

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Onurt79
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Merhaba projemde analiz yapabiliyorum ama itme analizi yapmak istediğimde sistem çözülemiyor hatası alıyorum.3b görüntülerde hata yerlerini görebiliyorum tekrar oulturduğumda bu sefer başka biryerde hata veriyor.Çizip tekrar oluşturuyorum ama hatayı bir türlü düzeltemiyorum.Yardımcı olursanız sevinirim.Sorun ne olabilir?

Ekli dosyalar

İtme analizinin ara adımlarında yapılan ikinci mertebe etkilerini "doğrusal" alabilirsiniz. Bu durumda analiz tamamlanacaktır. Bu seçenek itme analizinin başlangıç adımı hariç diğer adımlarda gözönüne alınan geometrik ikinci mertebe etkileridir.

1748261748586.png

Detaylı bir açıklama yapmak gerekirse;

Nonlineer itme analizlerinde ikinci mertebe etkileri ve mod birleştirme yöntemi ile şu şekilde bir ilişki bulunmaktadır. TBDY 5.6.1.2 'ye göre tüm doğrusal olmayan yöntemlerde olduğu üzere hesabın başlangıç adımında, düşey yükler etkisinde doğrusal olmayan artımsal statik hesap yapılır. Bu durumda ikinci mertebe etkileri, p-δ ve p-Δ gözönüne alınmaktadır. itme analizinin birinci (i=1) adımında statik düşey yükler altında doğrusal olmayan artımsal statik hesap sonucunda elde edilen iç kuvvetler ve şekildeğiştirmeler kullanılarak sisteme modal analiz yapılır ve sistemin mod şekilleri bulunur. Daha sonra kullanılacak itme analizi yöntemine göre bu yapılan modal analiz sonuçları kullanılır.

İtme (pushover) analizinin adım adım akışı, başlangıçtaki ve sonraki hesaplama süreçlerindeki farkları da belirtecek şekilde şöyle özetlenebilir:
  • Başlangıç Aşaması
    • Yapıya yalnızca düşey yükler uygulanır ve p-δ/p-Δ etkileri daima dikkate alınarak doğrusal olmayan artımsal statik analiz yapılır.
    • Bu analiz sonunda elde edilen güncel rijitlik matrisi üzerinden modal analiz gerçekleştirilir; yapının titreşim modları ve frekansları belirlenir.
  • İtme Analizinin Başlatılması
    • Modal analiz sonuçları, yatay itme yüklerinin uygulanacağı referans olarak alınır. Böylece gerçek sistem karakteristiğini yansıtan modlar kullanılarak itme analizi başlatılır.
  • Sonraki Adımlar
    • Yönteme bağlı olarak, sonraki artımsal adımlarda p-δ/p-Δ etkileri yeniden hesaplanmayabilir; başlangıçta yakalanan ikinci mertebe etkileri sabit kabul edilebilir.
    • Ancak her bir itme adımında—özellikle yeni bir plastik mafsal oluştuğunda—yapının güncel durumuna uygun olarak yeniden modal analiz yapılır.
    • Bu sayede her adımda, mevcut plastik mafsallar ve değişen rijitlik matrisi göz önüne alınarak yeni mod şekilleri kullanılır.
  • Tekrarlama ve Sonuç
    • Her yeni modal analiz; güncel geometri, mafsal durumu ve rijitlik üzerinden modları günceller.
    • Böylece plastik mafsal oluşumlarının etkisi her itme adımında mod şekilleri aracılığıyla hesaba katılır, kritik ikinci mertebe etkileri başlangıçta yakalanıp sonraki adımlarda mod güncellemeleriyle göz önüne alınmış kabul edilebilir.

Saygılarımla...

Geri