KİRİŞ PMM SORUNU

Merhabalar , idecad çelikte basit bir çelik çatı modellemesi yapıyorum fakat kirişlerdeki PMM oranı sağlanamıyor hatalarını gideremiyorum ayrıca açıklıkta yok aşık kaplama yükleri olmadığı halde daha önce yaptığım çatı projelerinde bu şekil bir sorunla karşılaşmamıştım sorunu nasıl çözebilirim yardımcı olabilir misiniz?
 

Ekli dosyalar

  • çelik çatı PMM sorunu.cde
    17.7 MB · Görüntüleme: 5
1700228291269.png
Çelik kolonlarınız analiz modelinde alttan sabit mesnetli.

G yüklemesinin deformasyonunu animasyon olarak oynatırsanız durumu göreceksiniz. (Sadece bu proje için değil, tüm projelerde analizden sonra mutlaka hem düşey hem deprem yüklemeleri için taşıyıcı modelin davranışı buradan bir kontrol edilmeli).
Bu haliyle binanın tüm yükü çelik kirişlere asılmış gibi biniyor gibi oluyor. Projenin bu hali ile betonarme kısmın sonuçları da hatalı olur, böyle devam etmeyin.

Çelik kolonlar döşemeye taşıyıcı modelde otomatik bağlanmıyor, sadece çatıyı ayrı çözüp yüklerini döşemelere ve kirişlere dış yük olarak etkitmeniz gerek.
 
anladığım kadarıyla betonarmeyi silip sadece çelik çatı kalacak o şekil analiz yapacağız yani teyit etmek için soruyorum doğru mu anladım diye katkılarınız için şimdiden teşekkür ederim
 
Evet, sonra çelik kolon maksimum düşey eksenel kuvvetlerini ilgili yerlere dış (düşey) yük olarak etkitseniz bile yeterince doğru bir çözüm olur. Çeliğin betonarme kısmı ile dinamik davranışı çok önemli değil böyle basit bir çatıda. Her halükarda şu anki çözümden daha doğru olur, modelin bu haliyle çıkan sonuçların pek anlamı yok çünkü.
 
Geri
Üst